aparat za peko kruha
Dobro jutro!
Jaz že nekaj časa pečem kruh doma, pa je okusen.
Evo ti osnovni recept, potem pa ga lahko prilagajaš.
1 lonček vode (350ml)
2 male merice soli
2 male merice sladkorja
2 velike merice olja
dobra 1/3 kocke kvasa
550g moke
Upam, da ti bo kruh dobro uspel
P.S.
Ne spomnim se katera znamka aparata je, nastavim ga pa na 750g, program1 /normal) in na hitro pečenje 2uri 12 min
Lp in dober tek
Mi imamo Severina. Vsi tisti recepti, ki so v navodilih, so se izkazali za popolnoma neuporabne. Z eksperimentiranjem in tri tedenskim skrbnim tehtanjem in zapisavanjem količin sestavin, je moj dragi prišel do magičnega razmerja. Dobimo točno tak kruh, kot je na škatli fotografiran. S punklčkom, enako gost…..
Moram pa povedat, da je elektronska tehtnica , ki tehta do grama natančno, skoraj nuja. Aparatek je zelo občutljiv, zlasti na kvas .
570 g moke
370g (3,7 dcl) vode
velika merica, ampak ne čisto polna, soli
10g olivnega olja ali margarine
8g kvasa (Fala, kocka sive barve)
Graham moka je lahko nerazredčena. Enako tip1100 (črna moka), ali 850. Če dodajate rženo, ajdovo, potem vedno dodam največ 150g ržene na preostalo belo, in 100g ajdove na preostalo belo. Če dam več ržene ali ajdove, je kruh preveč tempast, težak.
Sol dajte v vodo, ker če pečete s časovnim zamikom, kvas ne sme priti v stik s soljo. Kvasovke popokajo, in jih več ni.
Naj te potolažim, tudi moji prvi dve peki sta bili taki – kruh se med peko sesedel in skorja je bila res zelo trda.
Prva pomoč – ne jemlji kruha takoj iz pekača, ko konča s peko. Jaz ga pustim vsaj 10 minut še noter in je skorja mehka.
Pa še en recept za polnozrnat kruh s semeni:
340 ml tekočine
( mešam vodo in pinjenec)
500 g moke
(običajno zamenjam 100-150 g navadne z polnozrnato ali z moko za domač kruh)
2 žlički soli (mala merica)
1 žličko sladkorja (mala merica)
3/4 kocke kvasa ( velika kocka)
dodam še malo lanenih ter sezamovih semen, po zvočnem signalu za dodajanje pa še malo sočničnih semen tur bučnih pešk.
Program hitro (1 ura gnetenja ter vzhajanja, ena ura pečenja), aparat Clatronic.
Če pa želiš navaden kruh, pač daš samo belo moko ter nič semenk.
V navodilih je tudi božanski mlečni kruh z rozinami; žal recepta ne vem na pamet – če želiš, ti ga lahko popoldan napišem.
PS: Med mešanjem za vsak slučaj preverim, kako je s testom in po potrebi dodam malo tekočine ali moke.
Malo še eksperimentiraj in bo šlo.
Pri meni so se navodila ter recepti izkazali kot dobri in uporabni, jih pa malo prilagajam svojemu okusu.
Jaz se pa ne strinjam, da je potrebno do grama natančno tehtenje. Pri nas se sicer držimo nekih okvirnih količin, ampak gram oz. ml gor ali dol ne igra nobene vloge.
Pečemo pa po naslednjem receptu
220 ml vode
150 g jogurta
2 žlički soli
500 g moke
3/4 zavitka suhega kvasa ali pol kocke svežega (od Žita)
Ponavadi pečemo na ta hitrem programu, ki traja malce manj kot uro.
500 g moke je včasih samo bela, vačsih pa mešana z rženo, ovsenimi kosmiči, tudi čisto polnozrnata (samo se ostali zmrdujejo)
Včasih dodamo še kakšno žličko sladkorja ali žlico olja oz. masal, ampak meni se zdi kruh vedno bolj ali manj enak.
Aparat je pa Clatronic
Razen prvič, nisem moke nikoli tehtala in vode nikoli merila. Delam povsem “na pamet” oz. po občutku. KAjti veliko veliko je odvisno od tega, kakšno moko “trofiš”. Če je zelo vlažna, rabiš manj tekočine. Včasij jke suha kot poper – rabiš več tekočine. Skratka, delaj po občutku. Ko je testo take strukture, da se ne lepi na posodo, je ravno prav vsake količine. In pa še to. PAzi, da na prilivaš prevroče vode!
Dober tek!