Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca antibiotik + pivce

antibiotik + pivce

Jutri vzamem zadnji antibiotik ob 16h. A mislite da lahko spijem eno pivo ob 19h – prijatelj ima RD… Če bi pa to zmanjšalo učinkovanje antibiotika, se mu bom odrekel.

Hvala.

Lp, Tin

Koliko piv je eno pivo? 😉

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Prisežem, da bom enega in istega grel 2 uri!

(Ampak, kot rečeno, če to zmanjša učinek antibiotika, raje ne.. ker sem se komaj znebil te okužbe in je res ne želim nazaj)

Saj res zdravila in alkohol ne gresta najbolje skupaj, predvsem ker se vecinoma presnavljata skozi taista jetra in njihove encime, a od enega piva ne bo posebne škode, posebno ne v smislu manjšega učinka. Ker smo pobrali že precej takih, ki jih je spodneslo po enem samem, samo še uskladiva enoti: tja do 500 ml piva brez podmorniških dodatkov. 1 sod piva ni eno pivo in tudi ena žirafa ni v skladu z mojim soglasjem, pa čeprav je ena.

Verjamem, da imate izkušnje s takimi, ampak jaz nikakor ne pretiravam (vsaj od študentskih let ne), tako da zame je eno pivo ena pločevinka. Brez podmorniških dodatkov ali v obliki bilokatere živali 🙂

Hvala!

…vprašam? Torej se alkohol odsvetuje predvsem zaradi tega, ker so jetra dvojno obremenjena? Ne sprašujem, ker bi se ga rada napila pa sem na tabletah… samo radovedna sem, ker že leta to poslušam, ampak pravzaprav nikoli nisem slišala razlage zakaj. Npr. zraven aspirina, ker redči kri, vem da je nevarnost kakšnih krvavitev – čeprav spet ne razumem prav, zakaj. Notranje krvavitve najbrž ne nastanejo same od sebe in če je nimaš, potem ti aspirin + pijača ob glavobolu ne škoduje – razen jetrom? Če pa jo že imaš (notr.krvavitev), pa itak nisi ok, alkohol gor ali dol.
Se pa spomnim neke oddaje (ne vem, kako verodostojna je), kjer je nekdo demantiral razne splošno priznane mite in ko je bilo govora o alkoholu in zdravilih je rekel, da razen nekaj malega vrst antibiotikov naj ne bi bil posebni problem (kontraindikacije), in da se odsvetuje bolj iz vidika, ker pač na splošno škodi ljudem, bolnim še toliko bolj. Sicer se pa sama zelo izogibam alkohola, saj imamo v družini kar nekaj alkoholikov in me čisto nič ne mika takšno življenje.

Razlogi so različni in ne enaki pri vseh antibiotikih. Uživanje alkohola ni primerno že ob samih okoliščinah, ko se telo spopada z okužbo. Ker se presnavlja skozi jetra, tako kot marsikateri antibiotik, so zaradi njega dvojno obremenjena, lahko se seštevajo psihofizični učinki (posebno pomembno pri vožnji), drugi stranski učinki, ki niso nujno povezani z jetri (kombinacija trimetoprim/sulfametoksazola (najpogostejši antibiotik za zdravljenje vnetega mehurja) z alkoholom lahko povzročireakcije z rdečico, potenjem, razbijanjem srca in
zaspanostjo. Kombinacija alkohola z različnimi antibiotiki je torej različno škodljiva in ne pri vseh enako. Najbolj univerzalen odgovor je za vse, ki zdravljenje potrebujejo, naj se pitju alkohola izogibajo.
Lep pozdrav

🙂

New Report

Close