Aptamil (za tiste, ki ga uporabljate)
Nap novorojenček je star 17 dni in imam premalo mleka, zato dodajamo Aptamil 1. Po vsakem obroku se otrok pokaka. Če se kdaj ne takoj (oz. max v roku pol ure), potem slabo spi oz. ves čas spušča glasove in se zvija po posteljici. Ali to pomeni, da ga moram zamenjati? Enkrat sem ga že, pa ga je drugo mleko zaprlo, zato smo se vrnili na Aptamil, kjer vsaj kaka. A je to normalno, da se za vsak obrok pokaka?
Naša je stara 5,5 meseca. En mesec dojila, potem pa na Aptamil 1 (isto, zmanjkalo mleka). Tud ona je kakala zelo pogosto. Bolje tako, kot da te skrbi, ker ne kaka. Zaradi polivanja smo kmalu prešli na Aptamil AR, takrat pa je kakala samo 1x/dan. Včasih tudi kakšen dan ne. Že en mesec pa ji dajem še gosto hrano in zopet kaka 3x/dan.
Lepo kakanje želim!:)
Najprej hvala vsem za odgovore. Seveda je bolje, da kaka, zato smo se tudi vrnili na Aptamil, čeprav ni luštno, ko je vedno pokakan do sredine hrbta in je treba celega preoblečt, ker vse premoči 🙂
Tole polivanje me zanima!? Vsak pravi drugače, kdaj ga previt – eni po, drugi pred hranjenjem. Glede na to, da se naš vmes ali takoj po pokaka, ga previjemo po hranjenju, ker seveda nočem, da bi 3h spal pokakan. In zato vedno poliva med previjanjem in potem kolca (damo mu par požirkov vode in neha): Mislila sem, da zbruha zato,ker ga malo “premetavamo” po previjalni, ampak zdaj mesasha vidim, da je to morda od APtamila?? Kaj pa je to Aptamil AR?? Ne poznam. Misliš, da bi poskusli s tem? Namreč zaradi tega sva zaskrbljena, saj sva mislila, da poliva morda zato, ker ne podre vedno kupčka – čeprav če ne hlasta zraka, ni nujno, da ga podre …?
Čaki, čaki, tvoj res malo poliva, ker ga preoblečeš.
Sicer je aptamil AR antirefluksno mleko. Je za otroke, ki imajo resne težave s polivanjem. Se pravi, polivajo tudi, ko so čisto pri miru in ne malo, ampak kar veliko. imajo včasih tudi težave s pridobivanjem na teži. Res je polivanje tako, da so skoz mokri, čeprav imajo vzdignjeno vzglavje.
Tako brez skrbi lahko nadlajujete z Aptamilom.
Je pa res, če je vedno pokakan doječek čist do vratu, bi jaz mleko menjala. Saj imaš na tržišu malo morje mlek. Jaz bi posksuila kak Hipp, ali kaj podobnega. Ker otrok ima vsak svojo lastno prebavo. Tvoj kaka po aptamilu, morda bo pa bolj “normalno” kakal po Hippu, ali čem drugim. Tukaj ti resnično nihče ne more pomagat, kot to, da sprobaš.
Mi smo ga uporabljali, v bistvu Aptamil AC, proti kolikam. Pa ga je po določenem času ful zaprlo, ni kakal 3 dni, čeprav je bil prej pokakan skoraj vsakič, ko sem ga previjala. Zato sem se odločila zamenjati mleko. Zdaj imamo Novalac 1 za čez dan in Novalac NF za zvečer (ta daje občutek sitosti, zato spi celo noč). Kaka enkrat na dan (včasih 2x).
Če se odločiš za Novalac, se ga splača kupovati v Avstriji, saj za slabih 11€ dobiš 800 g pločevinko mleka, pri nas pa za par € manj samo 400 g.
Lp
Novorojenčki veliko bolj pogosto kakajo kot večji dojenčki. Ponavadi je tako. Ogromno jih tudi poliva, kar pa se uredi približno tam do 8. meseca. Našo smo zaradi polivanja non stop preoblačli. Ker jim še ne dela mišica zapiralka (oz. nekateri slabše), se dogaja, da polivajo. Nič ni naroče, če pridobiva normalno na teži. Mi smo ji pri (mislim da) 2,5 mesecih dali Aptamil AR. Ja, to je formula proti polivanju, ki jo kupim v Mullerju. Od takrat naprej je mir. Hrana je namreč precej gostejša. Kasneje sem se začela malo igrati in zmešala 2 žlički Aptamila 1 in 4 žličke Aptamila AR. In to je zdaj to. Poskušaj, boš videla, ni druge. Glede previjanja pa mislim, da je najboljše poslušati sebe. Če vidiš, da se največkrat pokaka po hranjenju, potem takrat. Če (oz. ko) po s tem nehal, pa probaj prej. Prvi mesec je res najtežje, ker se še oba lovita. Potem pa se smejiš temu kaj vse te je na začetku težilo. Postane rutina in lušten ritual. “Poslušaj” otroka. On je najboljša “knjiga”….
Glede odvajanja ne skrbi, novorojenčki lahko pogosto odvajajo in ni nič narobe, moja je tudi, me je zelo skrbelo, pa me je pediatrinja potolažila. Najpogosteje je zvečer in je bila v času od 18. do 24. ure sposobna tudi po 5- 6 x odvajat… aptamil je malo omilili, ampak še vedno je večkrat odvajala, tudi kasneje še dolgo po 2-3 x dnevno.
Sicer pa sem jaz za vprašanja glede aptamila večkrat klicalabrezplačno številko, ki je bila na škatli kot svetovalna številka…080 in tako dalje. Ni pa te številke na škatli, če jo kupiš v muellerju, če kupiš v lekarni, pa je..