Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Antibiotiki oslovski kaselj pri dojencku

Antibiotiki oslovski kaselj pri dojencku

Pozdravljeni,

Nas enomesecni dojencek je bil pozitiven na oslovski kaselj.Pediatrinja mu je predpisala sumamed 20mg

Na 24 ur 2.5mililitra.5 dni.v torek smo vzeli zadnji odmerek.otrok je vredu.N imel nekih napadov kaslja.Smo ucitno pravi cas urgirali.

Ga pa se vedno cez dan kr matra prebava.

Zanima me ali lahko antibiotik tako hitro pri dojencku(1 mesec) povzroci kaksne tezave v razvoju.Lahko ima otrok kake posledice na kratki ali dolgi rok.Da so kaksni stranski ucinki,ki se lahko pojavijo sedaj med jemanjem in se razvijejo v hujse,ali pa se kasneje kaj razvije?

 

Hvala za odgovore

Res ste imeli smolo, da je vaš dojenček dobil oslovski kašelj (predvidevam, da v nosečnosti niste prejeli poživitvenega odmerka cepiva, ki ga prav zaradi preprečevanja bolezni pri novorojenčkih in dojenčkih svetujemo vsem nosečnicam), a hkrati veliko srečo, da je pediatrinja pomislila nanj in ga takoj pričela zdraviti.

Antibiotiki, ki jih predpisujemo dojenčkom, so varni in razen spremembe “mikrobioma” (zdesetkajo določene bakterije v črevesju, kar omogoči rast drugim, praviloma bolj “tečnim” bakterijam in glivam kvasovkam – kar se kaže s rdečim pikčastim izpuščajem pod plenico ali belimi oblogami na jeziku in ustni sluznici) nimajo prav nobenega vpliva ne na rast in ne na razvoj otroka. In med take antibiotike sodi tudi azitromicin (Sumamed).

Kar lahko naredite (zlasti, če dojenčka črviči ali odvaja bolj redko), je dajanje probiotika – torej “dobrih” črevesnih bakterij.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni koliko časa si doma po operaciji vrascenega nohta včeraj popoldne sem bila operirana noht na desni nogi stara sem 16 let ker me še boli ali svetujete da sem doma en teden hvala in lp

Tole vprašanje ni v pravi temi (oslovski kašelj nikakor ni povezan z vraščenim nohtom) in ne v pravem forumu (že dolgo nisi več novorojenka).

Pa vseeno – za operacijo vraščenega nohta ni predvidena kakšna pomembna bolniška, še zlasti ne za sedenje pri pouku (predvidevam, da še nisi v službi). A o tem presoja tvoj izbrani pediater ali specialist šolske medeicine, ki bo tudi nadzoroval celjenje. Seveda je operirana konica prsta otekla in boleča kar nekaj dni – in tu je lahko v pomoč kakšen Lekadol / Daleron in to, da imaš nogo čim višje, da zmanjšaš oteklino.

Verjamem, da bo kmalu dobro – vsaj s tem prstom (ker se takšna diagnoza rada ponovi, še zlasti ob nepravilnem striženju nohtov!).

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Sem se zmotila se opravičujem hvala in lp

Nič hudega, da se bo le prst hitro zacelili 🙂

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close