Aparat za peko kruha
Zanimajo me vaše izkušnje (DOBRE IN SLABE) z aparati za domačo peko kruha, kakršni se zadnja leta menda zelo dobro prodajajo. To so tisti avtomati, v katerega natreseš vse sestavine, nastaviš uro in program in zjutraj te pričaka sveže pečen kruh. A ni svinjarija, kako drag je kruh v trgovinah?
Hvala vsem že vnaprej.
Ja, Hani, imas prav, ko trdis, da je kruh svinjsko drag…Nisem vec prav mlada in ce mi spomin poleti v leta in leta nazaj, ti zagotavljam, da se nikoli ni bil tako drag. Nikoli ni bila cena kruha enaka pol kilogramu svinjskega stegna, naprimer…
No, tudi mene zanimajo ocene o dobrih in slabih plateh aparata, ceprav ga pri nas v zadnjem obdobju zelo malo pojemo. In se me zanima, v koliksnem casu naj bi se taksen aparat zamortiziral in kaksen je izracun “realne” cene doma pecenega kruha… LP!
jaz takšen aparat imam in je ful kul.
sicer kruh pečem za en dan v naprej, ker frišn kruh ni zdrav in to si kar lepo zapomnite.Pečem pol črne pol bele moke.
Recept:
500 gr moke
300 ml vode
2 žlici olja
2 dag kvasa
1 žličko sladkorja…
in ni res, da kar vse sestavine butneš noter in to je to, lahko, samo kruh je boljši, če vodo sladkor kvas in žličko moke prej “razkvasiš”, prvič kruh lepše vzhaja in nima tooliko okusa po kvasu in ne diši toliko po kvasu in bolj po mokci.
Aparat lahko nastavlajaš, koliko želiš zapečen kruh.Jaz imam zdrave zobe in si nastavim bolj zapečen.Je pa res, da je takšen kruh kmalu drobljiv, ker ne vsebuje razne porkerije za elastičnost,svežost, napihnjenost itd. je pa sigurno dosti bolj zdrav.
Je pa res, kar pravi nekdo, da je kruh za nas, ki smo že malo bolj v letih samo za desert in ne da bi se basali
Ni mi jasno, kaj pomeni, da smo že malo v letih.
In zakaj se takrat, ko si v letih (kakšnih???) ne sme velliko kruha jesti??
Sem jaz pri 38 že v teh letih??
(Ha, malo heca!!!!)
Povsod je potrebna zmernost, pa tudi pri jedi kruha – pretiravanje v eno ali drugo skrajnost ni koristna in ne zdrava!
Svež kruh je pa zame boljši kot potica!!!!!!!!!!!!!
Sem pa nekje brala, da ni najvbolj varno pustiti aparata čez noč prižganega, ker so nekatere znamke aparatov že zanetile požar. (Mislim, da jna spletni strani kulinarika.com).
Tako je Dule, vse je relativno!
Ko je včeraj moja 14 letna hči rekla: Koga, ta star stric…. sigurno ima 35 let…… Definitivno, vse je relativno.
Pa kaj bi to, ima pa apsolutno vsako življensko obdobje svoj čar in danes sem najraje tukaj kjer sem (Tudi, če moram že gledati na to, koliko kruha pojem!!!)
Lep vikend vam želim, in treznega Marina!!!
To je moj recept
10 g kvasa ,zmešanega z 100 ml tople vode in
1 čajno žličko sladkorja.
350 ml vode in mleka
200 g moke po želji (ovsene ,koruzne itd )
590 g ostre moke
1 žlico olja
2,5 čajne žličke soli
Če vas moti oblika (po mojem mnenju edina slaba stvar ) ,lahko sestavine v avtomatu le zmešate in pustite vzhajat ,pečt pa date v pečico na 250 stopinj dobre pol ure.Pa dober tek!
Prihranite lahko ogromno;pri eni peki prihranim cca 250 SIT(ko pečem polnozrnat kruh).
Najprej živijo, tudi jaz pašem na “ta avtobus” (beri v tale forum….)….
Imam tak aparat za peko kruha in sem zadovoljna z njim, a kaj ko sem prej pekla kruh na “klasični” način , kar je bilo še dosti boljše in je ostalo v spominu… (no včasih ga še…) Ampak ga vseeno uporabljam dokaj redno za vse vrste kruha. Kadar ga naštimam na timer, gre noter suhi kvas, če pa sem zraven, sveži- prej posebej vzhajan, še posebno če pečem kruh “s smetmi” kot v šali rečejo moji mulci, ko gledajo kaj vse namečem noter (zrnja, začimbe..) – sicer je tako gost, da bi, če bi ga komu zagnala v glavo, le-ta padel dol..
Super je, če sam pečeš kruh, ker točno veš, da je res čisto ržen.. , pirin, polnozrnat itd… brez dodatkov.. In seveda nikoli tako črn kot tisti “črn” v trgovinah… !!
Kje kupite moko? V trgovini, na tržnici od mlina, prav v kakšnem mlinu? Ima kdo kako res dobro varianto?
V tem aparatu imam tudi program za kuhanje marmelade (kuha in zraven meša) in skuhala sem jo – iz skladkih sliv čisto naravno brez dodatkov, zaprla sem jo v kozarce in dala še v pečico na 250°C za nekaj časa, da so se dobro zaprle. Zelo je dobra!
Eden mojih sinov si naredi v njem testo, ga vzame ven, si naredi sirove štručke in si jih speče v pečiči …..
Naše izkušnje niso tako zelo pozitivne, o čemer sem že pisala na enem od forumov.
Slabosti:
– ven ne dobiš niti hlebca niti štruce, ampak nekakšen velik buhtelj
– vijak, ki mesi, ostane v testu med pečenjem, ko ga odstraniš, ostane luknja
– kruh se ne zapeče dovolj hrustljavo – je praktično brez skorje
– kot vsak doma pečen kruh je precej drobljiv, še sploh če ni svež (svež pa je za zdravje škodljiv oz. težko prebavljiv
– glede peke je treba misliti 4 ure vnaprej, če sem natančna, pa pravzaprav ves dan, saj še vročega ne moreš jesti
Tako da žal naš aparat že kako leto leži nekje neuporabljen, raje kupujemo kruh v bližnji pekarni, kjer imajo zelo dober kruh po 250 SIT kilo. (sicer smo zadnje čase ugotovili, da so začeli malo goljufati pri teži, saj ga je le 95 dkg).
Je pa res, da doma človek vsaj ve, kaj da noter – nobenih aditivov, barvil in konzervansov…
Nam je pa kruhopek všeč. 🙂 Res je kruh nenavadne oblike, rezina je videti kot velik toast, ampak se mi to ne zdi tako grozna slabost. Tudi tisti dve luknjici na dnu nikogar ne motita. Pri nas je kruh pač za to, da ga pojemo, ne za gledat. :-))
Sestavine namečem v aparat zvečer. Zjutraj vzamem pečen kruh ven, ga zavijem v prtič in pustim, da se hladi na rešetki (da spodaj ne postane pacast). Do popoldneva je ravno pravi. Delam pa tako, kot je že zgoraj nekdo napisal: za kasnejšo peko dam suhi kvas, kadar pečem takoj, pa raje svežega.
Po dosedanjih izkušnjah se najlepše speče kruh iz dobre pol kile moke. Nisem ga še tehtala, ampak moralo bi biti 3/4 kile. Cena za tak “buhtelj” je pa nekaj malega čez 100 SIT, z elektriko vred, če uporabim navadno belo moko. Kake posebne (zrnate ipd.) vrste kruha pridejo nekaj dražje, ampak tudi v trgovini so ti kruhi zelo dragi.