Antiglobalisti???
Smeh to kar si napisala mene bolj spominja na socializem pa kolhoze (al kwa so ble skupne kmetijske zadruge) :DDD
Drgač pa hvala vsem, mi je že jasno okvirno zakaj gre…
Zdravstvuj tavariš Staljin 😉
Drugac se sploh nimam za antiglobalistko, ampak sem pa prot nekaterim zadevam.. Ja in kaj pol ce uporablam internet? Je to mar gresno? 🙂 Gostek, spomnu si me na U.B.R. :)) kok so dobri 🙂
aja, se to.. pa nisem bla na nobenih antiglobalisticnih demostracijah.. razen na pohodu za mir k je bil februarja..
hehe… sej so ti itak ze drugi zadost obsirno razlozili, to je blo sam se “dodatno izobrazevanje” :))) joke
Želel bi povedati nekaj besed o sami revščini, nerazvitosti in koncemkoncev tudi nekaj o globalizaciji. Dejstvo je, da je na tem planetu mnogo predelov, ki se soočajo z nepremagljivo revšino in nerazvitostjo in je dejstvo, da se druga območja “kopajo” v denarju. Zakaj je tako? Po mojem mnenju pač preprosto zaradi tega, ker živimo v nepopolnem svetu, ki ga obvladuje še manj popolni človek in njegova narava – narava, ki jo obvladujejo želje. Ključna izmed njih je želja po popolnosti in v končni fazi po vsemogočnosti in večnosti – čeprav podzavestno. Ta ugotovitev velja v povprečju za vse predele naše Zemlje – tudi za tiste revnejše (npr. Afganistan pod Talibi, raznorazne bananrepublike itd.), vsaj kar se vodstvenih kadrov tiče. Vsi vemo, da je bistvo želje v njeni zadovolitvi, za kar pa so potrebna sredstva. Nekateri potrebujejo za zadovolitev zgoraj navedenih želja oblast, drugi orožje, tretji kariero, nekateri pa duhovnost – blagor jim! Ker pa so zadnji v veliki manjšini, čeprav naj bi bila večina prebivalstva versko poduhovljenega, imamo tu kapitalizem, njegovo globalizacije in skomine širom sveta glede rezultatov, ki jih le -ta dosega ponekod. Vsi se mu želijo priključiti, vsi želijo biti del njegovih uspehov. Ker pa so materialne zmožnosti tega sveta omejene, jih je potrebno pač porazdeliti. Tu pa imajo prednost tisti, ki so si skozi tisočletja zagotovili večji razvoj v znanosti in dosegli višjo stopnjo “svobode” telesa in duha.Obrnimo se sedaj k tistim, ki razmišljajo o nekem drugem, novem družbenem redu, ki bo pravičen za vse, ter o krivičnosti in satanstvu Zahoda. Protestirajo proti globalizaciji, gorijo za izkoreninjenje revščine in nujnost nadomestitve kapitalizma.Lepo in prav. Njihove želje in cilji so sami na sebi plemeniti, vendar po mojem mnenju globoko prazni. So le sanje, kako bi bilo lahko lepo, ne nudijo pa nobenega načina, kako to to doseči – morda le z uničenjem kapitalizma, globalizacije in s prerazporeditvijo dobrin iz Zahoda v druge predele sveta. Pri tem pa pozabljajo, da mora nekemu družbenemu redu slediti novi družbeni red, in da je človekova narava pač takšna, kot smo jo opisali. Saj veste – v zgodovini smo že imeli podoben poizkus s socializmom in komunizmom, ki pa je klavarno propadel. Nekateri njegovi cilji so bili lahko pleminiti (enakost, solidarnost,…), vendar ni uspel zaradi človeka. Tako se je zgodilo, da je slednji zaradi represije in nesvobode v imenu omenjenih idealov pripeljal do tega, da so imeli v globalu vsi manj ali da je razdobje velike socialne enakosti, ki je bilo kupljeno s krediti, pripeljalo do sesutja sistema v gospodarskem smislu.To velja tudi v tem trenutku. Kakršnakoli (globalno gledano) drugačna distribucija dobrin od tiste, ki se odvija preko kapitalističnega trga, bi pripeljala do tega, da bi imeli dolgoročno gledano vsi manj – to pa je z vidika človekove narave povsem iracionalno.Zato menim, da so razmišljanja o novem družbenem redu bodisi naivna, bodisi si želijo anarhije ali pa hrepenijo po totalitarizmu. Današnji družbeni red na Zahodu ima pač nekatere prednosti: človekove pravice, osebna svoboda, demokracija, možnost ustvarjalnosti. Po drugi strani pa je ujet v spiralo duhovnega propada in razčlovečenja. Je bolje, kot če bi bilo drugače, vseeno pa vodi v propad.Svet je nepopolen, človek pa še bolj, zato tudi življenje v takšnih okoliščinah ne more biti večno – to bi bilo v nasprotju z načelom absolutne pravičnosti.Damjan
Ime: Damjan
Datum: 18.02.2002 09:53
Tvoje ugotovitve lahko držijo, so tudi žalostne in po mojem globokem prepričanju nepravične. Vendar pa bi želel slišati tiste, ki napadajo današnji družbeni red in bi ga najraje takoj zamenjali z nekim novim – po mojem mnenju utopičnim – kako naj se to izvede, da ne zapademo v anarhijo ali totalitarizem. Nobenih konkretnih predlogov, še zlasti če upoštevamo naravo človeka, ki se v svetovnem merilu v povprečju ne razlikuje. Velika, velika večina prebivalstva si želi blagostanja, biti del uspehov Zahoda. Sem drvijo reke iz preostalega sveta, vsi bi si želeli imeti vsaj toliko kot povprečen človek z Zahoda. Zato ne bom upošteval morebitnega argumenta, da ti ljudje živijo v drugačni razsežnosti (duhovni) in bi si želeli vsaj kanček drobtine. To preprosto ne drži – ljudje, ko dosežejo določeno raven si zastavijo cilj doseči še naslednjo itd. (izjema so tisti, ki jim te ravni predstavlja duhovnost). Trdno sem tudi prepričan, da lahko takšni naravi človeka najbolj služi kapitalizem zahodnega tipa. Če od njega odstopimo, bodo vsi imeli manj – tudi ljudje iz “preostalega sveta”, ker npr. pri njih ne bi bilo več tujih vlaganj.Da pa svoboda, demokracija in možnost ustvarjalnosti ne pomenita prednosti (globalno gledano za celotno zahodno družbo) se globoko ne strinjam. Zato svetujem tistim, ki temu oporekate, da se vsaj za čas preselite kam na vzhod, npr. pod kak talibanski režim ali režim kakšne banana republike, kjer se kljub klavernemu stanju znajo samo vojskovati ali pa z represijo zatirajo družbeno udejstvovanje posameznika (najbolj še žensk). Če bi te družbe doživele vsaj v prejšnjem stoletju svojo dobo razsvetljenstva, humanizma in renesanse, bi bilo stanje vsekakor bolj svetlo.Na koncu pa bi vprašal vse tiste, ki se najbolj zavzemajo za novi družbeni red in prerazporeditev dobrin, če bi s takšno vehemeco zagovarjali kaj takšnega, ko si zaradi tržnih zakonitosti ne bi mogli privoščiti več takšnega avtomobila, stanovanja in svojim otrokom nuditi še več kot so imeli sami. Prepričan sem, da bi jih velika večina takrat premeteno obmolknila. Zato se je potrebno zavedati, da globalno gledano sedanji sistem najbolj zadovoljuje želje in potrebe ljudi, ki pač izhajajo iz njegove narave. Moja razmišljanja so lahko kruta, vendar so odraz nepopolnega sveta in človeka. Svet je v tem trenutku in verjetno še na dolgi rok determiniran.
Damjan
Forum je zaprt za komentiranje.