Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija aritmija srca

aritmija srca

Pozdravljeni!

Pišem vam v imenu moje babice. Lansko leto se ji je pojavila aritmija srca in bila v bolnišnici, kjer so ji z “elektrošokom” uravnali ritem. Od takrat jemlje tablete Bloxan 100 mg in sicer 1/4 tablete zvečer in zjutraj. Zdravnica ji je predpisala tudi Aspirin Protect 100 mg, ki jo vzame 1x na dan, prav tako že od prej jemlje tablete Enap 5m eno zvečer in zjutraj, proti zvišanem pritisku.

Do sedaj je bilo dobro, sedaj pa so se ji težave spet pojavile. Čuti nekakšno tresenje v želodcu, žila na vratu pam ji vidno utripa. Sedaj tudi težje diha-pravi da jo duši. ponoči se velikokrat zbudi, ker jo duši pri ležanju. Ko se vsede je nekoliko bolje. Utrip je spet nenormalen. Enkrat ima 182 na minuto, drugič spet 177, pa samo 77 ali celo 57. Pritisk pa je kar u redu.

Prej je čutila razbijanje v vratu, odkar pa je bila pri zdravnici, ki ji je dala “infuzijo” (nevem točno za kakšno zdravilo je šlo) pa pravi da tako močnega razbijanja kot prej ne čuti, vendar še vedno se zelo hitro utrudi (že pri hoji), dvigniti ne more skoraj ničesar, če se skloni je spet slabše. Najhuje pa je seveda to, da jo duši in ji včasih kar hrope. Pravi da je najhuje zjutraj ko vstane in dopoldan, popoldan je malo bolje.

Kakšni znaki so to? Je tudi dušenje posledica aritmije? Bi morala dobiti druge tablete? Ali spet na “elektrošok”?
Nevem kaj storiti, ker me skrbi zanjo in bi ji rada pomagala.

Hvala in lep pozdrav!
Sabina

Ali bi bilo mogoče, da bi jo dušilo zaradi Bloxan tablet, ker imajo to navedeno kot stranski učinek. (sem brala v navodilih), saj pravi da jo najbolj duši zjutraj (tableto vzame okrog 7. ure) in dopoldan in pa ponoči (ko tableto vzame zvečer).

Lep pozdrav!

Sabina

Sabina!

Ko se enkrat pojavi aritmija je potrebno najprej opraviti natančne preiskave zakaj je do nje prišlo. Naštel ti bom nekaj najpogostejših vzrokov nastanka nerednega bitja srca in sicer:

– največkrat gre le za odziv telesa na določene stresorje, ko nas telo
opozori, da je treba spremeniti način življenja. Ob nerednem bitju srca se
lahko pojavi še občutek dispneje (občutek dušenja), prehitra utrujenost
in splošna oslabelost. Če se tem simptomom pridruži potrtost z znaki
depresije gre najverjetneje za tako imenovano vegetativno distonijo, ko
so težave le funkcionalnega in ne organskega izvora,

– kadar se neredno bitje srca kaže v obliki zelo hitrega tempa od 180-240 v minuti gre najverjetneje za nedprekatno tahikardijo imenovano Supraventrikularna tahikardija, ki nastane kot posledica dvojne poti električnih dražljajev v srcu. Največkrat se sproži ob sklanjanju, pripogibanju, stegovanju, ležanju na določenem delu telesa, dvigovanju bremen, pa tudi med smehom. Ta oblika ritma ni nevarna vendar moramo paziti, da ne traja dolgo saj lahko oslabi srčno mišico. Kot zdravilo se največkrat predpišejo beta blokatorji, ki zmanjšujejo udarni volumen srca. Kadar so težave pogoste se lahko zdravnik odloči za elektrofiziološko študijo srca imenovano EPS (s katetrom se gre do srca kjer se iščejo žarišča težav) na podlagi katere se z ablacijo (odstrani se del tkiva, ki povzroče težave) sanira ritem. Nenadni napad se lahko prepreči s tako imenovanimi vagalnimi manevri (kašljanje, masaža predelov ob vratnima arterijama, posnemanje pritiskanja na blato ipd.).

– Atrio Ventrikularna Tahikardija (opisana na tem forumu). Je nevarna oblika aritmije, ki lahko privede do trepetanja srčnih preddvorov in posledično tudi do neželjenih zapletov,

– WPW sindrom (opisan je na tem forumu)

– Brugada sindrom, ki ga največkrat povezujejo z sindromom nenadne srčne smrti, kaže pa se v EKG kot Dvignjena J-točka v V3. Bolniki imajo dostikrat občutek dvojnega bitja srca, ki ga najbolj občutijo v predelu trebuha z nenadno izgubo zavesti. Včasih pa se pojavi močna slabost (kot da bi hotel pasti v nezavest-presinkopa) Gre za tako imenovane palpitacije. To obliko aritmije je trba vzeti zelo resno in opraviti temeljite preiskave!

– Pogosto pa je tahikardija ob bolečini za prsnico eden izmed znakov za Miokardni infarkt.

Draga Sabina, še in še bi ti lahko našteval o aritmiji vendar ja najboljše, da z babico obiščeta dobrega kardiologa, ki bo opravil vse potrebne preiskave in v skladu s tem predpisal ustrezno terapijo in zdravljenje.

Pa lep pozdrav in veliko zdravja obema.

Blue Angel

New Report

Close