Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo antibiotik za granulom

antibiotik za granulom

Na petici zgoraj desno mi je že pred časom izpadla plomba, a nisem imel nobenih težav. Pred enim mesecem se mi je “pod” štirico pojavilo kljuvanje, ki je trajalo pol minute in tako še enkrat čez nekaj ur. Štirica je bila cel tisti dan izjemno občutljiva na vsak dotik, v nekaj dneh je bolečina izginila. Če sedaj na zgornji ustnici z zunanje strani pritisnem na korenino , čutim bolečino. Ni močna bolečina, zob sam od sebe ne boli, tudi ne na pritisk.
Vprašanje: Če gre za vnetje v korenini ali okrog nje, ali je po vaših izkušnjah možna ozdravitev samo z antibiotiki (brez čiščenja kanalov itd.), ob predpostavki, da zob sam ni kariozen. Penicilin, amoksicilin, azitromicin, klindamicin; ima kateri prednost? Ali se pred tem dela bris za ugotovitev bakterije?
In : petico sem namenil izpuljenju. Ali je ta zob težko izpuliti (izkušnje?). Osmico na tej strani, so mi odstranili z lahkoto, kljub temu, da je bila na pol podrta.

Spoštovani gaber,

zdravljenje koreninskih kanalov samo z antibiotiki brez koreninskega zdravljenja je nekako podobno gašenju požara s kanglico za zalivanje rož:). Namreč, antibiotik bo vnetje verjetno pomiril, vendar bo v kakšnem kotičku prav gotovo preživelo nekaj bakterij ali pa se bodo tja spet naselile in čez čas se bo zgodba ponovila. Kar tako v nedogled pa ne kaže jemati antibiotikov.
Pri vseh težavah, ki jih opisujete, se mi predvsem poraja vprašanje, kako ste lahko tako prepričani, da je granulom na štirici (ki ni kariozna), in ne na petici, iz katere je pred časom že izpadla plomba. Vsekakor bo potreben obisk pri zobozdravniku, rentgensko slikanje obeh zob in nato strokovno utemeljeno zdravljenje – vključno s koreninskim čiščenjem.
Brisov ponavadi ne delamo, uporabili pa naj bi čim bolj ciljan antibiotik, kar pa je brez brisa in določitve povzročitelja pogosto nemogoče, tako da uporabljamo večinoma širokospektralne atb.
Kako težka bo ekstrakcija petice je težko napovedati dopisno, brez ogleda rtg posnetka, večinoma pa ta zob ni med problematičnimi.

Živjo!

Tudi jaz imam podoben problem s petico. Ta zob je mrtev že več kot deset let in sedaj se mi je oglesil. Jemala antibiotike Amoksiklav 1000. Zobozdravnica ga je dala v odpis. Imam že datum za puljenje.
Zanima me pa nekaj glede tega. Ali bi se lahko ta zob zopet zdravil, da mi nekdo poskušo prodreti skozi “zacementiran” kanal do korenine? Ne bi ga kar tako dala odstraniti.

Hvala in lp, Tanja

Spoštovana Tanja – Jan,

če je zob (le) zdravljen, potem je vsekakor na mestu odstranitev stare polnitve in ponovno zdravljenje. Težava je lahko le, če je bilo uporabljeno neprimerno sredstvo za polnjenje kanala (neustrezen cement, ki ga ne moremo raztopiti) ali če je v zobu koreninski zatiček z nazidkom.

New Report

Close