Najdi forum

Aritmija

Pozdravljeni ze nekaj časa me muči omotica in razbijanje srca zato sem bil napoten na holter srca ki je pokazal fiziološko sinusno aritmijo ki je močnejša ponoči zato me zanima ali je možno da je omotica posledica tega in ali obstaja kakršnakoli vrsta “borbe” proti aritmiji brez tablet.

Lp. Marko

Spoštovani

Fiziološka (respiratorna) sinusna aritmija ni odstopanje od norme, kaže se v upočasnitvi srčnega utripa pri izdihu in pospeševanju pri vdihu.

Sicer obstaja veliko drugih vrst sinusne aritmije. Lahko si pomagamo tudi z zdravo uravnoteženo prehrano (zavrnitev kave, močnega čaja, alkohola, mastne in sladke hrane), opustiti kajenje, zdravljenje z zdravili (pomirjevala, pomirjevala, antiaritmiki) itd.

LP

Pozdravljeni torej če vas pravilno razumem je fiziološka sinusna aritmija psihološkega izvora?

Zanima me pa še nekaj, včasih sem se veliko ukvarjal s fitnesom kako je sedaj s fizično obremenitvijo pri mojem stanju?

Lp. Marko

Pozdravljeni!

Respiratorna sinusna aritmija je normalen pojav; izraz se nanaša na povečanje srčnega utripa pri vdihu in zmanjšanje med izdihom. Merjenje te variabilnosti srčnega utripa je zanesljiv način za oceno parasimpatične inervacije srca, ki jo posreduje vagusni živec. Menim, da ni zadržkov za fizične aktivnosti.

LP

Pozdravljeni.

Pred tremi tedni…bolj natančno 26.10.so mi v UKC opravili poseg na področju atrijske fibrilacije in undulacije.Ob odhodu so bili izvidi uredu.Prva kontola,ki jo imam na polikliniki je 06.07.2023.

Seveda sem imel s prva občutek težkega dihanja,pa še nekaj drugih bolečin v prsnem predelu,na kar sem bil tudi opozorjen.Sedaj se stanje normalizira.

Vprašal bi,(vsaj okvirno)v kolikšnem času lahko počasi začnem z rekreacijo ubistvi s kakšno kardio vadbo…recimo z malo daljšimi sprehodi,rahlim tekom,plavanjem,rekreacijsko odbojko itd.

Star sem 47 let in do posega sem se vsa leta ukvarjal s športom, v mlajših letih aktivno(nogomet)kasneje pa rekraativno.

Hvala za odgovor.lp Rudi

Spoštovani,

Domnevam, da so pri vas izvedli katetersko ablacijo. Že zdaj lahko začnete hoditi na sprehode v počasnem do srednjem tempu. Ne hodite, če imate angino (bolečino v prsnem košu) ali težko dihate. Načeloma 3 tedne po posegu lahko znova začnete z vsemi običajnimi vadbami (na primer tek, dvigovanje uteži ali šport). Če bi se začele težave t.j. bolečina v prsih ali aritmija, se posvetujte z zdravnikom

LP

New Report

Close