Antibiotik in dermatitis rozacea z aknami
Spostovani g. dr. Kralj,
Stara sem 35 let, mama 2 otrok. Okrog prvomajskih praznikov, se mi je na levem licu pojavilo hkrati 5 -10 podkoznih mozoljev. Kar naenkrat. Od takrat je zadeva sledeca. V zacetku junija sem obiskala dermatologa, ki mi je predpisal summamed antibiotike, klindamicin raztopino. Vse to ni nic pomagalo. Nato se je stanje malo umirilo potem pa spet bum. Diagnoza je bila dermatitis rozacea z aknami vulgaris. Naj povem, da se mi delajo podkozna vnetja samo na levem licu in nikjer drugje po obrazu!!! Isto stvar sem imela 7 let nazaj na drugi strani, na desnem licu. Dobila sem doksiciklin, mislim, da Clinofug, potem je bilo 7 let cisto brez vseh problemov.
Ker sem bila nekaj casa v tujini, stanje pa se mi je precej poslabsalo, sem v lekarni kupila antibiotike, doksiciklin Vibramycin, seveda brez recepta. Vem, da me boste kregali, pa vseeno, glede na to, da mi je to prejsnjic pomagalo in da res nisem mogla vec cakati. Antibiotike jemljem po navodilu za akne in sicer sem prvi dan vzela dve 100 mg tableti, nato vsak dan po 1. Danes je 8. dan jemanja. Stanje se mi je takoj po zacetku jemanja izboljsalo, vseh 5-8 podkoznih vnetij je pocilo, pa ne vem, ce ni bil to slucaj, glede na to, da se mi zopet delajo novi, se vedno samo na obmocju levega lica. Ni to malce cudno, da samo na eni strani, ce bi slo za normalne akne? Koze sploh nimam mastne in nikoli prej nisem imela problemov z aknami. Med puberteto sem imela sijoco kozo, in tako vedno, do zdaj in tistega izbruha pred 7 leti.
Kdaj torej naj bi antibiotik prijel in naj bi se zadeva pozdravila? Kako in koliko casa naj jih jemljem? V navodilih pise po 1 na dan do izboljsanja, nato dozo reduciras (50 mg na dan, torej pol tablete) in koliko casa se po izboljsanju?
Najlepsa hvala in lep pozdrav,
B.
Pozdrav!
Za kaj gre za akne ali rosaceo vam ne morem odgovoriti.
Jemanje antibiotika je toliko časa, da se vsa vnetja umirijo in še 10-14 dni po tem po 50 mg na dan.
Potek v prihodnje pa je potrebno spremljati v primeru ponovitev pri dermatologu.
Lp
Pozdravljeni,
v kolikšnem času naj bi se vnetje umirilo oziroma kdaj naj bi antibiotik ”prijel”? Jemljem 100 mg in sicer je danes 9. dan. naj pa bi prijel, kajne?:)
Ni to čudno, da imama vnetje samo na določenem delu obraza in popolnoma nikjer drugje in se vnetje kar širi iz ene pore v drugo in je povezano v vnetne bule? bom doma poiskala izvid dermatologa in napisala točno diagnozo, ampak naj bi šlo za nekakšen dermatitis z rozaceo, in akne vulgaris.
Hvala in lp
Hvala za odgovor.
sicer nimam pordele kože značilno za rozaceo. Gre lahko tudi za tako obliko, kjer gre predvsem za podkožna vnetja, mozolje, samo na omenjenem delu obraza. Je to tudi nek tip rozacee?
predvidevam, če bi šlo za ”klasične” akne, bi bile te bolj povsod po obrazu in ne samo na eni strani lica, in glede na to, da jih nikoli nisem imela, samo 7 let nazaj točno tako vnetje na drugi strani lica? se motim ali imam prav?
prosim za komentar.
lep pozdrav
Akne so s komedoni, cistami, vnetji, roasacea je z vnetjem, rdečimi bunkicami in žilicami.
Teoretično je lahko oboje, lahko je kakšen drug vzrok, odgovora na teh podatkih ne morem dati, naj povem, da še po pregledu včasih težko opredelimo točno diagnozo. Teoretiziranje ne bo dosti pomagalo, če ne bo izboljšanja, potem je obisk pri dermatologu prava poteza!.
Lp