Arhitekti – resnica?
Bi me prav zanimalo, kaj pravi na svojo novo hišo Slivnik? Očitno mu je načrt ustrezal, da je dal po njem narediti hišo. Priznam pa, da je hudo, ker ne moreš odpreti oken, če nič drugega, jih težko umiješ (a npr. v Angliji praktično nihče ne more sam zunaj pomiti svoji oken, ker se odpirajo na poteg – ne vem, če se temu v resnici tako reče – se pravi, pol šipe se potegne navzgor, nimajo krilnih oken. Vsi vedo, da je tako, pa imajo še vedno taka okna, a niso neumni in nefunkcionalni???).
V naši soseščini je ena “kao” ful lepa hiša, jaz ji pravim kar grad. Vidi se, da imajo ljudje veliko denarja in si lahko izmišljujejo. A meni je hiša NAGRAVŽNA, pa vem, da sta jo zrisala dobra arhitekta in da je imel dobre izvajalce. Brat pozna njuno delo in pravi, da imata svoje stanovanje zrihtano tako, da te kap, ta hiša je pa pač odraz naročnikovih želja – naj se vidi razkošje. Pa to ne pomeni, da nista stručkota in da ne znata narisati lepe hiše – a če hočeta zaslužiti, morata zadostiti povprečnemu okusu 99 odstotkov ljudi, in ta hiša je v resnici večini ljudi všeč. Stvar okusa.
Sem ekonomist po izobrazbi in direktor po poklicu.
Upam, da ti je to kaj pomagalo pri ocenjevanju mene osebno.
In “arhitektka”, jaz nikoli ne natolcujem in ne pisem o imaginarnih stvareh, temvec vedno o stvareh, ki jih dozivim iz osebnih izkusenj.
In ves cas tukaj pisem o mojih slabih osebnih izkusnjah z VSEMI arhitekti, ki sem jih dosedaj spoznal!
Na svoje mnenje pa imam najbrz pravico, ce ob tem nikogar ne zalim?
Zalil pa nikogar nisem, ker sem pisal (pa se to z izjemo ene arhitektke neimensko) le o arhitektih, ponavljam, s katerimi sem imel sam osebne izkusnje.
Jaz tebe “arhitektka” osebno ne poznam in nisem sodil o tvoji strokovnosti, vendar nekako s svojimi posti hodis po poti ostalih kolegov arhitektov.
Zal…
Zara, veliko si napisala, vendar malo povedala… 🙂
Kaj si sploh hotela povedati v zvezi z mojimi komentarji?
Kaj imajo obicaji v Angliji opraviti z ocitno napacnimi nacrti his na slovenskem?!
Sploh pa sem bil dvakrat v Angliji in to, o cemer pises je popolna izmisljotina. Ce nic drugega, to zdrav razum pravi tako.
In ti ocitno napacni nacrti so napacni tudi za 5-letnega otroka, kaj sele za strokovnjaka!
Ali ti sploh ves, o cemu jaz pisem?! Da se okna ne dajo odpreti zaradi stopnic, da so v drugih prostorih na taksni visini, da se jih sploh ne doseze,
da so notranje stopnice tako nametane, da so razlicnih visin, sirin, naklonov itd. da se sploh ne izidejo!
Zdaj, Zara, ce pa si ti duh, ki lahko po hisi lebdi in je ne moti, da mu hisa ne zadovoljuje ne estetskih, predvsem pa cisto osnovnih funkcionalnih potreb, potem se strinjam s tabo-PROBLEMA NI!
Ejejejejej…
Ta okna seveda niso izmišljena in jim imajo vse klasične angleške hiše (bila sem kar v nekaj njih). Tako kot niso izmišljene angleške kopalnice s po dvema pipama na umivalniku in v banji, tako da ne moreš zmešati tople vode drugače, kot da jo natočiš v umivalnik oziroma banjo. Kako si potem dobro izperejo lase, mi bo večna uganka. In celo tam, kjer imajo eno samo pipo, je ta, če pogledaš od spodaj, razdeljena na dva dela, iz polovice teče mrzla, iz druge polovice vroča voda.
Hočem samo reči, da so nepraktične rešitve ponekod tako udomačene, da jih ljudje furajo še naprej, čeprav so res zelo nepraktične.
Ker Slivnikove hiše nisem videla, ne morem reči, kakšna je, ampak a misliš, da bi si dal postaviti hišo, ki mu sploh ne bi bila všeč? Po mojem je cirka že moral vedeti, kaj ga čaka…
Poznam primere posrečenih arh. rešitev in primere povsem zgrešenih. Ne maram pa, če se šimfa kar povprek. Vsi arhitekti so butlji, bleferji in nesposobneži – takšnega mnenja ne morem sprejeti. Ta in ta je dober, tisti pa tisti sta pa tisto in tisto stvar naredila slabo.
Zara, zal te res ne razumem!
Ne samo, da ne vem o cemu pises, ampak si cisto narobe razumela (hote ali nehote) moje poste, ker sem nisem “simfal” vsepovprek.
Jaz sem podal svoje mnenje, na podlagi osebnih izkusenj!
To ponavljam ze cca. petic!!!
V Angliji pa res ne vem kje si bila…jaz sem bil v Angliji v vsaj 10-ih razlicnih mestih (tako velikih kot majhnih) in NIKJER nisem zasledil taksne primere kot ti pises! Ves, zara, ena lastovka se ne pomeni pomladi. 🙂
Kar pa se Slivnika tice, si ravno tako narobe razumela. Jaz nisem napisal, da si on taksne hise kot jo ima, ni zelel! Celo nasprotno, taksno si je zelel, vendar ta okus in nacin delovanja arhitektke, ki mu je to sprojektirala (ki jo poznam osebno) zelo sovpada s Slivnikovim karakterjem in okusom.
Sicer pa sem Slivnika podal samo kot primer…lahko pa si gres pogledati njegovo “hiso”, ki stoji nasproti Kirurskega sanatorija v Rozni dolini.
Joj joj wise spet ti 🙂 Ampak moram priznat ti dam prav glede arhitektov (kot izvajalec seveda). Slivnik se vozi z humvijem, kar je odbito kot njegova hiša (obita beri dobra zanimiva drugo je vprašanje ali bi jo imel sam), vendar nekako ne paše v našo okolico. Sploh pa ne vem zakaj arhitektki skoz navajaš nove in nove dokaze, ki jih ne razume dobro. Vzemi njen primer in ga obrni sebi v korist. “Tako kot sprobaš avto preden ga kupiš…”
Na forumih tudi izmenjamo mnenja o avtomobilih, ki se pokvarijo v prvem mesecu imajo tipske napake in še in še, vendar še noben proizvajalec oz. prodajalec ni prosil Primoža naj zbriše kakšen post.
No, če vas je en arhitekt[/url] razočaral, verjetno težko sodimo kar vse povprek..?
Tukaj je izbor arhitektov, npr: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/arhitekt/arhitekt-arhitekturni-biro-cene-ideje-trendi-in-preverjeni-slovenski-arhitekti/