antidepresivi in trava
Pozdravljeni!
Že več kot eno leto se spopadam z velikim stresom. Pred enim mesecem pa sem doživela panični napad. Bili so vse bolj pogosti in prišlo je do tega, da nisem mogla več ven iz stanovanja. Poiskala sem pomoč in zdravnik mi je predpisal antidepresive. Čez dva tedna imam tudi psihiatra.
Še vedno kakšen trenutek občutim tesnobo vendar hitro mine in lahko dokaj normalno živim. Zanima pa me naslednje.
Pred štirimi leti sem nazadnje kadila travo. Nikoli je nisem vživala redno. S fantom pa sva zdaj rekla da bova po tolikem času skadila enega. Zanima me če trava lahko vpliva kaj drugače glede na to, da jemljem antidepresive?
Druga stvar pa je ta. Poleg rednega antidepresiva imam še helex katerega lahko vzamem v nujnih primerih. Do sedaj ga nisem rabila. Ob rednih antidepresivih se počutim normalno. Kako močan pa je helex? Ali me samo umiri ali me pripravi do stanja da sem samo za ležat? Namreč ne želim si, da bi bila močno v rožicah zaradi tablet.
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
glede sočasnosti jemanja antidepresivov in trave vam ne znam odgovoriti. Kolikor laično poznam, bi rekel, da nima sovplivanja, vendar raje preverite pri zdravniku oz. psihiatru. Večkrat pa slišim, da se ljudje s tesnobo poslužujejo marihuane tudi za pomirjanje.
Pri Helexu vam tudi ne morem dati zagotovih podatkov, saj nisem zdravnik. Helex je pomirjevalo, ki se ga resnično jemlje le v nujnih primerih. Gre namreč za zdravilo, ki je lahko zasvojljivo, na kar opozarjajo tudi zdravniki in psihiatri. Pogosti stranski učinki (1 od 10 bolnikov) so omotičnost, zaspanost in vrtoglavica. Nedvomno gre pri jemanju pomirjeval za spremembo doživljanja. Jemanje pomirjeval se priporoča zgolj v nujnih primerih, ko čutite, da stiske ne zmorete sami.
Zdravila (antidepresivi in pomirjevala) delujejo na simptome – v vašem primeru panične napade in tesnobo – vendar vzrokov za njihov nastanek ne odpravijo. Simptomi so namreč (ponavadi) zgolj opozorilo, da se dogaja nekaj v našem nezavednem. Seveda je potrebno prej izključiti organske vzroke, da lahko trdimo kaj takega. Odgovor na kaj je vzrok za naše simptome, ponavadi dobimo s samoraziskovanjem in ozaveščanjem. Na ta način lahko tudi pride do korenite spremembe, ne le z maskiranjem simptomov s kemičnim uravnavanjem z zdravili. Takšna zdravila so včasih nujno potrebna, včasih pa nepotrebna in prevečkrat predpisana. Kdaj je smiselno jemanje? Ko začutite, da ne zmorete sami in rabite podporo, nato pa je priporočljivo, da se poglobite v svojo dušo in razrešite zaplet tam kjer je nastal.
Lep pozdrav,