Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Antimalariki in zanositev

Antimalariki in zanositev

Poleti sva bila s fantom na 5-tedenskem potovnaju po jugovzhodni Aziji. Kot preventivo proti malariji, sem jemala Vibramicin. Fant je jemal Lariam. Oba sva prenehala z jemanjem tablet 15.8. Zaradi nekih problemov sem bila testirana v Aziji za malarijo in bila negativna. Proti hepatitisu sva bila cepljena sredi junija. Slišala sem, da ne smeš pol leta zanositi po cepljenju proti hepatitisu. Mislim, da je bilo cepivo HAvrix 1440 (no za tole cifro nisem popolnoma prepričana). Torej kdaj bom lahko brezskrbno lahko zanosila.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!
Havrix 1440 je mrtvo cepivo. Varnosti cepljenja v nosečnosti sicer niso posebej preizkušali, ob specialni epidemiološki indikaciji (veliko tveganje za okužbo) pa bi z njim cepili tudi nosečnico. Kar se tiče zanositve po že opravljenem cepljenju, lahko zanosite v naslednjem menstrualnem ciklusu po cepljenju. (V vašem primeru je to že zdavnaj mimo).
Kar se tiče jemanja Lariama, svetujemo, naj ženska ne zanosi do 3 mesece po prenehanju jemanja. Če pa bi zanosili med jemanjem Lariama, tega ne smatramo kot indikacijo za splav, saj tudi nosečnicam, ki so izjemno ogrožene za okužbo z malarijo, kot antimalarik predpišemo Lariam.
Torej: v vašem primeru ovir za zanositev zaradi jemanja antimalarikov (saj ste jemali Vibramycin) in cepljenja ni.
Pozdrav!
Nina

test

Spoštovani!

Prejšnji mesec sem prejela drugi odmerek cepiva Havrix 1440 proti hepatitisu A, čez približno 10 dni pa sem zanosila (takrat je bila ovulacija). Na IVZ so mi rekli, da za zanositev ni ovir, sedaj pa vidim, da priporočate, da se počaka en ciklus. Sicer vem, da je verjetnost, da bi bilo kaj narobe zelo majhna. Vendar me vseeno zanima ali bi v primeru, da bi cepivo plodu škodovalo prišlo do SS ali bi se lahko vpliv odrazil v nepravilnem razvoju ploda in bi bilo z otrokom po rojstvu kaj narobe? Kdaj bi škodljivi učinek bil opazen? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!

Manja

Spoštovani, za zanositev res ni ovir, prav tako niso znani škodljivi učinki na plod. Priporočilo 1 ciklusa je dano izključno zato, da se izognemo vprašanju, kaj bi bilo, če bi bilo, ko…. narava sama je namreč zelo selektivna in 25-30 % nosečnosti odpravi sama. Ker smo danes zelo napredni in znamo nosečnost ugotoviti že zelo zgodaj biokemično, ugotovimo mnoge (kasneje neuspele) nosečnosti, ki so bile včasih tolmačene, oz. zaznane le kot “zamuda menstruacije”. Zakaj pišem tako na dolgo? Biološko ni logično, da bi cepljenje proti hepatitisu A z mrtvim virusom lahko škodljivo vplivalo na izid nosečnosti; če pa bi že prišlo do sočasnosti z neuspelo nosečnostjo, bi šlo za splav. O kakršnihkoli vplivih na razvoj ni mogoče govoriti. Torej: uživajte v nosečnosti!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close