Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca antibiotik in težave

antibiotik in težave

pozdravljeni,

moj 14mesečni sin ima pogosto vneta všesa in le-to zdravimo z antibiotikom.
Ko je prvič dobil antibiotik je bil to Hiconcil, na katerega se je kasneje izkazalo je alergičen. Začeli smo uporabljat Ceclor. Od takrat, ko je prvič jemal antib. ima probleme s prebavo: zaprtje, zeleno blato, hudo vneta ritka.

Ker pa vnete ritke nismo mogli pozdravit z bepanthenom, praško pasto…smo šli k dermatologu, kjer so ugotovili, da ima posamezne kvasovke na področju sluznice ter v blatu. Dobili smo kreme Nistatin, Daktarin gel, kremo s cinkovim oksidom in začasno odpravili težavo.

Zdaj pa je zopet jemal antib. in težave so se zopet ponovile: zeleno blato, vnete ritka. Dodajala sem mu tudi probiotike (prolife) pa nisem opazila v kratkem času nič izboljšanja.

Se sprašujem, če bo problem sam po sebi odpravljen, ko bo starejši?
So omenjeni “problemi” zgolj stranski učinki antibiotikov?

Hvala za odgovor,

klara

Spošovana mamica!

Težave, ki jih navajate, so posledica in pogost sopojav jemanja antibiotikov. Zato je ZELO pomembno, da zdravnik ugotovi, ali gre za bakterijsko vnetje (antibiotiki so ustrezna terapija), ali za virusno vnetje ušes (antibiotiki niso prava izbira).
Sicer pa je mehanizem delovanja antibiotikov takšen, da uničijo bakterijsko floro – tudi koristne bakterije. Na prazno mesto pa se kaj hitro naselijo glivice, ki lahko povzročajo srbenje, vnetje in pordelost kože.
Izkušnje staršev in otrok, ki zahajajo v mojo ordinacijo so, da je zelo dobro z dojenčkom za nekaj časa iti na morje, ker se odpornost izboljša. Seveda pa to ni vsem dostopno.

Veliko zdravja!

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close