Najdi forum

Živijo!
Sem 16-letna punca, ki ima (tako kot večina najstnic) probleme s svojo postavo. Novembra lani sem spoznala fanta, ki mi je bil res všeč in se je med nama kar veliko zgodilo. Takrat sem tehtala 59 kg (visoka sem 166 cm). V zadnjem tednu v decembru pa mi je povedal, da bi raje videl, da sva le prijatelja. To me je zelo potrlo, še posebej zato, ker si je kmalu našel zamenjavo – neko neizmerno lepo in suho punco, kateri vizualno ne sežem niti do kolen. To me je zelo potrlo in dobila sem velik odpor do hrane. Pojedla sem max 3 obroke na dan, ki so bili res minimalne velikosti. To še zmeraj traja – na dan pojem 2 do 3 stvari, odvisno kako obilne. Prišla sem na težo 51,5 kg. Vsi mi govorijo da sem zelo shujšala, ko pa se jaz pogledam v ogledalo, vidim punco z debelimi nogami, preširokimi boki in velikim trebuhom. Zavedam se, da ni dobro kar delam in da imam težave, ampak enostavno ne morem nehati s stradanjem. V glavi si skos mislim, da če bom suha, me bo bivši fant spet imel rad. Prejšnji teden sem imela menstruacijo (no, če bi temu sploh lahko tako rekli) – 5 dni sem imela tak minimalni rjavkast izcedek. Res ga ni bilo skoraj nič.

Ali je to posledica tega da se stradam? Bi lahko rekli, da imam anoreksijo? Kaj lahko naredim, da se rešim iz tega začaranega kroga?

Prosim čim vek odgovorov in vaših izkušenj, ker sem res prestrašena?

Draga carrie95!

Imam samo nekaj vprašanj:

Ali lahko samo z vizualnim izgledom vplivamo na neko osebo, da nas ima rada?
A si prepričana, da se je tvoj biši zagledal samo v zunanjo lepoto in da notranje sploh ne opazi?
Ko sta bila par, ali sta se samo gledala ali pa sta celo govorila in uživala drug z drugim?

Čemu nam je narava namenila lepo oblikovano telo, mišice, podkožno maščobo? Ali verjameš, da če to ne bi imelo nekega pomena, bi nam narava namenila smo kup kosti pokritih s tanko plastjo kože?
Ali lahko v kosti na bokih shujšamo? Ali sploh lahko v kosti hujšamo?

Prepričana sem, da imaš polno dobrih lastnosti – ali lahko podoživiš vsaj nekatere in v njih uživaš?
Kaj na tvojem telesu pa lahko sprejmeš? Kaj pa v tvojem telesu sprejemaš?
Kaj drugi ljudje sprejemajo pri tebi?
Kako ti sprejemaš druge?

Lp, N.

Draga moja punca, vse kar si opisala, tako telesna kot psihološka opažanja pri sebi, kažejo na anoreksijo. Tvoj pogled na lastno telo in realen pogled na tvoje telo se verjetno zelo razlikujeta. Samo sama lahko začneš delat na tem problemu in sicer najprej tako da se odločiš poiskati pomoč. To je velik in pogumen korak. Od tu naprej boš imela podporo ljudi ki te bodo razumeli. Seveda poišči ljudi ki so izobraženi na to temo in imajo čut. Menstruacija je znak koliko telo še zmore – vedno manj. Žal lahko to pripelje tudi do neplodnosti(tako sem nekje prebrala). Prosim te, poišči pomoč zase. Zaslužiš si jo. Nogica1 je napisala zelo smiselna vprašanja, odgovore lahko iščeš skupaj s kakšno prijateljico, psihologinjo, mamo če te razume, terapevtko.

New Report

Close