Anoreksija v odraslosti – prosim za pomoč
Spoštovani,
Prosim vas za pomoč. Imam 35 let in pred dvema letoma sem zbolela za anoreksijo, česar še vedno ne razumem, saj naj bi bila bolezen značilnejša za najstnice. Pri 17-ih letih sem imela bulimijo, ki sem jo sama uspešno pozdravila in do pred dvema letoma nisem imela nobenih težav v zvezi s prehranjevanjem, imela sem celo kakšen kilogramček ali dva viška. Pod dveh letih spoznavam, da imam problem, ki ga ne znam rešiti, obenem pa me je pri teh letih sram poiskati strokovno pomoč zaradi anoreksičnosti, saj imam kariero, družino, ugled v družbi, itd. Pa vendar, ne vem več kaj storiti, kako se naj prepričam, da bi več jedla, ker vem, da je vse samo v moji glavi, kako naj se rešim te bolezni? Hvala vam za odgovor.
Kadar smo ljudje v stiski in težko poiščemo podporo ali ne dobimo dovolj razumevanja glede na situacijo, se lahko zgodi, da se vrne oseba nazaj v vzorce vedenja, ki so se pokazali kot mehanizmi pomoči pri vas že v preteklosti. Takrat je bila oblika motenj hranjenja bulimija.
Kaj se je zgodilo v obdobju teh dveh let, ko se je pojavila anoreksija? Kaj se je dogajalo?
kadar ni drugih mehanizmov s katerimi si oseba lahko pomaga, se hitro zgodi, da se vrne nazaj v vzorce vedenja, ki so ji nudili vsaj nekaj. Kaj je razlog, da potrebujete anoreksijo? Kaj vam prinese, v čem vam pomaga?
Vedeti morate, da motnje hrnajenja niso samo v vaši glavi. niste se zavestno odločili, da bi radi stradali in se zjutraj zbudili in lepega dne kar začeli. Tudi niso MH le ženska bolezen in ni nujno, da se pojavi le v najstniškem obdobju. Pogosto tudi oblike motenj hranjenja med seboj prehajajo.
Poskusite pogledati dogajanje z drugačne plati. pred leti ste imeli bulimijo pa ste se pozdravili. uspelo vam je, zmogli ste. kaj ste naredili takrat? kako ste si pomagali, kaj vam je bilo takrat v pomoč?
Nič niste zagrešili, ker ste zboleli. Nič ne počnete zlega ali hudobnega. Niti ničesar zaradi česar bi se morali sramovati.
Dobro bi bilo, da si poiščete pomoč. Ni važno katero obliko motenj hrnajenja imate-važno, da pogledate kaj je razlog, da jo potrebujete? Glede na to, da imate družino je pomembno, da okrevate – v prvi vrsti zaradi sebe, ker boste težko stali ob strani drugim, če ne boste imeli dovolj moči in energije zase. Poleg tega s tem sporočate tudi svojim otrokom 8če jih imate), da je ne glede na starost primerno, da si poiščeš pomoč, ko jo rabiš. In to jeres. Problemi se pojavljajo skozi celo življenje. Kadar jih ne zmoremo rešiti sami imamo vso pravico, da poiščemo pomoč. Tudi vi.
vso srečo.
Tatjana