anoreksija in menstruacija
pozdravljeni!
Pred letom in pol sem imela velike težave zaradi anoreksije. Shujšala sem na 34 kg. Izgubila sem tudi menstruacijo. Potem sem bila zaradi prenizke teže hospitalizirana. Sedaj tehtam 48 kg, menstruacije pa še vedno nimam. Visoka sem 160 cm, endokrinologinja je povedala, da je moja teža primerna.
zanima me, kdaj se po anoreksiji in po pridobitvi primerne teže približno spet pojavi menstruacija?
se da to kako pomagati npr. s hrano- s sojinimi izdelki?
hvala za odgovore
živjo,imela sem isti problem,s tem da sem jaz imela 50 kg visoka pa sem 160 cm,menstruacije nisem mela eno leto,ko pa sem začela normalno jest pa ko sem se zredila za 5 kg sem dobila menstruacijo in od takrat jo imam redno,tko da iz svojih izkušenj ti lahko svetujem ,da še kešno kilco gor pa bo vse ok.
uživaj življenje,punca
Pozdravljena, Miša,
kar nekaj časa rabi telo, da si opomore po anoreksiji. tudi če je tvoja teža primerna, telo ne reagira vedno “takoj”. Lahko pa gre tudi za to, da je prišlo do okvare v delovanju določenih organov, ki so tako ali drugače povezani z menstruacijo. Najbolje, da se posvetuješ s svojim ginekologom ali zdravnikom.
Če pa si kilograme dobila šele pred kratkim, kak mesec nazaj, paše malo počakaj, če se menstruacija povrne.
Tudi jaz nekaj let zaradi anoreksije nisem imela menstruacije. Visoka sem 156 cm, ko sem imela med 36 in 43 kg, nisem imela menstruacije. Je pa res, da sem potem, ko sem pridobila malo teže in pojedla več kot samo jabolko in jogurt na dan, morala počakat kakšno leto, da sem dobila menstruacijo, in še nekaj let, da se mi je kolikortoliko uredila. Vmes sem spet shujšala na 42 kg (za par mesecev) in menstruacije sicer nisem izgubila, je pa bila veliko bolj neredna. Zdaj, po kakšnih 7 letih, odkar sem ponovno dobila menstruacijo, sem takoj zanosila (najbrž bi lahko že prej, pa nisem poskusila) in imam dva srčkana otročka. Tako da še ni vse izgubljeno. Je pa dobro, če se začneš za anoreksijo čimprej zdravit (mislim na splošno), da ni škoda že prevelika.