Najdi forum

anxioznost, neznosna trema

Pozdravljeni,
na vas se obračam, ker imam probleme z neznosno tremo. Šele z brskanjem po netu sem ugotovila , da imam mogoče anxiozno motnjo. Stara sem 34 let, mati samohranilka enega otroka. Sicer me trema daje že od otroštva, vendar se zadnja leta stopnjuje. Trenutno se najbolj obremenjujem s tem , da v službi ne zmorem skuhati kave sodelavkam in šefom med malico. Morda se sliši smešno, saj je le kuhanje kave, vendar se takrat cela tresem( ne samo roke), zardevam, oblačila se mi tresejo in ko je treba postreči, seveda kavo v šalicah skoraj polijem. In ostali to seveda opazijo in me čudno gledajo.Po možnosti še kdo naglas reče, kaj se tako tresem. Vendar to ni edini problem, podobne situacije se mi dogajajo tudi drugje, ko je treba vpričo drugih kaj narediti, ali če samo nazdravimo na kakšni zabavi, če moram v službi zamenjati trak na printerju. Če je treba kaj povedati v družbi, čisto zardevam in se začnem tresti, sem nesproščena. Vem, da imam manjvrednostni kompleks, se preveč obremenjujem, kaj bodo drugi mislili o meni. Tako so me vzgojili, v takem okolju sem odraščala. Še slabše pa je, da me res noben ne razume. Prijateljica se je smejala, sodelavke so samo zamahnile z roko, ostali me pa gledajo, kaj mi je. Počutim se grozno. Sedaj sem se pa začela izogibati družbi, na srečanja s sorodniki ne hodim več. V službo pa pač moram hoditi in se že par dni prej sekiram , ker bom mogla spet kavo kuhat. Če bi se težave znebila, bi v življenju tudi mnogo več dosegla, prav tako v službi, kjer svojega znanja sploh ne morem pokazati in izrabiti, ampak se raje držim v ozadju in počnem čisto osnovna dela. Bojim se , da bom svojo nesamozavest prenesla tudi na mojega sina.
Prosim za nasvet, kaj narediti, naj grem na avtogeni trening, eft tapkanje, psihoterapijo,…te terapije naj bi pomagale, vendar pa so zelo drage.
hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

sami ugotavljate, da imate tremo že od nekdaj, da so vas tako vzgojili in da ste v takem okolju odraščali. Soočate se s tresenjem, zardevanjem, ste nesproščeni in pravite, da imate manjvrednostni kompleks.

Te občutki od nekod izhajajo in samoraziskovanje ter predelava dogodkov, občutenj, ki vam povzročajo nelagodje v zdajšnjih situacijah, bi lahko prineslo olajšanje ali odpravo nekaterih težav. Kot psihoanalitični psihoterapevt, ki mi mi je osebna izkušnja ravno iz takšne psihoterapije pomagala, bi vam svetoval, da poizkusite s psihoterapijo. Avtogeni trening in eft tapkanje so cenovno verjetno bolj dostopni (celo brezplačni, saj jih lahko po navodilih počnete sami), vendar gre za popolnoma drugačne pristope kot pri psihoterapiji – za bolj hitre in površinske. Moje mnenje izhaja iz predpostavke, da smo naše vedenje, mišljenje in čutenje izoblikovali skozi celo življenje in, da je potrebno za trajno spremembo v osebnosti več časa. Prav tako je pomembno, da se sprememba zgodi v odnosni izkušnji (v tem primeru s psihoterapevtom). Seveda obstaja več poti do istih ali različnih ciljev. Obstaja mnogo metod, ki lahko vodijo do boljšega počutja, zato je možnost tudi v vedenjsko-kognitivnih vrstah terapij, med katere bi jaz uvrstil tudi EFT tapkanje. Navsezadnje lahko poizkusite več različnih metod – tudi hkrati, in boste videli kaj vam pomaga pri lajšanju težav.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close