Aptamil 3
Pozdravljeni
Imam 8 in pol mesecev staro hči in sem ji pred nekaj dnevi začela dajati mleko Aptamil 3 (prej je pila Aptamil 2), vendar pa imam s pripravo tega mleka velike težave. Mleko – prah se namreč ne stopi dobro in ostaja v grudicah, ki potem seveda mašijo cucelj – uporabljamo Nukov cucelj št.2. Zaradi zamašenega cuclja je hči seveda nervozna, ker vleče in vleče, pa nič ne priteče. Poskusila sem tudi z drugo vrsto cuclja in sicer NUkovega za gostejšo hrano, ki ima prerezan vrh, pa ni nič boljše, ker le tu mleko očitno teče prehitro in se hči pri hranjenju davi poleg tega pa se cucelj ravno tako maši le da malo manj. Poskusila sem tudi tako, da sem pripravila mleko z zelo vročo vodo, dobro pretresla stekleničko in hči nahranila, ko se je mleko shladilo, vendar to ne bi rada počela, saj pri močnem pretresanju stekleničke na vrhu nastaja veliko pene in pri hranjenju otrok požre precej zraka in imamo potem probleme s tiščanjem v želodčku in nočnem zbujanju zaradi tega.
Ali ste morda že naleteli na kakega starša, ki je tožil o takšni težavi z Aptamilom 3, ali imamo pač smolo in je takšna samo ta “sarža” in bo pri naslednji škatli boljše? Do sedaj je bilo pri Aptamilu 1 in 2 vse v redu, prah se je dobro stopil in ni bilo nikakršnih težav. Prav tako nisem imela takih problemov pri obeh starejših otrocih, oba sta namreč pila Aptamil.
Ali mi morda svetujete naj zamenjamo vrsto mleka in če je temu tako, katero mleko naj uporabljam? Ali pa morda pri tej starosti lahko začnemo že uporabljati navadno mleko (vem, da naj bi ga sicer otrok začel piti šele po enem letu starosti pa vendar vprašam)?
Vem da je vprašanje nekoliko nenavadno, pa vendar bom hvaležna za kakršenkoli nasvet, saj ne vem več kaj storiti in res ne bi rada kupovala nove škatle Aptamila in preizkušala ali bo ta kaj “boljša”.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vam želim še veliko uspehov, sploh pri delu, ki ga počnete, kjer ste nam staršem v veliko pomoč.
Lep pozdrav
Te nasvete pa bom prepustila drugim mamicam.
Jaz sem imela tak problem pri eni seriji Aptamil 2, smo bli ravno na morju, otrok se je dru v apartmaju zvečer in ponoči; mleko pa ni hotel teči. Očitno je bila ena serija taka, ker naslednja je bila o.k.
Me pa zanima kaj je razlika med Aptamilom 2 in 3, pri nas bomo kmalu stari 10 mesecov pa mu še kar dajem Aptamil 2.
O razliki si lahko preberete na spletni strani Droge Kolinske, kjer je vsako mleko opisano do popolnosti:
http://www.drogakolinska.si/sl/blagovne_znamke/otroska_prehrana/milupa/nadaljevalna_mleka_za_dojencke_po_dopolnjenem_4_mesecu_starosti/aptamil_2/
http://www.drogakolinska.si/sl/blagovne_znamke/otroska_prehrana/milupa/nadaljevalna_mleka_za_dojencke_po_dopolnjenem_8_mesecu_starosti/
Enak problem smo imeli pred parimi meseci pri nas, ko smo zamenjali Aptamil 2 z Aptamilom 3. Najprej sploh nisem opazila v čem je problem, cucelj se je mašil, dvojčka pa sta se drla, ker ni nič teklo. Tudi jaz sem pomislila, da dam premalo vročo vodo ali pa, da je z mlekom nekaj narobe. Potem pa smo ugotovili, da se slikovna navodila za pripravo, ki so na škatli, razlikujejo od pisnih.
Mleko moraš dati v HLADNO prekuhano vodo. Jaz mleko pripravim tako: npr., če ga naredim z 210 ml vode dam najprej 120 ml hladne prekuhane vode, notri 7 meric mleka v prahu in dobro pretresem, nato pa dodam še 90 ml vrele vode in pretresem in mleko je ravno pravšnje temperature.
Grudic od takrat ni več in vsi smo srečni in zadovoljni.
Pri nas ni bilo težav. So se nam pa pojavile, ko smo prešaltali na Hipp (v upanju, da bi otrok manj kakal). Ja, pri Hippu pa so bile grudice. No, sedaj otrok res manj kaka, ga pa tudi posledično bolj zvija, tako da gremo nazaj na Aptamil. Drugače ga pa naredim tako: 100 ml vrele vode + 110 mrzle vode + 7 žličk mleka ter pretresem. Drugače pa isto uporabljamo flašo Nuk št. 2.
Mi sicer ne uporabljamo Aptamila, bi pa jaz vseeno poskušala spreminjati temperaturo vode, v katero stresete prah, tako da ugotovite, kdaj je grudic manj oz. jih sploh ni.
Mi smo občasno imeli podobne težave s Hippovim mlekom – sicer je pila iz kozarčka, a grudice na koncu vseeno niso šle v slast 🙂 nam se je bolje obnesla nižja temperatura, čeprav ni v skladu z navodili.
Hvala za nasvete. Lahko mi verjamete, da sem preizkusila vse živo, od spreminjanja temperature vode, do pretresanja stekleničke, do priprave meka v lončku in vse je bilo zaman.
No sedaj smo pogruntali sistem. Mleko pripravim po navodilih potem pa prah v steklenički dobro premešam z žličko. Tako se grudice razbijejo in prah raztopi pri tem pa ne nastaja pena na vrhu mleka. Sicer pa bomo kmalu to serijo porabili in načeli novo škatlo, potem pa bomo videli ali bo enako.
Lepe pozdrave vsem, veliko zdravja in čim manj težav
Jaz se spomnim, da je na navodilu za 2 ali 3 pisalo, da ne smeš močno stresati, ampak samo malo, bolj mešati kot pretresti. Bi pa tudi jaz svtovala nakue v Mullerju če so mogoči seveda, ker mi z Aptamilom nismo nikoli imeli težav. Sem pa enkrat kupila mleko v trgovini in je ta po sestavi bil popolnoma drugačen kot tisti iz Mullerja (šlo je za Aptamil 2).