Aortna stenoza
Pozdravljeni,
Pred sedmimi leti mi je bila ugotovljena blaga do srednjetežka aortna stenoza. Imam dvolistno aortno zaklopko. Od takrat hodim redno vsakol leto na preglede, zadnjič sem bil augusta 2011. Na zdanjem pregledu je bila izmerjena vrednost ustja aorte po prvi meritvi 1,08 do 1,18 kv. cm, po drugi pa od 0,98 do 1,08 kv. cm. Rahlo je bil tudi povečan levi prekat srca. Drugih podatkov sedaj nimam pri roki. Na zdanjem pregledu v augustu mi je zdravnik rekel, da če nimam posebnih problemov pri domačih opravilih, lahko z invazivno diagnostiko še malo počakamo, na pregled moram ponovno letos augusta oz, po enem letu. Večjih problemov oz. bolečin nimam, le ob naporu me začne malo boleti v grlu, ampak ta bolečina je prisotna že par let, le tda so bili takrat potrebni večji napori. Zanima me sledeče:
Do kdaj je smiselno čakati z operacijo, ali naj zaupam kardiologu, ki mi je glede na izvide dal tako mnenje?( Čim dlje časa je dobro zdržati s svojo zaklopko, vendar ne sme nastati na srcu škoda?)
Kakšna so merila za vstavitev biološke oz. umetne zaklopke?
Kakšna so merila za vstavitev zaklopke preko stegenske žile?
Ali bi bilo smiselno se prijaviti za predvideni pregled v augustu kar v Ljubljano, kjer bi bil operiran ali naj grem prej k svojemu kardiologu, ki je privat? Hodim namreč k dr. Berenhardu v Novo gorico?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Lahko zaupate imenovanemu kardiologu, ki ga poznamo kot zelo prizadevnega za svoje bolnike in kot zelo prizadevnega strokovnjaka na področju srčnih bolezni.
Glede na sporočene podatke (vrednost ustja aorte okrog en kvadratni centimeter, odsotnost težav pri običajnih telesnih obremenitvah ) lahko odložite postopek preiskav do predvidenega datuma s priporočilom, da se, ob nastanku težav, prijavite za takojšnji pregled.
Danes vstavijo kardiokirurgi biološke in mehanske zaklopke. Operativni postopki so različni (operativni poseg, poseg preko stegenjske arterije, perkutani). O vrsti posega odloča kardiokirurg po predhodnerm razgovoru z bolnikom. Srečno.
Najlepša hvala za odgovor. Dobro je, če lahko človek sliši še kakšno mnenjeNajbolj pri vsem tem me skrbi, verjetno tudi druge paciente, ki čakajo na poseg, čakalna doba na sam poseg in seveda, da se med tem ne bi stanje tako poslabšalo, da bi bilo prepozno. Upam tudi, da se konzilij odloča glede na prioriteto stanja posameznega bolnika. Najbolj ogroženi najprej, kar je tudi prav.Zadnje čase veliko berem o operacijah in metodah, zato tudi ne bom spraševal, ker mi je veliko že jasno.
Zanima pa me, kako ste se in se počutite drugi po operaciji srčne zaklopke. Kaj se je spremenilo, ste bolje itd. Sam nisem imel kakšnega večjega posega, razen operacijo ingvinalne kile in miniskusa Rekel bi, da s časom, če gre vse v redu, postaviš to v ozadje in ževiš kar se da normalno življenje.
Hvala za odgovore.
Pri nekaterih ljudeh se s starostjo aortna zaklopka vedno bolj ožji zaradi ateroskerotičnega procesa. Ko postane že precej ožja se začnejo kazati njeni znaki tako, da se bolnik vedno bolj zadiha pri obremenitvah, da ima napade bolečin pri srcu, itd. Ko to ugotovimo je čas za operativno odstranitev zožene zaklopke in vstavitvijo nove biološke ali mehanične.
Pozdravljeni,
Sam kakšnih posebnih težav nimam razen to, da se mi ob obremenitvi pojavi bolečina v grlu, ta pa se pojavlja že nekaj let, le da je takrat morala obremenitev biti večja kot danes.
Zanima pa me še, kako se omili težave , če se jih sploh da od datuma, kose odloči za operacijo pa do same operacije, saj moraš biti v čakalni vrsti.
Kaj je to invazivna diagnostika?
Hvala
Invazivna diagnostika = slikanje srčnih žil in srca. Ta postopek opravimo, ko mislimo,da je potreben operativni poseg (zamenjava zaklopke). Ta pregled opravimo v čimkrajšem času pred operacijo.
Verjetno imate napade bolečin zaradi prizadetosti srčnih žil. Poizkusite zdravilo, ki vsebuje nitroglicerin (Nitrolingual, ki vam ga bo predpisal izbrani zdravnik)
Pri zoženih srčnih žilah ima bolnik, ob obremenitvah, napade bolečin pri srcu. V takih primerih mu koristi jemanje zdravil, ki vsebujejo nitroglicerin (lahko v obliki tablet, pršila ali obliža). Če bolezen napreduje pri bolniku slikamo srčne žile in ugotovimo ali je potrebno operativno zdravljenje.