Anoreksija-kam po pomoč?
Z mamo sumiva, da ima sestra (30 let) težave z anoreksijo. Včasih popolnoma nič ne je, drugič se prenajeda s sladkarijami, potem jemlje odvajala, včasih je tudi bruhala, itd. Hrana je za njo sovražnik. Kosilo je v svoji sobi, potem pa najde mama komplet kosilo v vrečki.
Skratka, želimo ji pomagati, da se ne bo dokončno uničila. Nam ne priznava, da ima težave – na koga bi se torej lahko obrnili, kdo bi se lahko z njo pogovoril? Če ji rečemo, da se bo čisto uničila, pravi da ji je vseeno. Nam pa ni!
Mi lahko prosim kaj svetujete?
Hvala in LP, Mina
Obrnete se lahko na katerega od psihiatrov, posebej v Kliničnem oddelku za mentalno zdravje v Lj., grablovičeva 28, na oddelku za motnje hranjenja (dr. Karin Sernec).
Lahko tudi na katero od skupin za pomoč psebam z motnjami hranjenja, na Žensko svetovalnico in na Muzo, mislim, da imajo na obeh mestih možnosti tudi skupin, oz. pogovorov za svojce.
Smiselno je, da se obrnete po pomoč, oz. da kot sem v prejšnjem pismu napisala, poskušate izražati zaskrbljenost, kot starši lahko tudi zahtevo, da se obrne po pomoč in se o tem z nekom pogovori.
M. Anderluh
spoštovani
zanima me, kako bi lahko pomagali dekletu , ki ima oz. je imela anoreksijo.stara je 21 let in je študentka. Sin ima to dekle rad in b i ji rad pomagal, prav tako vsa naša družina. Dekle živi z mamo in očetom sama. čeprav sta mama in oče zdravstvena delavca, ji očitno ne moreta pomagati. dekle pije sok, ki se dobi v lekarni. za našo družino je to čisto nova situacija, saj se s tem še nismo nikoli srečali. radi bi razumeli njeno situacijo in ji pomagali. skrbi me tudi za sina, ki jo ima rad in bi vse naredil zanjo, samo, da bi bila zdrava.operiral se je zaradi smrčanja, da je ne bi motilo. zanima me, koliko možnosti je, da bi ozdravela in normalno živela. zdravila se je pred leti tudi v bolnišnici. zanima me, kakšne posledice ima ta bolezen za zanositev oz. za zakonsko in družinsko življenje. Prosim., če nam svetujete, kaj moramo narediti in kako se obnašati do nje, ko pride k nam. sin veliko časa preživi z njo, da bi ji pomagal, a se bojim, da se tudi on zaveda ob tej bolezni svoje nemoči. ker želim srečo tudi svojemu sinu vas prosim za nasvet ali pogovor.