Najdi forum

aritmija

Pozdravljeni!
Imam problem, kateri se je pojavil preden sem zbolela za ščitnico(zdaj pijem Medrol).Včasih mi srce dvakrat ali trikrat tako močno udari kot bi hotelo iz prsnega koša, kadar sem aktivna, v mirovanju pa bolj nežno.EKG ni nič pokazal in moja zdravnica pravi da je to utrujenost, saj imam tri otroke in sem stalno v teku.Zelo se bojim da je kaj narobe z mojim srcem, saj po tistem močnem utripu čutim čez prsni koš čudno tesnobo.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
kristika

Glede na vsebino posta domnevam, da ste bili že nekajkrat pregledani pri kardiologih. Upam, da vaša zdravnica ni v zmoti in da imate zdravo srce. Gre morda za vplive ščitnice na srce? Ste morda duševno in telesno preobremenjena?

Poizkusite občasno majhne odmerke pomirjeval in če se stanje ne bo nikakor popravilo, pojdite na pregled h kardiologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

tudi jaz imam nekakšne preskoke srca. Včasih so tako močni, da me oz. imam občutek (še sama več ne vem), kar v glavi zaboli.
Pregled pri kardiologu sem opravila letos v začetku leta in je vse OK.
Pijem 1/2 Bloxana na dan (1/4 zjutraj in 1/4 zvečer).
Po potrebi Helec (1/2 – 0,25 mg).
Ali je mogoče kakšna povezava med temi preskoki srca in težavo z želodcem.
Zdi se mi namreč, da jih je več ko imam polhen želodec. Potem se mi npr. dvakrat splahne in je bolje.

Prosim vas za odgovor in vas lepo pozdravljam

Dušica

Po vsebini vašega posta sklepam, da imate pogoste neredne (prezgodnje) srčne utripe (ekstrasistole), zlasti ob napihnjenem ali polnem želodcu, ob hudem vznemirjenju, itd.

Razen zdravil, ki jih jemljete, priporočam še rekreativno športno udejstvovanje. Če se stanje še ne bo popravilo, bodo morda koristili malo večji odmerki Bloxana (3/4-1 tableto na dan).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni.

Tudi pri meni se je nenadoma pojavila artimija srca. Bolj točno, 11.decembra 08. Sicer sem bil močno prehlajen, nahladilo mi je pljučni predel. Odšel sem zdravniku, pa dobil ničesar.
Prenehal sem kaditi, nisem bil strasten kadilec 5-7 cigaret na dan. Prenehal sem piti alkohol, pil sem ga zelo redko. Potem se je kar naenkrat stabilizirala zadeva od 2.1.2009 do 15.1.2009, niti enkrat mi ni preskočilo v srcu.
Po 15.1.09, pa je prisotna aritmija skoraj vsak dan, sicer ne v hudi obliki vendar je zelo moteče. Ponavadi ko se najem, ali če imam slabo prebavo (drisko) in napihnjen trebuh. Prav tako se pojavi aritmija v nepravilnem položaju, recimo da sedim zelo sključen, pukljast (ob polnem želodcu).
Ali je mogoče v povezavi z želodcem, saj imam že kar nekaj let probleme z pravilno prebavo hrane, velikokrat se mi napihe želodec, slabo mi je, občasna driska, veliko se mi spahuje?
Ali je možno si kaj pretegniti v želodčnem delu, da vpliva na aritmijo?

Včasih se zgodi, da se tudi 2 dni ne pojavi aritmija, čeprav jem enako kot prejšnje dni. Tudi gibljem se enako.

Zdravnik mi je dal zdravilo KREON 10000 za boljšo prebavo, vendar ni kaj bolje. Nosil sem holter, vendar so bili izvidi odlični, brez posebnosti. Preiskava krvi in ščitnice niso pokazali nobenih posebnosti.
Telesno sem dobro pripravljen, se dosti gibljem. Jem nemastno, dietično hrano (ločevalno). Nič me ne tišči v pljučih, nimam probleme z dihanjem, nobenih bolečin ne občutim okrog srca oziroma tem predelu – razen občasna slabost želodca in napihnjenost. Skratka, počutim se dobro.

Prosim da mi svetujete, kaj narediti v prihodnje, saj je aritmija zelo moteča in sem zaskrbljen.

Hvala za odgovor.

Napisali ste, da ste opravili preiskavo po Holterju in, da je bil izvid v redu. Morda je zdravnik ugotovil zelo redke ekstrasistole (prezgodnje srčne utripe) in jih ni vpisal. Upam, da veste, da imamo vsi ljudje neredne (prezgodnje) srčne utripe. Če jih je malo, nas ne vznemirijo. Če jih je več, nas kar motijo. To se lahko dogaja pri povsem zdravem srcu. Pri bolnikih, ki imajo motnje srčnega ritma moramo izključiti organsko bolezen srca. Mnogo krat zadostuje že sama avskultacija (osluškovanje) srca. Bolj zanesljiva sta pregled EKG in UZ-srca. Glede na vsebino vašega dopisa imam vtis, da imate zdravo srce, ki je izredno občutljivo na pozicijo telesa, na polnjenost želodca, na živčno stanje. Verjetno se boste rešili težav z zdravim načinom življenja (predvsem rekreativna športna dejavnost) in z nizkimi odmerki pomirjeval.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

Stara sem 30 let, visoka 163 cm in težka 52kg.
Pred 12 leti po porodu sem imela napad srca po katerem so me poslali h kardiologu.
EKG izvid artimija srca, Holter preiskava mi je ugotovila normalno bitje srca 80 utripov na min, v napadu pa mi je srce iz 80 utripov na min. poskočilo naveč kot 160 utripov na min. in takoj zatem padlo na 30 utripov na min. Take napade sem imela tudi do 9x dnevno.
UZ srca mi je odkrilo mali šum na srcu.
Test napora ni bil dober, ker se je začel napad in so ga ustavili.
Test za ščitnico je bil bp.
Predpislali so mi xanax 3 tablete dnevno, ker drugih zdravil naj nebi smela jemat.
Tablet nisem jemala ampak sem si uredila življenje z temi napadi, ki so trajali več kot leto dni in se kar naenkrat umirili.
Pred kakšnim 3 tedni pa se je spet vse začelo.
Sprav sem imela mrtvo levo roko in desno nogo za več kot eno uro.Potem se mi je zbudila roka z silno bolečino. Potem se je začelo vsakodnevno vrtenje. Vrti se mi tako da sem lahko samo pri miru in se bojim premaknit da nebi padla. Pred 2 tedin so se spet začeli napadi srca. V prejšnjewm tednu 2x, ta tenen pa 3x na teden.
Strah me je za take napade, ker sem izčrpana že po enem napadu da ne morem ničesar, samo ležat grem.
Živim pa isto kot vseh teh 10 let.
Xanax ne jemljem in ga nikoli nisem, ker sem prebrala da po nekaj mesečni uporabi postaneš odvisen.
Želim pa si otroka in glede na trenutno situacijo, ali bo kaj narobe z otrokom če zanosim. Ali bo srce preneslo napor poroda?
Naj napišem še, da je bila prva nosečnost zelo rizična, zaradi zastoja rasti ploda nujen porod v 36 ted. nosečnosti.
Prosim za odgovor čim prej, pa če obstajajo kakšna zdravila za to mi prosim napišite.

LP
katsta

Iz vsebine vašega posta povzemam, da ste pred 12 leti zelo verjetno imeli napade hitrega bitja srca, ki jim zdravniki pravijo napadi supraventrikularne tahikardije. V tistem času ste opravili nekaj preiskav, pri katerih niso odkrili organske bolezni srca. Svetovali so vam jemanje tablet xanax. Ker se je stanje spontano kmalu uredilo, zdravil niste jemali. Po večletnem dobrem počutju so se opisani napadi pred kratkim začeli ponavljati in hkrati se je pojavilo vsakodnevno vrtenje. Zaradi tega ste pogostoma tako izčrpani, da ne morete ostati pokonci in se morate uleči. V vašem dopisu niste napisali kaj je ugotovil vaš izbrani zdravnik, ko je poslušal vaše srce, kakšen je bil izvid EKG in izvid krvnih preiskav. Ti pregledi bi omogočili izključitev ali potrditev organske bolezni srca ali drugih organov (ščitnica?). Nagibam se mnenju, da nimate organske bolezni srca in, da so sedanje motnje zelo verjetno posredno ali neposredno posledica stresnih dejavnikov, ki so zelo verjetno bili prisotni tudi pred 12 leti, ko so vam predpisali xanax. Verjetno i vam bi to zdravilo koristilo tudi sedaj. Ne bojte se, da bi postali odvisni od zdravila, saj ga boste lahko nehali jemati čim bodo sedanje težave prenehale. Mislim, da ni zadržkov, da ponovno zanosite. Verjetno bo vam pomagala iz sedanjih težav zaželena nosečnost. Upam, da ne kadite. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Imam vprašanji, ki me spremljata že od otroštva.

Odkar pomnim (nekje od 7., 8. leta dalje), imam težavo s srčnim utripom.
Znaki so takšni: običajno ljudje ne čutimo utripa srca v prsnem košu (v normalnem stanju). Pri meni je stvar taka, da najprej začutim 1.utrip, ki je blažji, in čez manj kot sekundo sledi močan in takoj za njim še en močan utrip, ki ga čutim v grlu, ter nekje pod prsnico oz. celo v predelu želodca in tudi v glavi. Naj povem, da ko se pojavi utrip, ga istočasno začutim na vseh naštetih točkah. Zdaj pa, če malo opišem, kako so sledili ti utripi skozi rast.

Kot sem vam napisal, sem že zelo zgodaj začautil te utripe.
Nekje od 7. leta do 13., sem to začutil do 5x mesečno, kolikor se spomnim, v zelo blagi obliki. Takrat mi je bilo celo zanimivo, ko sem to začutil.
Od 10 leta sem se do 20 leta intezivno in redno ukvarjal s športom.
Od 18., 19. leta, so se utripi nekoliko povečali in tudi pogosteje so bili prisotni. Recimo nekje do 12x na mesec. Vendar ni bilo nič kaj takega.
Star sem 22 let.
Več mesecev, ali kar celo kako dobro leto, pa je stanje vse bolj pestro. Utrip začutim tudi po 25x dnevno, obvezno vsak dan. Včasih je utrip zelo močan, ko preneha, pa se mi večkrat zamedli, oz. izgubim moč za 3 sekunde in tudi dihanje se pospeši za nekaj sekund.
To sem večkrat opisal svoji zdravnici, tudi v otroških letih, ko ni bilo tako “hudo”, vendar mi je vedno rekla, da je to posledica moje konstrukcije, velikosti itd..

No, naj vam napišem nekaj podatkov:
Starost 22 let
Višina 197 cm
Kg 123,3

V času, ko sem se redno ukvarjal s športom, (gledano v zadnjem obdoboju od 17-20 leta), sem imel vedno vsaj 5 kg manj od višine, nato sem se v dveh letih in pol zredil za več kot 30 kg.
Večkrat tedensko, če uspem igram nogomet, košarko, vendar zdaj nekaj tednov ne morem zaradi močnih bolečin v sklepu kolena, ukvarjam se (hobi) z dvigovanjem uteži, vajami za moč, itd..
Od 15-20 leta sem kadil, nato kajenje opustil, sedaj pa slabe pol leta ponovno kadim. Živim bolj stresno. Pa ne zato, ker bi imel težko življenje ali kaj podobnega. Enostavno zato, ker sem postal večji pesimist in negativec, kot sem sicer bil in sem po osebnostnem značaju, bojim se, da se ni to prelevilo celo v kronično “bolezen” (saj sem skoraj za vsako dejanje, stvar, srečanje napet, večkrat imam občutek treme, včasih tudi po cel dan, za popolnoma brezvezne stvari, recimo že če pričakujem klic na mobitel, ki ni pomemben, me obdaja občutek živčnosti, napetosti…)
No in v času študija, ker sem študent, se večkrat zgodi, da se ob nekaterih dnevih preveč živciram oz. dobim tudi “živčne izbruhe”, sem sicer miren človek, ampak obenem zelo impulziven.

Nekega dne, pred letom, sem mislil, da me bo kap. Zaradi skupinskega dela, akterega sem moral zaradi malomarnosti sam opraviti, čas zanj pa sem imel omejen na 2 uri, naloga pa je bila dolga vsaj za 3, sem dobival živčne in panične izbruhe, proti večeru pa sem čutil te utripe srca recimo 10x na minuto, začel sem se potiti, bilo mi je mrzlo, postalo mi je slabo, izgubljal sem fizično moč.
Ugotovil sem še, da se mi pogosteje pojavljajo ti utripi takrat, ko sem pod negativnim psiihičnim učinkom, ko preveč pokadim v kraktem časovnem intervalu ) čeprav pokadim do 10 cigaret dnevno!) in ko se prenažrem.

2. vprašanje pa je, ali morda veste, zakaj se mi na levi strani, pod prsi večkrat zgodi zelo neprijetna bolečina. Spremlja mem odkar pomnim, da živim. Občutek pa je tak, kot bi mi nekod nož rinil v srce. Pojavi se sicer redkeje (med 3x – 8x mesečno). Izgleda pa tako, da nenkrat začutim zbadajočo bolečino, ki mi onemogoča dihanje. Zakaj? Ker bolj kot vdihnem, bolj zabode in doslej še nikoli nisem uspel vdihniti do konca, ker je bolečina preveč močna in imam občutek, kot da mi bo nekaj razrezalo, razneslo. Včasih pomaga, da pretegnem zgornji del telesa.

Bil sem dolg, vem, da mi boste odgovorili, naj grem na EKG, kar bom tudi storil, vendar so čakalne vrste dolge in v tem času vas vprašam, ker me pač zanima.

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Vaš dopis je dolg, vendar ne predolg. Napisali ste, da imate že več let, zlasti v zadnjem času, neredne, prezgodnje srčne utripe, ki vas motijo ali, ki se pojavijo ob stresnih stanjih in še niste opravili nobenega (?) pregleda pri kardiologu. Priporočam vam, da ponovno prosite izbrano zdravnico, da vas vsaj en krat napoti na kardiološki pregled, da kardiolog ugotovi ali so neredni utripi piosledica organske spremembe v srcu ali pa so posledica psihičnih vplivov. Vtis imam, da imate zdravo srce in, da bi se rešil vseh težav z zdravim slogom življenja ob podpori ustreznih blagih pomirjeval.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Živijo!

Tudi jaz imam podobne tezave kot slit. Najprej se pojavi 1. šibak utrip ki ga čutim v grlu, potem takoj za tem pa se močan utrip, ki ga tudi čutim v grlu, ponavadi ko sem pod vsakdanjim stresom (ki sploh ni tako stresen, hehe) ali ko imam občutek tesnobe. Potem imam se nekaj časa občutek da se bo to ponovilo (možno da zato, ker me vse skupaj razburi) in čutim blag utrip,nekje med prsnim košom in grlom, ki ga normalno naj nebi. če takrat zelo globoko vdihnem zopet začutim malo bolj močan utrip. Da bi se mi to pojavljalo posebno ob fizičnih naporih, se mi še ni zgodilo, razen če tečem naprimer sama in začnem razmišljati. Bila sem ze na ultrazvoku srca in zdravnik mi je rekel da je vse v najlepsem redu, da imam zdravo srce. meni pa se ne zdi tako. Imate vi kakšen predlog kaj bi lahko bilo oziroma menite da je potrebno da grem se na kaksne preiskave? hvala za odgovor, lp

Aritmija – 19letnica

Če imate možnost, da preberete vprašanja na katera odgovarjam, vam ne bo težko najti posta s približno enako vsebino kot je v vašem dopisu.
Ko obravnavamo bolnike s srčnimi težavami so zelo pomembni odgovori bolnikov na vprašanje ali so težave bolj izražene ko bolnik miruje oziroma ko obremeni srce. Vi ste napisali, da se vam še ni zgodilo, “da bi se težave pojavljale posebno ob fizičnih naporih”. Vaša ugotovitev me ne preseneča. To je značilen izvid za zdravo srce, ki reagira z nerednimi utripi zaradi motenj ravnotežjega vegetativnega živčevja pod vplivom stresnih dejavnikov. Mislim, da niso potrebne dodatne preiskave. Priporočam čim bolj zdrav slog življenja (nekajenje, omejitev uživanje kave, čim več redne hoje ali telovadbe, izogib stresnim dejavnikom). Lahko kdaj vzamete pomirjevalo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

močan utrip aorte

Že več časa nekaj mesecev čutim močan utrip aorte v predelu trebuha.
Imaam tudi vvisok holesterol, zato pijem zdravila crestor. Ultrazvok tebuha je pokazal, da je zaplastena.
Rada bi, če mi odgovorite, lkaj pomeni ,da čutim utrip aorte, ali je nevarno .in ali mi predlagate še ultrazvok srca. ker se bojim, da je ta utrip povezan z boleznijo srca. Holesterol pa sem z zdravili znižala na 5,6.

za vaše mnenje in odgovor vam bom zelo hvaležna. odgovvor pričakujem čimprej.

Beseda “zaplastena” ni navedena niti v priročniku “Slovenski pravopis” niti v slovarju “Slovenski medicinski slovar”. Verjetno je “poljudni” izraz za besedo “aterosklerotična”. Napisali ste, da se zdravite z zdravilom “Crestor” zaradi zvišanih vrednosti maščob (holesterola) v krvi. Pri zvišanih vrednostih holesterola v krvi se v žilnih stenah “odlagajo” maščobe, holesterol, krvne ploščice in druge snovi (kalcij). Žile v katerih se nabira maščoba postanejo trše. Če se to dogaja v zapestni žili, to lahko ugotovimo s tipanjem žile, ki ni več stisljiva. Če so to dogaja v aorti, suhi in normalno prehranjeni ljudje si lahko otipljejo nekoliko močneje utripajočo aorto. Bolezen imenujemo “ateroskleroza”. Stopnja prizadetosti žil je pri vsakem človeku različna. Nekdo ima lahko zelo prizadeto aorto, skoraj povsem zdrave pa druge žile (npr. žile srca) in obratno. Priporočam EKG in UZ srca.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Mož ima že več let težave z aritmijo ( dvojni utrip). Večkrat je že bil napoten k kardiologu, vendar so bili izvidi v redu ( holter, UZ-srca). Pojavlja se mu bolečina oz. pritisk v trebuhu, potem  aritmija in posledično občutek, da se izgublja in pa mrvinčenja v vseh okončinah. Ker je srce očitno v redu, me zanima, če bi bila težava lahko povezana z želodcem ali živci?Ali bi bila smiselna gastroskopija?Hvala.

Spoštovana

Premalo podatkov za kakršen koli pameten nasvet. Aritmija, ki jo omenjate, je verjetno pojav prezgodnjih utripov (ekstra sistol), kar je zelo pogost pojav. Za bolečino v trebuhu je veliko vzrokov, lahko pa sproži tudi navedeno “aritmijo” oz. prezgodnje utripe.Glede na to, da je mož že imel Holter in ultrazvok srca in,  da je vse OK, domnevam, da je treba vzroke za težave iskati kje drugje (gastroskopija, nevrološki pregled…).

LP

Hvala. Ja ima 2 utripa in potem presledek.Dostikrat se mu tudi “spahuje” in ima pogoste vetrove. Zato tudi sama laično malo krivim želodčne težave .

Spoštovana

Mogoče res laično vendar logično razmišljanje.  🙂

LP

New Report

Close