antidepresivi
pozdravljeni.po prebiranju razne literature sem zaključil da žena trpi za depresijo.zanima me ali obstajajo blagi antidepresivi ki se dobijo brez recepta,oziroma jih predpiše splošni zdravnik.ali se ti dobijo npr v lekarnah v tujini brez recepta,saj sem slišal da so v tujini liberalnejši do uporabe le teh.
Spoštovani Rok,
vse antidepresive, ki so pri nas registrirani, sme predpisovati tudi splošni zdravnik. Ker pa gre za učinkovine, ki imajo tudi stranske učinke, jih je možno dobiti le na recept. V prosti prodaji so le zelišna zdravila npr. Deprim. Za kompleksnejše zdravljenje depresije je vsekakor potreben obisk pri psihiatru (možnost psihoterapevtskega vodenja), napotnica za prvi obisk ni potrebna.
Živjo Rok, sem v podobnem položaju kot ti. Moja žena trpi za (retrogardno) depresijo in sem tudi na začetku mislil, da bo šlo brez zdravniške pomoči. Sicer nama kar dobro uspeva, vendar sem se vseeno odločil, da poiščeva pomoč. Moja žena je tudi jemala Deprim, vendar ob krizah to ni pomagalo. Njena depresija sicer ni tako močna, vendar ob napadih tesnobe brez antidepresivov ne gre. Seveda največ pomeni moja pomoč in ljubezen, vendar jo zdravnik nauči tudi raznih (avtogenih) treningov, kako ukrepati ob napadih. Moja zdaj jemlje blažje antidepresive, tako da krize ni bilo ža kar nekaj časa, pa tudi precej bolj vesela, sproščena je ter bolj se veseli življenja. Kot sem tudi sam bral po razni literaturi, je depresija bolezen, kjer je pač potrebna tudi kemija, ne samo odnosi ter sprememba okolja oz. življenja. Andidepresivi pomagajo pri prenašanju imulzov v možganih s pomočjo serotonina. Oziroma, tako nekako.
Upam, dr. Rejec, da sem pravilno povedal ?
če potrebuješ kak nasvet ali pa moje izkušnje, mi lahko pišeš na zgornji mail. Ogromno pa ženi pomeni razumevanje in ljubezen !