Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Apneja v spanju

Apneja v spanju

Spoštovani dr. Kersnik

Moj mož ima 56 let in ima težave glede dihanja v spanju… Bil je na Golniku za meritev dihanja ob spanju, ki izvidi niso pokazali nič dobrega. V eni uri pri spanju preneha z dihanjem po 40x in satoracija mu pade na 60%.
Njegova diagnoza se glasi: Esecialna (primarna) arterijska hipertenzija
Debelost zaradi presežke kalorij
Na izvidu je napisano, da satoracija pade pod 60% več kot 50% noči je pod mejo normale.

Spoštovani dr. mi lahko malo razložite glede te bolezni. Vem, da lahko dobi srčni infarkt ali možganski infarkt itd. Mene zanima, če opazim, da preneha z dihanjem ali naj ga zbudim ali kaj?
Jaz se čudim, da je toliko časa brez kisika, ki sploh ne diha….
Sedaj so dali na komisijo za odobritev tega aparata in maske čez noč.
Ali se, da ta bolezen pozdraviti? Zdravnik mu je omenil, da se lahko zdravi po dve, do tri leta. Ali menite, da je lahko tako?
Kaj naj storim, če ga opazim, da preneha z dihanjem? Opazila sem na njemu, da je izgubil voljo, do vsega, samo sedi oz. leži, ker to ni njegova navada. Drugače ima visoki pritisk ima zdravila. Mož je drugače takšen, da sploh ne gre v bolniško si vzame dopust… Pri 34-tih letih delovne dobe nima niti enega dneva bolniške. Res pohvalno. No, sedaj pa to. Mož mi ni takoj povedal kaj ga muči, ker on rajši trpi kot, da se potoži. Ko je šel iz bolnišnice Golnik je med vožnjo dobil ogromno oteklino glave naj več v obrazu in okoli očes. Oči se mu skoraj ne vidijo, ker je tako zatečeno oz. zabuhlo. Peljala sem ga k dežurnemu zdravniku na kar je menila, da je to neka alergija. Dobil je zdravila Xyzal 1x na dan po tab. Popolnoma mu nič ne pomagajo še bolje je zabuhel oz. otečen. Ali naj gre zopet zdravniku ali kaj? To se mu sedaj ponavlja že nekaj krat ampak samo mu otečejo ustnice in obrazi, sedaj pa vse cela glava. Kaj bi lahko bilo to? Jaz mislim, da ni mogoče alergičen na tisti aparat, ki ga je imel ponoči v bolnišnici?
Kaj menite vi kot strokovnjak?
Lepo vas prosim za vaš odgovor, mnenje na kar se vam iskreno zahvaljujem. Komaj čakam na vaš odgovor.
Lep pozdrav
Zaskrbljena žena

Spoštovani!

Ne morem vas kaj prida potolažiti. Stanje ni rožnato. Aparat ponoči mu bo deloma izboljšal preskrbo s kisikom. Vi ne morete celo noč dežurati in ga buditi, ko preneha dihati.

Glede otekline je potrebno prevereiti, da ne bi prišlo do tromboze kakšne vene v prsnem košu, če oteklina sploh ne izgine.

Najbrž pa bo morla bolj poskrbeti za teseslno dejavnost in hujšanje, kar vsaj minimalno lahko izboljšajo njegovo stanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani dr.
Resnično hvala za vaš tako hitri odgovor…. Mene samo zanima, če bi slučajno imel to kar vi predvidevate tromboze kakšne vene. Mene zanima z čem se to lahko pozdravi? Kako zdravnik lahko ugotovi, da bi lahko bilo to?
Vem, da stanje ni rožnato samo me zanima, če se lahko to stanje pri dihanju izboljša z tem aparatom, ali ga samo reši delno, da dobi več kisika v telesu?

Oteklina še ni splahnela. Še vedno je tako zabuhel in redno jemlje tista zdravila za alergijo in nič boljše ni….
Vam moram še dodati, da moj mož nikoli ni kadil, ne pije kavice in alkohola nikoli ni užival….

Hvala za vašo razlago, res sem vam hvaležna za vaš cenjeni odgovor…
Lepo vas pozdravljam

Spoštovani!

Če je otečen v vrat in celotni obraz, naj gre čim prej na ponovni pregled.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik
Mož je šel k zdravnici in mu je točno tako povedala kot vi. Naj vidijo vsi forumaši, da imamo tukaj na MON-u zelo dobrega strokovnjaka… Zanima me, če se sploh kdaj lahko pozdravi ta Apneja v spanju? Naj bolj me je strah ponoči, ker se bojim kako bo, kaj se lahko zgodi…? Opažam na možu, da je iz dneva v dan slabe volje in brez energije samo nekaj premišljuje…
Kako mu naj pomagam, kaj mu naj povem?
Prosim za vaš nasvet in odgovor.
Naj lepše se vam zahvaljujem za vaš čas in odgovor.
Bodite zdravi pa lp,

Spoštovani!

Upam, da zdravnica ni vzela za hudo mojega nasveta.

Ne bi vam rad zbil vsega veselja, vendar zna biti tale vaš bolnik akr težaven primer. Že glede same motnje dihanja bo le s težavo moč doseči minimalen napredek.

Obenem pa se najbrž pojavlja še depresija zaradi spremembe, ki jo doživlja. Najprej naj se pogovori z zdravnico, in če bo ona tako menila, naj gre še do psihiatra. Na področju depresije se da veliko pomagati. Cel obolj kot pri motnji dihanja v spanju.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik

Moj mož je samo zdravnici omenil, če lahko pride, do tega in je pritrdila tako kot ste vi rekel. Povedala je, da imate prav, samo mož ni povedal kateri zdravnik nam je tako povedal…. Tako kot ste vi napisali točno mu je tako povedala… Gospod doktor, spoštujem vas, ker smo imeli v družini že nekaj zdravstvenih težav in, ko sem se obrnila na vas in vi ste mi odgovorili pomagali, tako kot ste mi vi pojasnili dobesedno se je zdravstveno stanje tako odvijalo v stotinki se niste zmotili… Res zlata ste vredni. Škoda, da niste v našem koncu, da bi bili moj osebni zdravnik… Imam takšen občutek, da ste zelo dober zdravnik, občutki me ne varajo pa še vaši odgovori so tako točni, da boljše ne bi moglo biti… Že to vse pove!
Res vsaka vam čast in kapo dol…. Njegova zdravnica nič ni omenila samo, ko je prebrala izvide iz bolnišnice je dejala, bomo videli, če bo res to tako delovalo oz. pomagalo. Kaj je hotela z tem povedati ne vem, sem se pa spomnila vaših nasvetov oz. odgovora, ki ste omenili, da to lahko samo omili lažje dihanje ponoči…. Verjetno je ona mislila tako kot vi…

Mi lahko samo še odgovorite lepo prosim na eno vprašanje.
Kaj menite ali se lahko ta zadeva oz. ta diagnoza oz. Apneja v spanju kaj izboljša, se da to pozdraviti? Odkrito vam povem, da me je včasih strah iti spati, ker se bojim, da ja ne bo bilo kaj narobe, ker točno slišim kako preneha z dihanjem in sem gledala oz. opazovala po 2, do 3. min. ne diha… Samo vleče vase zrak in potem neha dihati pa spet tako in tako počne celo noč….
Hvala lepa za vaš odgovor, nasvet in vaš čas, ki ga namenjate meni oz. tudi mojemu možu.
Lepo vas pozdravljam
Zaskrbljena žena

Spoštovani!

Težko je napovedati. Verjetno bi moral precej shujšati, se čim več telesno udejstvovati. Ostali medicinski ukrepi so v podporo boljši preskrbi telesa s kisikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close