anusna razpoka?
Pozdravljeni,
več kot pol leta imam že težave ki jih opisujem v nadaljevanju in v zvezi s katerimi sem zelo zaskrbljena.
Imam težave pri odvajanju blata, in sicer, močno me boli tisti trenutek ko gre blato skozi anusno odprtino, torej pri samem izhodu črevesja (občutek kot da bi me nekdo z žiletko tam spodaj), opažam pa tudi kri na toaletnem papirju. Bolečina je huda, dostikrat mi kar oči zasolzijo…Krvi je zelo zelo malo..pri higieni tam spodaj vedno uporabljam vlažni toaletni papir in odkar imam težave vedno po odvajanju prvo naredim “odtis” anusa na toaletni papir, in se šele potem umijem na tem predelu. Pri tem “odtisu” je opaziti obroček krvi (šaljivo rečeno kot štampiljka), se pravi ni krvavitev da bi prav kapljalo. Po odvajanju me še nekaj časa boli, potem pa je vse vredu do naslednjega odvajanja oz. naslednjega dne. Občasno težave tudi prenehajo za kakšen dan, potem pa spet isto. Res je da odvajam nekoliko debelejše blato, ampak to se mi dogaja že od malega, tako da ne vidim razloga zakaj so se težave pojavile ravno zdaj in ne že prej. Kolikor se le da pazim tudi na prehrano (seveda si privoščim tudi čokolado, banane, in podobne pregrehe) ampak vedno pa pazim da v toku dneva zaužijem tudi veliko vode, kakšen kefir, jabolko, laneno seme, ali kako drugo zdravo zadevo.
Bila sem na obisku pri proktologu, in bila negativno presenečena nad samim odzivom zdravnika, saj me je ogovoril češ zakaj sem tako zelo prestrašena, saj nebom izkrvavela, ipd. Močno me je zmotil tak odnos, ampak OK..Naredili so mi tudi proktološki pregled (20 cm) črevesja in pri tem niso nič ugotovili. Zdravnik me je odslovil, češ z vami ni nič narobe, paziti morate na mehko, mehko, mehko blato!!!
Zelo razočarana sem se vrnila domov, saj sem težko pričakovala ta pregled in upala da se bo od takrat nekaj spremenilo, vendar se ni nič spremenilo in mojih težav s tem ni bilo konec, še danes se borim s tem.
Nekaj prijateljev mi je do zdaj reklo: kaj pa če je krvavitev od kod drugod, ampak jaz mislim da NE, ker ob samem izhodu blata ostro zaboli in s tem tudi poči oz. malo zakrvavi.
Zanima me, če je kdo imel kakšne podobne težave in kako se je boril z njimi??? Naj obiščem še kakšnega privatnega zdravnika, mogoče težav ne jemljem dovolj resno ker sem čakala do zdaj???
Prosim, če pozna kdo koga ki ima podobne/enake težave naj zapiše njegove izkušnje, samo toliko da bom vedela, da nisem edina ki jo dajejo takšne težave, saj se zaenkrat počutim kot nekakšna bebka ki so jo na hitro obravnavali in jo poslali domov češ da to ni nič!!!
Hvala za vaše odgovore
Imaš fisuro? Je zoprno, a ozdravljivo.
http://iatros.si/za-bolnike/kaj-me-caka-ce/#kaj-me-caka-ce-imam-diagnozo-fisura
Če je proktolog pri pregledu odkril, da imate razpoko v zadnjiku – fisuro, boste prejeli zelo preprosta navodila, kako se to rano zaceli, torej z masažo s prstom in mazanjem z naravnimi mazili čim večkrat dnevno. Če je rana globlja in je prisotna že dalj časa, bo verjetno za dokončno zacelitev potrebna uporaba Dilatan čepov, ki jih boste kupili pri nas. Čepi so treh različnih debelin, načeloma največji ustreza debelini normalnega blata. Zdravnik se bo odločil, ali bi bilo potrebno uporabljati vse tri čepe, ali le enega. Čep bo služil temu, da se bo rana dokončno zacelila. Ko ga namreč vstavite v zadnjik in se usedete na trdo podlago, kot Vam bomo tudi razložili in pokazali pri pregledu, mišični krč, zaradi katerega Vas zadnjik še toliko bolj boli, popusti, razpoka se razpre in sčisti, kri lahko pride do robov rane in se le-ta prične celiti kot vsaka druga rana na telesu. Ne pretiravajte z umivanjem zadnjika, saj to uničuje zaščito kože in otežuje celjenje. Dilatan čepe je potrebno uporabljati dva do trikrat dnevno do kontrole (prva kontrola čez približno 6 tednov), nato pa se bo zdravnik odločil, kako dolgo jih je še potrebno uporabljati. Načeloma je potrebno čep uporabljati še kak mesec po tem, ko se rana že popolnoma zaceli, to pomeni, ko Vas ne bo niti bolelo niti srbelo, peklo niti ne boste opažali krvi iz tega predela.
Clixclix ste rešili težave?
Ker imam sama namreč podoben primer. Tudi zelo boleče odvajanje skozi zadnjično odprtino in posledilno kri na papirju, včasih kadar je hudo, tudi v školjki. Je pa ravno tako kot opisujete, zelo boleče, da bi se človek kar zjokal, potem pa popusti.Se v torek ravno odpravljam k osebni zdravnici, ker je vse skupaj zelo neprijetno in je obisk stranišča dnevno kar velika muka. Ssem pa že tudi prav napsihirana glede tega in me zeloooo strah izzida.