Appenzeller planšarski pes
Psi imajo vsi rodovnik. Izgubijo vzrejno dovoljenje.
Glede na to da imam tudi VŠPP pa v Sloveniji nisem zasledila veliko Apenzellerjev, še tistega ki sem ga, pa tudi od daleč ni podoben pasmi in se za moje pojme samo alstnica domišlja da je pes te pasme.
Na ta način ga ne bi kupila, če sem pa od prijateljev prav seznanjena, pa ima Avstrija veliko apenzellerjev.
tukaj so mladiči
Mene pa zanima kako ceno so ti dali za te nerodovniške apije?
Po mojih podatkih je cena rodovniškega v SLO nekje okoli 500 eur (plus/minus), v tujini pa seveda več.
Načeloma pa je vsaj eno leglo na leto (Dina naj bi imela svoje prvo leglo naslednje leto, njen lastnik pa že išče primernega samca, v tujini seveda).
So pač dokaj redka pasma tudi na drugi strani meja, za katero se odločiš le, ko resnično veš da ga hočeš imeti (in ne sanjaš o nerodovniških mladičih itd.).
lp
Cena za tega mladiča je skoraj 200 eur. Starša sta po izgledu res ta prava Appenzellerja. In tudi mladički.
Mi je pa g. Burkeljca odpisal. A bo Dina imela naslednje leto prvič mladičke? Mogoče bi se splačalo počakat in našparat do takrat. Psica pa naj bi imela mladiče na dve leti, ne vsako leto. Menda je vse kar je več mučenje živali. To so besede lastnika Dine.
Če ne bi bil problem denar, verjemi da ne bi sanjala o nerodovniških mladičih…
Mene glede mojega leonberžana niso čisto nič nasrali,ker imajo eni,ko jih na videz poznamo doma tudi dva leonberžana(stara 1 leto)in smo se enkrat zmenili,da jih pridemo pogledat skupaj z našim.In Ivana vam moram povedat,da je moj kuža čisto enak njihovim,ne moreš verjeti celo po višini.Njihova leonberžana imata rodovnik,moj ga pač nima in zato še ne pomeni,da ni leonberžan.
Upam da sem razumna. 🙂 Brat res znam, če je to pogoj. 🙂
Cena pa res ni pomembna pri prijateljstvu na dolgi rok. Poznam ljudi, ki imajo mešančka in je fantastičen prijatelj. Tudi pri vrhunskem psu, vzrejenem na najboljši možni način ni garancije, da ne bo zbolel oz. da ne bo imel ravno značaj katerega opisujejo knjige, tudi če se zelo trudimo pri vzgoji.
Vsekakor hvala za mnenja in sem bom potrudila odločiti tako kot je prav.
Me prav zanima kateri gnoj od vzreditelja bi svojega mladicka odpeljal na Gmajnice? Sicer je pa vse skupaj precej neverjetno. Ko tetovirni referent pregleda in popise leglo, so mladicki se premajhni, da bi za katerega lahko rekel, da se mu moda ne bodo razvila. In vsi mladicki, ki jih referent popise, pa ce imajo le tri noge ali pa so brez dlake, dobijo rodovnik. Zato je smesno, da pravis, da tvoj nima rodovnika ker je kriptorhid. Razen, ce bi ga vzreditelj skril, ko je prisel tetovirni referent, kar pa je cista neumnost – beri zgoraj – pri tako malem kuzku se ne mores napovedati ali bo kriptorhid ali ne.
Koliko legel rodovniskih leonberzanov je sploh bilo v Sloveniji? lp
JJJJ, ti tudi. Tudi psi s takšno napako dobijo rodovnik, ne dobijo pa vzrejnega. Ampak ni pomembno, imaš pač ljubljenčka, ampak zagotovo ni iz rodovniškega legla. Moja psička je mešanka, zelo podobna belgijcu, njena mama samo po barvi gobca!!! Torej lahko iz mešanca in čistokrvnega psa ratajo “čistokrvni psi brez rodovnika”.
Tudi jest sem imel apenzzellerja, do predvčerajšnjim.Bil je nerodovniški,kupljen nekje pri celju 200e.Za pogledat je bil čist glih takšen kot rodovniški,ga pa verjetno nisem ravno prav vzgojil,podil je mačke ,in tako igriv, da ni imel meje igre in grizenja(predvsem pri tujcih).Kuža je bil poln energije in zelo nerad v pesjaku .Zelo se je bal grmenja in petard,ko je grmelo se ga ni dalo umirit,in je tulil ,cvilil …(celo noč)Mel sem ga ponoči pri postelji in ko je zagrmelo je skočil na posteljo.Uglavnem nevzdržno.Dva dni nazaj je grmelo in je plezal po pesjaku,ker je hotel ven.Na vrhu se je zataknil za glavo in se obesil…žalost!!!