Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Antifosfolipidni sindrom in levkemija

Antifosfolipidni sindrom in levkemija

Pozdravljeni, zanima me ali obstaja povezava med že potrjenim fosfolipidnim sindromom in verjetnostjo levkemije?
Antifosfolipidni sindrom se redno spremlja vendar samo s kontrolami INR. Je glede na že drugi primer levkemije v družini (brat in sestrična) smiselno opraviti še kakšno preiskavo?
Hvala

Pozdravljeni,

pri antifosfolipidnem sindromu (APS) je več možnosti, da se pri posamezniku razvije malignom – v višjem odstotku limfom ali levkemija kot soliden rak. Vendar neposredna povezava še ni bila dokazana. Pri določenem številu ljudi, ki imajo APS, le-ta ob zdravljenju maligne bolezni bodisi popolnoma izgine ali pa preide v blažjo obliko.

Opisani so primeri, kjer so ob trombozi zaradi APS našli dodatno še maligno bolezen.

Jasne in neposredne povezave med APS in rakom zaenkrat še ni, priporočajo pa redne in nantančne kontrole. Smernic za preventivo raka pri APS ni. Svetovala bi vsaj 1x letno kontrolo krvi (hemogram, DKS, jetrni in ledvični testi, LDH, sedimentacija), nato pa po presoji bodisi UZ trebuha, Rtg pljuč. To so osnovne preiskave, v kolikor je katera od njih nenormalna, se postopa naprej. Sploh glede na podatek o dveh obolelih z levkemijo, so kontrole krvi zelo na mestu.

Seveda je tukaj pomembno tudi splošno počutje, kakšen je apetit, ali je telesna teža stalna, je prisotna huda utrujenost, kako pogosto so prisotne okužbe, ali osnovne življenjske funkcije (odvajanje blata, vode) potekajo normalno, itd.

Smiselno je biti pozoren in v stiku s svojim telesom, saj na ta način najlažje in najhitreje začutite, če se dogaja karkoli nenavadnega v telesu.

Vse dobro vam želim,

Jana Pahole

 

Viri:

MA Islam. Antiphospholipid antibodies and antiphospholipid syndrome in cancer: Uninvited guests in troubled times. Seminars in Cancer Biology, 2020.

A Tincani et al. Antiphospholipid antibodies and Malignancy. Autoimmunitiy reviews, 2010.

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close