Apaurin in dojenje
Spoštovani!
Zaradi določene težke situacije sem pred kratkim vzela eno tabletko apaurina 2mg. Ker pa tudi dojim 2m starega sinčka, ga iz varnostnih razlogov nisem dojila 30 ur, saj je v navodilih pisalo, da zdravilo ni združljivo z dojenjem. Zabeležena informacija je bila da je razpolovni čas zdravila 30 ur.
Sedaj pa me je prestrašila prijateljica, da ta zdravila ostanejo v krvi tudi po več dni in sem zelo prestrašena, da sem z dojenjem prehitro začela in s tem kako škodovala sinčku.
Prosim vas za strokovno mnenje! Kako dolgo naj počakam z dojenjem?
Hvala za odgovor!
Z eno tabletko 2 mg-skega diazepama niste dojenčku naredili prav nobene škode. Tudi zato, ker je raven zdravila v mleku bistveno nižja kot v mamini krvi, ker je bil odmerek nizek – in ne nazadnje, ker smo še nedavno dajali Apaurin tudi dojenčkom (celo nedonošenčkom) za reševanje nemira, ki je bil posledica različnih stanj in je otroka ogrožal. In to večkrat dnevno.
Ima pa prav prijateljica, da bi se dalo jemanje diazepama v vaši krvi “dokazati” še do 10 dni po tabletki – toliko traja, da se pri vas povsem očisti. Razpolovni čas namreč pomeni čas, v katerem raven zdravila pade na polovico. Enak čas potem mine, da se spet prepolovi – in ostane četrtina. Potem osmina… Do čiste “nule” v krvi zato mine kar dolgo časa. A je že dan po tabletki klinični učinek na vas (še bolj pa na dojenčka) skoraj neopazen.
Danes skoraj ni zdravila, ki bi bilo priporočljivo med dojenjem – predvsem iz razloga, da testiranja v času nosečnosti in dojenja etično niso dopustna, zato ni podatkov o varnosti – morebitnih (redkih) sopojavih. In je “najlažje” izdati opozorilo.
Torej, kar brez skrbi – ob naslednji stiski pa naj vam vaš zdravnik raje napiše kakšno novejše zdravilo, ki ima manj potencialnih negativnih vplivov na dojenca. Vsekakor pa je mamina stiska lahko za dojenčka bistveno bolj moteča kot kakšna tabletka. Zato ne imejte občutka krivde zaradi tega.
Pozdrav,