Najdi forum

aparat za zobe

Spoštovani,

Moja hči je tri leta nosila (redno ponoči, podnevi manj redno) aparat za zgornje in spodnje zobe. Letos februarja pa je z nošenjem aparata prenehala (zgornjega je zlomila). V teh nekaj mesecih, kar aparata ne nosi pa se ji je stanje vidno poslabšalo. Stara je 14 let. Zanima me ali lahko ponovno dobi aparat ali ji brezplačen aparat pripada samo enkrat.
Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovana Bojana,

vaša hčerka bo vsekakor dobila nov aparat,vprašanje je le,ali bo stroške izdelave aparata krila ZZZS ali boste samoplačnik.Izdelavo aparata na stroške ZZZS lahko upraviči otrodont – npr.neustrezen aparat zaradi izraščanja zob….. V najslabšem primeru vas lahko ponovno vpišejo v čakalno knjigo in potem čakate na vrsto (kar ste verjetno že ).Na koncu vam ostane še samoplačništvo…
Svetujem vam,da kar najhitreje obiščete ortodonta in mu pokažete poškodovan aparat,da se boste z njim dogovorili za nadaljnjo terapijo.
Lepo vas pozdravljam!

Spostovana,

Imam 10-letno hci, ki caka na zobni aparat. Zgornje zobe (prva dva – oz. sprednja) ima namrec vecja in zato so ostali (2., 3., in 4. zob) krivo izrasceni (predvsem tudi zaradi tega, ker ima vse velike in ker so rastli cez mlecne). Ze tri leta cakava na zobni aparat, pa vendar se ni na vrsti da ga dobi.

Zanima pa me naslednje:

1.ali je res taksna cakalna vrsta (glede na to da poznam kar nekaj starsev, katerih otroci so mlajsi (konkretno celo 1.razred) in so aparat ze dobili, pa vem da niso bili na cakalni vrsti)?

2. ali lahko kakorkoli zahtevam, da hci dobi zobni aparat?

3. ali ima hci lahko posledicno, ker ne dobi tako dolgo casa zobnega aparata kaksne posledice (da jo bodo zobje ostali krivi)?

Za vase odgovore se ze vnaprej najlepse zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Romana

Spoštovana Romana,

čakalna doba oz. vrsta ni nikjer predpisana,v bistvu gre za omejeno število sredstev iz strani zdravstvenega zavarovanja,kar posledično vodi tudi v omejevano število storitev iz strani izvajalcev.
Čakalna doba je lahko različna npr. pri enem ortodontu le pol leta,pri drugem pa tudi tri in več let…..Vsekakor pa bi vas moral ortodont s tem seznaniti pri vpisu v čakalno knjigo in seveda tudi pri kontrolnih pregledih.
Glede mlajših otrok,ki imajo po vaših besedah,že aparate le toliko – mogoče so bili vpisani v knjigo že v starosti 3-eh let,lahko da so samoplačniki ( v tem primeru ni čakalne dobe ) ali pa ….
Kar se tiče zahtevanja aparata,vam lahko svetujem le,da se najprej pozanimate,zakaj deklica še čaka in kdaj predvidevajo,da bo prišla na vrsto.Mogoče ortodont tudi čaka,da izrastejo vsi stalni zobje in bo šele takrat deklica dobila aparat.
V današnjem času je težko govoriti o zamujenem času začetka terapije,ker se z fiksnimi aparati lahko popravi stanje tudi pri nekoliko “starejših”.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana ga. Šenk Erpič

Najprej se vam lepo zahvaljujem za odgovore. Čakalna doba v Trbovljah je “4 leta” in več. Tudi ko sem hotela dobiti aparat v samoplačniški verziji, sem bila grobo zavrnjena. Skrbi pa me predvsem zato, ker imam sama zaradi nestrokovnosti šolske zobozdravnice v Zagorju, kriv sprednji zob. Najprej so mi namreč rekli, da je še čas, potem mi je v 7. razredu zobozdravnica odvrnila, da je “sedaj pa že prepozno”, potem pa so me v 3. letniku srednje šole dobesedno nadrli zakaj nisem nosila aparata.

Vsekakor ne bi želela, da se kaj takega zgodi tudi moji hčerki.

Kar se pa tiče mlajših otrok, ki so že dobili aparat,pa ti, ki jih poznam zagotovo niso bili že pri 3-letih na čakalni listi!

Me pa zanima še to, ali si lahko izberemo drugega ortodonta, morda tam kjer ni tolikšne čakalne vrste, ali pa vsaj če mi lahko poveste, kateri zasebniki ortodonti,morda v Ljubljani, delajo tudi z otroki.

Hvala in lep pozdrav še enkrat.

Romana

Spoštovana,

Pozabila sem dodati, da ima hči sedaj že vse stalne zobe. Drugače pa ima zdrave zobe in brez luknjic in tudi sicer redno obiskujeva zobozdravnika.

Lep pozdrav še enkrat

Romana

Spoštovana Romana,

v bistvu nimam pravega odgovora na vaše vprašanje.Se pa popolnoma strinjam,da v zdravstvu veliko stvari ne poteka tako,kot bi moralo,v skladu z vsemi pravilniki in predpisi,ki jih imamo.
Kar se novega ortodonta tiče,naj bi bilo tako,da ga lahko zamenjate.Načina sta dva – eden je,da vas tja pošlje otrokov osebni zobozdravnik – z novo napotnico,drugi pa je ortodont ( predvidevam,da to odpade ).Problem pri novem ortodontu bo verjetno zaradi ponovnega vpisa v čakalno knjigo in s tem ponovnega čakanja.
Kar se samoplačništva tiče očitno vaš ortodont te možnosti nima in vas je zato zavrnil.
Ortodontov v Ljubljani ne poznam,povprašajte kakšno kolegico,kam vodi svoje otroke……
Lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

Stara sem 16 let. Pred dvema letoma bi morala nositi fiksni zobni aparat, a sem ga zavrnila. Zdaj bi ga rada nosila, saj želim imeti ravne zobe. Zanima me če mi ga bodo zdaj dali, čeprav ga takrat nisem želela?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

stara sem 16 let. Pred dvama letoma bi morala nositi fiksni zobni aparat, a ga nisem želela. Zdaj bi ga rada nosila, saj želim imeti ravne zobe. Zanima me, če mi ga bodo zdaj dali, čeprav sem ga prej zavrnila?
Že vnaprej hvala za odgovor.

Lep pozdrav.

Spoštovana ana marija,

žal vam ne znam odgovoriti.
Predvidevam, da bi v primeru, da želite ortodontsko terapijo, ponovno prišli na čakalni seznam in bi morali počakati, da pridete na vrsto.
Svetujem vam, da se naročite k ortodontu in se pri njem pozanimate, kako je s tem.

New Report

Close