Najdi forum

Pred tremi leti sem začela uživati tablete Helex in Amyzol. To zdravljenje je trajalo
približno leto in pol. Potem pa sem jaz postopoma začela tablete ukinjati.Tablete sem pustila prej, kot mi je svetoval psihiater. Ker sem se dobro počutila, oz se nisem hotela tablet navasti, sem s tabletami prekinila. Ker pa se mi sedaj slabo počutje, strah in slabe misli ponavljajo, me zanima ali sem takrat s tabletami prehitro prekinila? Sedaj pa vzamem obe tableti po potrebi (jih imam še doma).
Prosim, če mi poveste kako je s temi tabletami, ali jih lahko jemljem le po potrebi?
Ali pustijo kakšne posledice? Zanima me tudi kaj pomeni odtegnitveni sindrom, kot sem nekje prebrala(glede uživanja tablet).
Zanima me tudi ali se depresivno stanje da čisto pozdraviti ali se ponavlja?
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovor!
DANA

Spoštovana Dana,
predvsem ne smete dajati vseh tablet v isti koš, saj traja zdravljenje z antidepresivi kot je Amyzol bistveno daljši čas, kot zdravljenje z anksiolitiki (sredstvi proti strahu, tesnobi, napetosti) kamor sodi Helex. To zdravilo lahko po daljšem in obsežnejšem jemanju privede do odvisnosti, zato se po, pravilu predpisuje v uvodni fazi zdravljenja za omejen čas tredno, kasneje pa le občasno,kadar je napetost že nevzdržna. Antidepresive je treba redno jemati pribljižno šest mesecev, odvisno od tipa zdravila in vzroka za depresivnost, tako na primer zdravljenje pri depresijah, ki so povezane z zunanjimi dejavniki lahko relativno hitro zaključimo, medterm ko pri endogenih včasih traja več let. Anksiolitiki lahko povzročajo odtegnitvene znake, nemir, notranji pritisk, nespečnost, medtem ko jih antidepresivi po pravilu ne, vendar je možno, da se depresivnost, ki ni bila dovolj dolgo zdravljena iz prikritega stanja spet očitno pojavi, nekatere oblike depresije se lahko ponavljajo tudi večkrat letno, o vaši vas bo natančneje informiral vaš psihiater.

Jaz bi vprašala samo,ali res ne smeš voziti avta, če jemlješ antidepresive?
Ali to velja za vse od omenjenih zdravil?
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana Marja,Nekateri antidepresivi imajo na embalaži oznako v obliki polnega rdečega trikotnika, pri teh se vožnja motornih vozil odsvetuje, če je trikotnik bel s črno obrobo (prazen), je vožnja dovoljena pod posebnimi pogoji,če ni nobebnega od obeh znakov, pa za vožnjo ni formalnih ovir.

New Report

Close