antidepresivi
Pozdravljeni!
stara sem 25let in ker zelo rada prebiram razne zdravstvene forume in literaturo, imam kar nekaj vprašanj v zvezi z antidepresivi (ze jemala), na katere vas lepo prosim za odgovore;
v primerjavi z drugimi tabletami kot npr. raznimi antibiotiki, zakaj naj bi bila pri antidepresivih možnost ozdravitve le 60%(torej da se ta bolezen ponovno ne pojavi)glede na to, da pri ostalih tabletah je verjetnost veliko vecja da določeno bakterijo uničijo,vnetje pozdravijo,…
ali bi lahko primerjali antidepresivne tablete s tabletami za protibolečino, ki težav ne odpravijo ampak le omilijo.Torej tudi tukaj se bo oseba, ki bo imela težave npr.s hrbtenico(s protibolečinskimi tabletami) nekoliko lažje gibala in lažje opravljala vaje, ki pa bodo počasi v verjetnosti verjetno spet okrog 60%, odpravile bolečine v hrbtenici.
zakaj je torej sploh potrebna psihoterapija poleg tablet,če večina jih pravi da antidepresivi pozdravijo depresijo.Ali zaradi tega ker te tablete pripravijo na lažje sprejemanje psihoterapije in torej večje možnosti ozdravitve? torej po moji oceni naj bi bili antidepresivi le začasna pot za nadaljno9-12mesečno lažje prenašanje depresivnih ,anksioznih ..stanj,od psihoterapije pa bo pol odvisno koliko bo posameznik odnesel od nje, in s tem tudi verjetnost ozdravitve po prenehanju jemanja.
torej po mojem laičnem mišljenju ne more biti res, da antidepresivi pozdravijo depresijo, kot nekateri zelo radi(po mojem)”iz različnih vzrokov” trdijo.Zelo me zanima vase mnjenje ali torej antidepresivi resnično lahko pozdravijo depresijo?
Upam da nisem prevec zakomplicirala,
hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Metkica,
za antidepresive je dokazano, da ne le povečajo število komunikacij v tistempodročju možganov, kjer je sedež čustvenega dogajanja na primer v kavljasti vijugi, ampak ti predeli tudi vizično narastejo, torej antidepresivi delujejo tudi vzročno, nevroplastično.Omogočajo namreč rast novih receptorjev.Psihoterapija je namenjana predvsem reparaciji posledic na socialnem, poslovnem in družinskem področju, se pravi nadomestiti zamujeno in izboljšati stike z okoljem, ter dvigniti samospoštovanje.Učinek zdravil se kaže v povečanih sposobnostih, učinek psihoterapije pa v kvalitetnejši izrabi teh sposobnosti.
koliksna pa je moznost da antidepresivi odpravijo socialno fobijo in anksioznost, je ta enaka kot pri depresiji?
zakaj se pri večini, depresivni znaki nekaj časa po prenehanju jemanja ponovno vrnejo? A li je mozno da receptorji, ki so dodatno “umetno” ustvarjeni, po nekem casu ponovno izginejo in se depresija spet pojavi?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Metkica je načela zanimivo vprašanje. Tudi sam sem se zdravil z antidepresivi in z učinkom nisem bil najbolj zadovoljen. V začetni fazi se je počutje sicer zelo izboljšalo, kar pa je trajalo le 2-3 tedne, potem pa se je učinek kljub zviševanju doze in menjavi antidepresivov, manjšal. Če je vzrok depresije resnično samo v kemičnem ravnovesju v možganih, se mi zdi skoraj neverjetno, da tega ravnotežja ob današnji stopnji razvoja znanosti, ni mogoče trajno vzpostaviti.
Spoštovana Metkica,
za zdravljenje socialne fobije je potrebno v načelu večje doziranje antidepresiva, kot pri zdravljenju depresije.Po zagotsvljju nekaterih proizvajalcev antidepresivov se ozdravitve/ recidivi pojavljajo v razmerju 60/40 %.Spremembe v receptorskem sistemu pa znanost lahko beleži ke posredno.Ker vsako leto o tem vemo več, je pričakovati, da bodo aktualne raziskave razjasbnikle tudi te podrobnosti.
Spoštovani Tonče,
današnjo stopnjo znanosti kar malo preveč hvalite, dejansko poznamo le posamezne elemente, še zdaleč pa ne vse, in še zdaleč ne vseh povezav med njimi.Nekater r študije posebio tisti,ki so obravnavale težje oblike depresij, ugotavlajo nezadržno izginjanje možganskega tkiva cv posameznih področjih, khrati pa v drugih nekakšno nadopmestno rast.Tudi različno odzivnost posameznikov na antidepresive sopreučevali v luči genetike in rezultai niso prav ohrabrujoči: možno bo nmreč ugotoviti da nekomu dololena skupina zdravil GLEDE NA NJEGOV( PACIENTOV) GENOM SPLOH NE BODO POMAGALA.Do sedaj smo namreč upali na učinek pri vseh.Ke rprestavlja depresija posebno v rzvitem svetu tudi ekonomski problwm, je vlaganje v raztiskave temu soraztmerno.V našem okolju sicer bazičnih raziskav zaradi finančne zahtevnosti ne izvsjsmo, zsto pa imamo dostop do nove izsledkov in tudi zdravil že nekaj mesecev po rfegistraciji pri proizvajalcu.Obetamo si lahko ztorej, da bomo spremembe zako znanstvenih pogledov,kot terapevtskih metod uvajali skoraj istočasno z njihovim nastankom.