Najdi forum

Prosim povejte mi, kako deluje apauin? Že nekaj časa sem nemirna, ne morem biti pri miru, ne morem s prijateljicami na kavo ne morem se zbrati.Vrti se mi in najraje sem doma, da se izognem – pobegnem ljudem. Zdravnk mi je predpisal apaurin. Svetujte prosim!

Spoštovana X,
Apaurin je benzodiazepinski preparat, ki ima učinek zoper tesnobo, uspava in umirja ali preprečuje krče in sicer tako,da se veže na benzodiazepinske rceptorje in s tem povečuje GABAergično transmisijo v centralno živčevje.Posledica je zmanjšanje delovanje acetilholina, noradrenalina in serotonina. Na kratko : Apaurin je sredstvo za pomiritev, uspavanje in zoper krče.Nevarnost pomeni možnost zasvojitve, zato je treba porabo med zdravljenjem nadzorovati. Zopr beg od ljudi poznamo učinkovitekjša sredstva, predvsem iz vrst sodobnih antidepresivov, ki pa ne zasvajajo.

To je res, da antidepresivi ne zasvajajo, vendar ko jih nehaš jemati (sama imam te izkušnje), se pa situacija, recimo po 1-2 mesecih ponovi, in potem moraš zopet začeti jemati antidepresive. Tako imam občutek, da lahko človek vseeno postane odvisen od njih. Kajti mene psihiater vedno vpraša, če je vse v redu, in če rečem, da bi zopet jemala antidepresive, mi jih enostavno predpiše. Potem pa zopet vse po starem. Zato si zastavljam vprašanje, kako po prenehanju jemanja antidepresivov se soočiti s (ponovno) situacijo, katero si prej zdravil z antidepresivi, vendar rešiti jo brez kakršnihkoli tablet. Je to sploh mogoče, ali je človek, ko začne enkrat jemati antidepresive, dobesedno “obsojen” na njih celo življenje.

lep pozdrav Nataša

Spošrtovana Nataša
Zamislite si, da se nekomu pogosto pojvljanjo gljivice med prsti na nogah, potem ki jih je enkrat že odpravil.Ali je tak človek zasojen z antimikotiki ?

Spoštovani g.V.Rejec.

Podali ste mi zelo zanimiv odgovor, čeprav na svojo situacijo gledam sedaj iz čisto drugega zornega kota.

Mislila sem namreč, da je panične napade mogoče POZDRAVITI (in ne ZDRAVITI!!!) z antidepresivi, torej, narediš določeno kuro, ki ti jo predpiše psihiater, in se zdravje izboljša. Ali to pomeni, da se panični napadi nato zopet ponovijo, ko prenehaš jemati omenjena zdravila, ali jih je vseeno mogoče eliminirati oz.vsaj zmanjšati ali obvladati brez njih?
Ali pa moraš jemati antidepresive nato celo življenje (ko se enkrat “srečaš” s paničnimi napadi), tako kot recimo ljudje morajo jemati zdravila za visok krvni pritisk vsaki dan?
Svoje stanje res nisem jemala kot bolezen v pravem pomenu besede. Mogoče sem pa s svojim stanjem premalo seznanjena, ne vem.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

nataša

Spoštovana Nataša*,
Možnost za trajno remisijo je 80%, če se seveda ne pojavijo novi , izrazito telesni dejavniki, ki paniko sprožijo, na primer popuščanje mitralne srčne zaklopke.

New Report

Close