Aritmija pred/med spanjem
Pozdravljeni, v zadnjem času se mi pojavljajo simptomi, ki so me zelo prestrašili. Sicer se mi je to že dogajalo kdaj v preteklosti, ampak ne tako intenzivno. Ko se spravim v ležeči položaj za spanje mi začne srce razbijati hitreje. Ko sem tik pred spanjem oziroma že v prvih sekundah spanja dobim občutek preskakovanja srca oziroma kot da se je srce ustavilo. To noč je bil ta občutek najmočnejši do sedaj. Nekaj sekund po tem, ko sem zaspal me je dobesedno vrglo iz postelje. Lovil sem zrak in mislil, da se mi bo ustavilo srce in bom padel v nezavest. Bi to lahko bil panični napad (in kako to preprečiti?), ali lahko gre za kaj hujšega? zaradi prestrašenosti sem spal manj kot 3 ure in se bojim, kdaj se bo to spet ponovilo.
Spoštovani,
Običajno so srčne palpitacije neškodljive in niso posledica osnovne zdravstvene težave. Pojavijo se, ko srce bije izven ritma ali se skrči (bije) prehitro. Nekateri ljudje zaradi položaja, v katerem spijo, dobijo srčne palpitacije, ko ležijo. Če spite zgrbljeno na boku, lahko povečate pritisk v telesu in povzročite palpitacije. Mnogi drugi pogosti vzroki za srčne palpitacije vključujejo: anksioznost, stres in depresijo. Srčne palpitacije so pogoste med napadom panike. Dehidracija in elektrolitsko neravnovesje (elektroliti so minerali v telesu) prav tako lahko povzročijo palpitacije.
Droge, vključno s tabletami za hujšanje in nosnimi dekongestivi, ki vsebujejo psevdoefedrin. Nikotin lahko povzroči tudi razbijanje srca.
Prekomerna teža in debelost. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo večje tveganje za nenormalen srčni ritem in bolezni srca.
Nekatera hrana in pijača, vključno z alkoholom, kofeinom in čokolado. Živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, natrija (soli), sladkorja ali maščob, lahko povzročijo srčne palpitacije.
Manj pogosto so srčne palpitacije posledica zdravstvenega stanja ali motnje, vključno z: anemijo (nizko število rdečih krvnih celic). srčna bolezen, vključno s srčnim infarktom, srčnim popuščanjem ali kardiomiopatijo.
Težave s srčnim ritmom (aritmije), vključno z atrijsko fibrilacijo (Afib), tahikardijo (hiter srčni utrip) in bradikardijo (počasen srčni utrip).
Hipotenzija (nizek krvni tlak) ali hipoglikemija (nizek krvni sladkor).
Metabolični sindrom.
Miokarditis, vnetje srčne mišice, ki je posledica virusne okužbe.
Težave s ščitnico, kot je hipertiroidizem.
Strukturne težave v srcu, vključno z boleznijo zaklopk.
Menim, da bi v vašem primeru res lahko šlo za napade panike. Že blaga pomirjevala lahko ugodno vplivajo na to stanje.
Izogibajte se pitju preveč alkohola ali kofeina, zlasti pred spanjem. Če kadite, opustite kajenje.
Ne zaužijte velikega obroka (še posebej živil, ki vsebujejo veliko maščob, ogljikovih hidratov, soli ali sladkorja) tik preden greste spat.
Poiščite zdravljenje za anksioznost ali depresijo. Pogovorite se s svojim zdravnikom o antidepresivih in terapiji.
Vsak dan naredite korake za zmanjšanje stresa. Preizkusite meditacijo, jogo, diafragmatično dihanje in druge sprostitvene tehnike.
Ohranjajte zdravo težo. Če imate prekomerno telesno težo ali ste debeli, razmislite o načrtu hujšanja.
LP
Spoštovani!
Stara sen 48 let, nekadilka, telesna teža 52 kg, višina 160 cm, telesno redno aktivna. Visokega krvnega tlaka nisem nikoli imela. Ne jemljem nobenih zdravil, razen po potrebi zdravila za nealergijsko astmo, ki se je izboljšala zaradi rednega teka. Menstruacije imam še vedno redne.
Januarja 2022 med prebolevanjem Covida sem opazila, da se mi je srčni utrip pogosto spustil pod 50 udarcev na minuto. Čez poletje me je zapestna ura pogosto opozarjala na nenormalen srčni utrip. V prsih me je takrat tudi stiskalo. To jesen pa se je pričelo dogajati, da se mi je srčni utrip spustil zelo nizko, ponoči tudi na 42 utripov na minuto, to sem ugotovila, ker me je v prsih pošteno stiskalo in dušilo in nisem mogla več spati. Prejšnji teden je bilo najhujše. Med vožnjo v službo sem imela utripa le 36 udarcev. Dušenje in stiskanje je bilo prisotno še tri dni, ta dan me je ponoči oblivalo in treslo, čutila sem bolečino tudi čez hrbet. Počutila sem se zelo šibko in brez energije. Sedaj kar nekako gre, še vedno pa vsak dan čutim v prsih stiskanje.
Zanima me, če in kdaj naj grem k zdravniku. Sicer sem neopredeljena pacientka in razmišljam, če bi bilo bolje plačati pregled pri kardiologu.
V družini imamo angino pektoris (oče in njegova mama), brat je imel miokarditis.
Je pa res, da imam zelo stresno službo, ki bi mi v bistvu morala višati utrip, ne pa nižati.
Je ukrepanje potrebno, ali pa me bodo pri zdravniku odpravili, da ni nič in naj se izogibam stresu?
Hvala za odgovor.
Spoštovana
Vzrokov za bradikardijo (srčna frekvenca manjša od 60 utripov/min.) je veliko. Ne bi jih tukaj naštevali. Predlagam da se obrnete na zdravnika, kajti zelo nizko število utripov je lahko nevarno, ker se lahko zgodi da nekateri vitalni organi, vključno z srcem, ne dobijo zadosti krvi oz. hranilnih snovi. Simptomi, ki jih navajate so verjetno prav zaradi tega. Skratka, obisk zdravnika je edina možnost, da se odkrije vzrok bradikardije.
LP