Najdi forum

Antidepresivi in telesna teža

Mene pa zanima ali antidepresivi vplivajo na telesno težo? To vprašanje sem postavila tudi na drugem forumu, pa sem dobila samo en odgovor, prosim pa, če ima kdo izkušnje s tem. Sama sem se v kratkem času zredila za 6 kg pa ne vem zakaj. Visoka sem 180 cm, imam pa 81 kg. Kaj menite? Kaj bi bila prava dieta zame? Res pa je, da ko sem začela jemati antidepresive (pred približno 5. meseci) sem nehala tudi telovaditi (hitra hoja 30 minut na dan in podobno). A mislite, da sem se zaradi tega zredila? Sedaj kolesarim (sobno kolo) 15 do 20 minut na dan in uporabljam malo butshapper, bojim se pa iti na tehtnico, ker se mi zdi, da sem vedno bolj debela. Ali morda VITALIS s čokolado v kombinaciji z jogurtom EGO zelo redi? Sem čisto obupana, take teže še nisem imela. Please, help. Kaj mi svetujete?

Ojla… živjo

Tudi sama pijem antidepresiv in opažam, da sem se zredila… ne vem
ali je to krivo ali ne… noben ne ve odgovora…. sej vidiš tudi tu se noben ne oglasi…. Se ti še kaj javim… .by

Ciao!
Pri jemanju vsakega antidepresiva se pojavi sprememba telesne teže. Pri nekaterih lahko najprej shujšaš, po nekaj mesecih pa se zrediš. Pri nekaterih pa se že na začetku pričneš rediti.
PRedvsem je to zaradi povečanega apetita.
Kadar se jemlje antidepresiv priporočajo veliko gibanja, ker le to zdravi depresijo. Torej najslabša možna kombinacija je npr mirovanje in jemanje antidepresivov.
To je moje mnenje.
LP

Lep pozdrav!

Mene pa nekaj zanima. Antidepresive jemljem že 2 leti in sem se v tem času zredila za kar 14 kilogramov. Stara sem 25 let, prej sem imela težo konstantno 46 kilogramov, po jemanju pa sem se zredila na 60 kilogramov. Zdaj bom začela postopoma opuščati tablete, pa me je strah, da bi začela hujšati…? Je možno?

lp

Tjaša

Nekja je nagnjenost k pridobivanju oz izgubljanju teže, nekaj vrsta antidepresivov, več pa način življenja. Torej migat, kar ima dvoji učinek. Pogovor z zdravnikom, nikoli pa ne začet in prenehat na hitro. Postopno!

Zdravo!

Naj povem mojo izkušnjo in izkušnjo prijateljice, obe sva bili na antidepresivih (iz različnih razlogov in na različnih tabletih).
Jaz sem začela jemati tablete zaradi depresije in napadov tesnobe. Bila sem v fazi hujšanja (namensko, ker sem pretežka), ko se je depresija začela odražati v obliki napadov in sprememb razpoloženja. Pričela sem (po nasvetu zdravnice) jemati Escitalopram. Razpoloženje se je popravilo, postalo pa mi je praktično vseeno za izgled. Pridobila sem apetit in sem pričela jesti in pridobivati težo nazaj. Tako sem v dobrem letu pridobila vseh 25 (!) kg nazaj, ki sem jih prej z muko izgubljala… Ko sem terapijo opustila, nisem nič shujšala…Se kar borim s težo, ker sem bila tudi prej prekomerno prehranjena…
Moja prijateljica pa je imela drugačno obliko depresije, in sicer je izgubila ogromno kg (praktično zaradi stresa na delovnem mestu, čeprav je non stop jedla). Poleg terapije pri psihologinji je jemala Zoloft. Počasi se je rešila problemov in pridobila težo (pred tem je imela že samo 43 kg!) na cca. 53 kg. Potem je prenehala z jemanjem in teža je ostala enaka oz. zdaj v dveh letih je teža še narasla, tako da ima zdaj tam nekje 58 kg in je “kot rožica”.
Če si hujšala zaradi stresa in iz istega razloga šla na tablete, potem moraš najprej začeti reševati te probleme. Ko odpraviš vzrok, ti teža ne bo šla nazaj. Tablete so itak samo blaženje posledic, da se potem sam lažje spopadeš z razlogi, ki so te privedli v depresijo.
Želim ti, da uspešno ukineš jemanje tablet in greš uspešno naprej v življenje, močnejša!

jst dve leti jemljem Asentro,in lahko rečem da sem celo za kak kg shujšala…..sicer nisem mela upada apetita,se mi je pa zelooooo pospešila prebava 🙂

Zdravo, tudi jaz sem jemala AD-je in sem se po njih 10kg zredila. psihiater mi je rekel da se od njih ne zrediš, pa sem se in to v 3 mesecih, Adjev sedaj ne jemljem več in upam da bodo šle kilce dol (sem začela tudi z dieto)…

lp

Pozdravljeni,
tudi sama sem se zredila, za 5 kg, pa jih ne glede na ves trud nikakor ne morem izgubiti.
Takoj, v prvem mesecu so zdivjali hormoni, ki po letu dni jemanja tabletk kar nihajo in če močno ne pazim gre tudi teža navzgor.
Tako vedno bolj razmišljam o postopnem prenehanju antidepresivov. Stres zaradi katerega sem jih jemala je minil, upam, da je sedaj na vrst tudi povratek na staro težo.
Vem, ni panika, ampak vseeno si želim uspeti tudi tu.
lep pozdrav vsem
metka

Odgovor na objavo uporabnika
metka3p, 30.11.2013 ob 11:50

Pozdravljeni,
tudi sama sem se zredila, za 5 kg, pa jih ne glede na ves trud nikakor ne morem izgubiti.
Takoj, v prvem mesecu so zdivjali hormoni, ki po letu dni jemanja tabletk kar nihajo in če močno ne pazim gre tudi teža navzgor.
Tako vedno bolj razmišljam o postopnem prenehanju antidepresivov. Stres zaradi katerega sem jih jemala je minil, upam, da je sedaj na vrst tudi povratek na staro težo.
Vem, ni panika, ampak vseeno si želim uspeti tudi tu.
lep pozdrav vsem
metka

 

Pozdravljeni,

2 leti sem jemala Zoloft 50mg in kasneje 100mg, da se je prekomerna razdraženost telesa in nespečnost spravila na normalo. sem se pa v tem času zredila 10 kilogramov, kar je velika težava, saj kg še kar rastejo.

Zdravnica mi je pred mesecem dni zamenjala tablete na Fodiss. Zanima me, ali te tablete pomagajo preprečevati apetit, kakšne so vaše izkušnje.

Pa tudi to ali je komu uspelo po prenehanju jemanja antidepresivov shujšati oz. zbiti prekomerno teži.

lp

S.

Pozdravljena s**!

Žal mi je, da se soočate s to težavo. Zdravljenje z antidepresivi lahko vpliva na težo, vendar se odzivi posameznikov razlikujejo. Tega zdravila žal ne poznam, vendar sem preverila na spletu in zdravilo FODISS je indicirano kot dopolnilo psihoterapevtskemu zdravljenju za zmanjšanje prenajedanja in bruhanja, kar bi moralo zmanjšati apetit.

Kar zadeva izgubo teže po prenehanju jemanja antidepresivov, se to lahko razlikuje od osebe do osebe. Nekateri ljudje opazijo, da se njihova teža zmanjša po koncu zdravljenja, vendar je to pogosto posledica več dejavnikov, vključno z vplivom zdravil na apetit, presnovo…

Če želite zmanjšati prekomerno težo, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom kako nadzorovati telesno maso. Prav tako se posvetujte o zdravem življenjskem slogu, ki vključuje uravnoteženo prehrano in redno telesno dejavnost.

Pomembno je vedeti, da je vsaka situacija edinstvena, zato je ključno sodelovanje s strokovnjakom za doseganje najboljših možnih rezultatov. Hvala zaupanje in srečno na poti k boljšemu počutju!

Kontaktni mail: [email protected] *** Spletna stran: https://www.fit-rit.si/ *** T: 051218503

New Report

Close