antidepresivi in alkohol
Spoštovani!
Ponovno se vam oglašam. Zahvaljujem se vam za odgovor glede vožnje pri jemanju antidepresivnih zdravil. Pravite, da je sodelovanje svojcev pri psihiatričnem zdravljenju dobrodošlo, to se se tudi nam zdi pomembno in pravzapav lahko v veliko pomoč zdravniku. Kot rečeno zaupamo zdravniku, vendar je zdaj tu vprašanje, ali morda oče res prepoveduje zdravniku stike z mamo (ženo), saj kot pravite je to možno in razumem. Vendarle pa sprašujem: Ali bolnik s sledečimi zdravili: Aurorix, Lekotam, Sanval, Zyprexa, lahko res spije kozarček do dva (oče pravi, da je tako rekel zdravnik). Verjemite, da ne gre za drugo kot za skrb, namreč vsa ta zdravila (to je moje mišljenje) očeta delajo že tako bolj neokretnega, počasi razmišlja, težko pove nekaj do konca kar si je zamislil…, a potem pa za povrh lahko spije kakšen kozarček.Vem da se je pred zdravljenjem , takrat je še jemal Prozac večkrat poslužil “kakšnega kozarčka”, a žal nima mere in je potem nastal litel namesto kozarec. Kako bo ko bo , če se bo to zgodilo v kombinaciji z vsemi temi zdravili me zelo skrbi. Sicer oče (vsaj mislim)ni odvisen od alkohola, a ob priložnostih ga rad cukne in to ne zmerno.
In to so stvari, ki bi bile po moje nujno potrebne razgovora z zdravnikom, zato ne zamerite, če vsaj tako pomembna vprašanja, postavim vam.
Lepa hvala in prijetne praznike
Spoštovana Manja,
če je očetu dzdravnik dovolil kozarček vina , je tudi mislil na kozarček, ne pa na liter.Ker a pišete, da oče popopije tudi bistveno več, mislim, da za to ni opravičila in mu preti nevarnost da bi s takim nadaljevanjem “zaplaval”.Med opisanimi zdravili je tudi antidepresiv, ki človeka sploh ne “dela bolj neokretnega”, prej obratno.
Spoštovani!
Hvala vam za odgovor.Vse mi je še kako jasno glede alkohola, toda kako takšnega bolnika pravilno usmeriti, kako mu dopovedati, da en kozarec ni en liter in ni ena cela piva ali dve – to je sedaj naša prva skrb. Skrbi me za mojo mamo, saj ga že stalno prosi, roti, pa oče “ne uboga” nasprotno bolj kot pred zdravljenjem je celo agresiven in trmast. Kot sem že napisala je bolnik po jemanju teh zdravil bolj neokreten, počasen . Vi odgovarjete , da deluje eden od navedenih antidepresivov povsem nasprotno. Žal je njegovo gibanje še vedno upočasnjeno in oprostite izrazu , zdi se mi kot bil stalno malce okajen. To sem opazila že tudi v času zdravljenja, ko je bil v bolnici.Ali ta zdravila res lahko upočasnjajo govor, gibanje?
Lepo vas pozdravljam in se zahvaljujem za vaš trud.
m
Spoštovana Manja,
Zyprexa ni antidepresiv ampak je zdravilo zoper prave duševne bolezni ( shizofrenija in sorodne motnje, manično depresivna psihoza in rnjene različice) in povzroča kot stranski učinek togost mišičja,upočasnjenost gibov in zaspanost.Če se pojavijo je treba prilagoditi odmerek, ali pa zdravilo zamenjati.Pravi naslov za to bo psihiater, ki osebo zdravi oz. ptredpisuje terapijo.Antidepresivi odrevenelosti ne povzročajo.