Antibiotik Azibiot in dojenje
Pozdravljeni! Zanima me vase mnenje kako je z jemanjem antibiotika Azibiot ob dojenju. Moj sin je star skoraj dve leti in se se kar veliko doji, po Covidu imam ze tri tedne po negativnem testu kaselj, ki se ga ne morem znebiti, doma imam antibiotik Azibiot, 3 tablete 500 mg in ker sem vse ostalo ze poskusila in nic ne deluje me zanima ali bi lahko vzela te tri tablete in zraven dojila? Vem, da je sin ze dovolj star, da bi ga lahko odstavila vendar bi ga resnicno rada dojila se to zimo. Za odgovor se vam ze v naprej zahvaljujem.
Spoštovani,
antibiotiki niso zdravilo proti kašlju ampak so zgolj in samo zdravilo proti določeni infekciji, če je ta bakterijska. Po virozah, tudi po covidu, lahko dražeč kašelj traja tudi več tednov, razlog pa je poškodba povrhnjice dihal, ki ima posebne migetalke, katere izločajo sluz v smeri ustne votline. Po okvari je ta dejavnost sluznice okrnjena, zato v dihalih ostaja več sluzi in to draži dihala. Skratka, proti kašlju se uporabljajo le zdravila, ki zmanjšujejo občutljivost na dražljaje za kašelj, sicer pa je zmeren kašelj (produktiven) v bistvu zdravilen, saj pomaga pri izločanju sluzi iz dihal. Odsvetujem vam torej samozdravljenje, posebej z antibiotiki, ker ti vedno vplivajo tudi na zdravo bakterijsko floro, ki telo ščiti pred drugimi bakterijami in je pomembna tudi za prebavo ipd.