Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Anti muellerjev hormon

Anti muellerjev hormon

Pozdravljeni,

stara sem 34 let, imam že enega otroka. Do drugega otroka pa nikakor ne moremo priti. V dveh letih in pol sem imela dva spontana splava. Vsi pregledi v ambulanti za neplodnost so bili dobri, moji in partnerjevi, vse dokler nisem dala analizirati še anti muellerjevega hormona, ki je pokazal porazno vrednost 0,16. Iz vrednosti tega hormona kot razumem sklepamo na jajčno rezervo, ki je pri moji starosti praktično ni. Ali to pomeni, da se soočam s prezgodnjo menopavzo, kljub temu, da nimam oziroma ne prepoznam nikakršnih simptomov? Poleg tega imam redne menstruacije, tudi ovulacije detektiram, zadnjih 8 mesecev sem na klomifenu in progesteronu.
In drugo vprašanje: glede na to, da sem pred pol leta dala 3. dan cikla kri za ostale hormone, tudi FSH, ki bi v mojem primeru moral biti močno povišan, a ni bil: vrednost je bila le 5,3. Tudi prolaktin in TSH sta bila povsem v mejah normale. Obsevana nisem bila, detektiranih avtoimunih bolezni nimam. Kakšno je vaše mnenje, je smiselno iti v IVF postopek ali naj se kot mi je dejal zdravnik, zahvalim,
da imam sploh enega otroka.
Hvala za odgovor že v naprej!

Tudi meni so rekli, da imam neugoden antimilerjev hormon. Drugih težav nimam, se super počutim, redne menstruacije, nobenih težav. Imela pa sem pregrado v maternici, ki so mi jo odstranili. Bila sva že v 5. postopkih ivf-icsi, ker ima tudi mož slab spermiogram. Do sedaj še ni prišlo nikoli do ugnezditve. Ne vem kaj bi jaz na tvojem mestu, res imaš srečo, da že imaš enega otroka. To je super. Ni mi pa jasno, kako si lahko prvič zanosila, sedaj pa so rekli, da to ni mogoče… Včasih moramo tudi sami kaj narediti ne samo zanašati se na zdravstvo. Midva razmišljava, da če ne bo uspeha, greva po zarodek v tujino. Drugače pa je dobro, da začneš jemati kakšne dodatke k prehrani, ki dvigujejo plodnost. Priporoča se rastlina angelica-dong quai, maca, matični mleček ipd.. pa ne vse na enkrat, eno izberi in vztrajaj vsaj pol leta. Drugače pa tudi prehrano je treba spremenit, pa bo boljši rezultat. Dejstvo je, da jemo nekaj, kar nam uničuje naše naravne hormone. Raziskave v tujini so pokazale, da naravna prehrana pomaga, tudi nekaj knjig je na to temo (npr. Dieta popolna 10-savina atai in michale azziz).

Pozdravljeni,

po daljšem času se ponovno javljam, da morda vzpodbudim še kakšno “obupanko”. Kljub izredno slabi jajčni rezervi sem danes ponovno v 27.tednu nosečnosti srečna, da mi je uspelo, čeprav me je uradna medicina že odpisala. Meni je uspelo, ko sem najprej eliminirala stres kolikor je bilo v moji moči (v službi sem prevzela manj odgovorno in manj plačano delovno mesto). Omejila (zelo) sem vnos kofeina, začela uporabljati vsaj stopnice (glede na to, da gibanje ni bil del mojega vsakdana), toliko, da sem se vsaj dvakrat na dan upehala. Preko spleta sem si naročila DHEA, kupila maco v kapsulah (v prahu je nisem prenesla) in zjutraj na tešče pila matični mleček (ampule s pomarančnim sokom, ki sejih dobi v lerani, DM). Po dveh mesecih neprevelikih sprememb me je doletel čudež, čeprav nam to prej skoraj tri leta ni uspelo, medicina pa me v postopke umetne oploditve ni želela vključiti zaradi prenizkega AMH hormona. Ne vem kaj od naštetega je meni pomagalo. Osebno verjamem, da največ manj stresno življenje. Upam, da moja izkušnja da moči še kakšni punci, ki še kar ne more do željene nosečnosti in ji vlije upanja, da se “čudež” z veliko verjetnostjo lahko zgodi tudi “navadnemu smrtniku”, če v to močno verjame in zraven seveda še kaj naredi.
Lep pozdrav

Joj, hvala, usrnec, za tvojo “zgodbo o uspehu”! In čestitke za 27 teden!!!!
Jaz imam po 3. IVF čisto šibke in kratke menstruacije, tako da me je tudi že strah prezgodnje menopavze (pri 37 letih). AMH si nisem (še) dala testirat, M imam zelo redne že od nekdaj, ovulacije tudi (no, vsaj pred enim letom so jih spremljali z UZ in so bile krasne in v “tapravem” času, samo žal brez rezultata…).

Razmišljala sem že o kakšnih prehranskih dopolnilih, pa me je malo strah kar tako na svojo roko.
Kaj je pravzaprav to maca? Rastilna, živalski proizvod, kemija?… Kako in na kaj naj bi učinkovala?

Sicer pa sem tudi jaz začela kar lepo delati na gibanju, na antistresu pa tako ali tako. Samo ne morem se še toliko spraviti v roke, da ne bi vsak mesec vsa živčna pričakovala M ali ne-M…

Maca raste v Andih, užiten je njen podzemni del (korenina). Kupiš jo lahko v prahu (ima zelo poseben okus) ali v kapsulah. Če te zanima še kaj več, pa malo pobrskaj, google kar precej ve o tem :)))

Moram dodati svojo zgodbo, čeprav ni končana še a je tako podobna usnec, da menim, da imajo tudi drugi pravico slišat… mogoče poskusit

Tisti, ki me poznate od prej…

za mano nekaj IVF postopkov, neuspešni (pri enem biokemična nosečnost), ena spontana tudi samo biokemična…

na zadnje Reprogenesis z darovanim zarodkom, neuspešno…

Imam BMI 40 (ja vem !!!), AMH !!! 0,14 !!! stara sem 38,5 let, može sicer super spermiogram a slab DNK

– Prebrala sem knjigo Fertility diet, ki je napisana na raziskavah in začelka jesti to hrano, ki jo priporočajo
– jedla vse možne dodatke, ki jih omenjate
– Jemala DHEA mikronizirano
– Može je pil t.i. “fertility smoothije”, ker sem gledala dokumentarec na BBC kako to pomaga DNK spermi,

pravijo da potrebuješ jemati vse to prbl 3 mesece,

midva sva po mesecu in pol zanosila, sem šele v 7 tednu in ne vem kaj bo ampak bije srček in tako daleč še nisva prišla…

Kot pravi večkrat RenataR vsak hvali kar deluje… tudi jaz ampak nekaj mora bit na teli DHEA, sem brala različne študije in ne razumem zakaj naši tega ne priporočajo ženskam z slabo jajčno rezervo….

Koleska ; kakšen pa je “fertility smoothije” ?

Koleska,

vse čestitke in vso srečo do konca. A si naravno zanosila? tudi jaz sem bila na darovanem zarodku, 2 krat, žal neuspešno, sem pa stara 40 let, mož pa ima azooospermijo, tako da ne računam, da bi lahko šlo naravno. Vse sva že poskusila, masaža, napitki, maca, različni zdravniki, prehrana, nič,, NOben zarodek se ne ugnezdi,,, Tudi stres sva poskusila dati na minimum. Ne vem, morda nama ni usojeno,, boriva se od mojega 35 leta..

Pa srečno vsem”””

fertiity smoothie vtipkaj v google in bo milijon receptov

Pozdravljene

Mene pa zanima, kateri laboratoriji določajo AMH. Sem s štajerskega konca.
Kje ga opravljajo na napotnico in kje samoplačniško, ter koliko je cena.
Določa se iz krvi ali urina?
Kdo da napotnico – osebni zdravnik, ginekolog ali zdravnik OBMP?

Hvala za info in lep dan, P.

Za AMH sem dala kri v Adria labu v Ljubljani, samoplačniško, bilo je okrog 45 €, oni so potem kri poslali v MB in rezultat je bil v roku 3h mesecev.

Jaz sem napotnico za AMH dobila v MB, na kliniki, zato sem kri dala v njihovem laboratoriju.

Hvala daisyB in Natka01

New Report

Close