Antibiotik – da ali ne
Pozdravljeni,
2 letni sin je pred 1 tednom zbolel – dobil je vročino, ki je bila 2 dni pod 38,5 in nismo niti zbijali. Potem smo bili pri pediatru, je ocenil, da gre za virozo. Še isti dan (torej 3. dan bolezni) je zelo “zakuhal” smo zbijali vročino in je lepo prijelo, naslednji dan je bila vročina, vendar nizka, potem je bil pa že čisto ok cel dan, zvečer (torej 4. dan bolezni) pa je spet dobil vročino, nato je 2 dni imel zelo visoko vročino, da smo komaj zbijali, kombinirali smo Paracetamol in Voltaren. Po 2 dneh agresivne vročine se je stanje spet umirilo. Sedaj je že 2 dni brez vročine, vrača se mu apetit.
Smo bili pa včeraj spet pri zdravniku in so nam vzeli vodo in kri in danes so mi sporočili, da naj bi začel jemati Amoksiklav, ker izvidi krvi kažejo na bakterijsko vnetje.
Zanima me, ali je možno, da se je zadeva pozdravila sama, glede na to, da ni vročine in da je otrok vsak dan bolj razpoložen? Navedli so, da je pordel levi bobnič, česar na pregledu ni omenil zdravnik, je pa rekel, da ima nekoliko vneto grlo.
jaz bi bila seveda zelo vesela, če bi se antibiotiku lahko izognili. Ali obstaja možnost, da je šla okužba sama “nazaj”, ali je antibiotik nujno potreben?
Najlepša hvala za odgovor in lp,
Jana
Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Izvidi urina so ok, v krvi pa ima 16.000 levkocitov, CRP niso gledali. Na osnovi tega se je zdravnik odločil. Meni seveda te številke ne povedo veliko, vem le, da je vrednost povečana in da pri virozi običajno ni tako zelo povečana.
Lahko mogoče na osnovi tega karkoli zaključite?
Hvala in lp,
Jana
Podobno vprašanje tare mene. Naša 5-letnica je na osnovi izpuščaja, tipičnega za škrlatinko, dobila Ospen. Hitri test sicer ni potrdil škrlatinke, a je bil izpuščaj dovolj tipičen, da je P dala AB in res je prijel že po 4 odmerku. Znaki prej so bili visoka vročina, bolečine v trebuščku, izpuščaj je nastal šele 4. dan.
No dva dni nazaj je dobila vročino še naša 2 in pol letnica, bolezen gre popolnoma enako, z visoko vročino, bolečim trebuščkom, kot pri prvi hčerki. Danes se je dežurni zdravnik odločil, da tudi njej piše AB Ospen, a ni, razen rdečega žrela, še nobenega drugega znaka za škrlatinko. Ospen imam doma, pa ne vem, ali naj dam ali naj čakam vsaj na izpuščaj.
Hvala za nasvet, M.