Najdi forum

Lep pozdrav

Zanima me kaj pomeni sploh anoreksija?Ali si anoreksičen če 3 tedne skoraj nič ne ješ-mogoče kakšen keks na dan,potem se pa nekako spraviš k sebi in se poskusiš normalno prehranjevati?

Hvala že v naprej za odgovor.

Ne, vsekakor pa tudi to ni zdravo in normalno prehranjevanje.
Anoreksija pomeni sicer nejescnost, o anoreksiji nervozi pa govorimo takrat, ko zaradi uzivanja premajhnih kolicin hrane ali prevelike izgube hrane pade telesna teza pod 75% posameznikove glede na njegovo starost in spol ter visino, kadar pride do bolestnega strahu pred normalno telesno tezo in izgube menstruacije.

Lep pozdrav!

Stara sem 17 let in sem imela kar nekaj časa težave s prehranjevanje.
Ker sem se sama sebi zdela debela (čeprav so mi vsi govorili, da nisem, mogoče sem imela kak kilogram preveč), sem se zavestno odločila da bom manj jedla.. In res sem jedla manj.
Sprva mi je to zadostovalo, potem pa sem hotela biti vedno bolj suha, zato sem vedno manj jedla, na koncu že skoraj nič!
Teža mi je vidno padla (iz 58kg na 45!!). Izgubila sem menstruacijo, bila sem prav grda, res! Sama kost in koža!
Vedela sem, da je to narobe, a se nikakor nisem mogla prisiliti da bi jedla.
Na srečo pa imam zelo razumevajoče starše, ki me niso silili s hrano in mi očitali vsega, ampak so mi stali ob strani in me spodbujali. Tako sem spoznala, da MORAM jesti, če hočem normalno živeti.
Danes imam 52kg, jem normalno in se tudi veliko bolje počutim.
Vem tudi, da je bil vzrok mojemu hujšanju nek problem, ki sem ga zadrževala v sebi. Verjetno sem se hotela s prekomernim hujšanjem le potolažiti..

Vsem, ki imate težave s hrano in prehranjevanjem bi rada sporočila, da vedno obstaja upanje, le trdno voljo moraš imeti. Vzame kar nekaj časa, da se ponovno navadiš jesti, ampak uspe.. Meni je uspelo tudi brez zdravniške pomoči – na srečo(ker ne maram bolnic in tega..).
Ampak najprej moraš sam sebi priznati, da je nekaj narobe, saj ti le tako lahko uspe…

Lepo se imejte,
HappyGirl

Happy girl,
tudi jaz sem izgubila menstruacijo zaradi prenizke teže, a kljub temu da sem zdaj že na teži ki sem jo imela prej, menstruacije še vedno nisem dobila. brez nje pa sem že prb. 2 leti in pol….Rekla si da se ti je vse uredilo brez pomoči zdravnika, torej kako si dobila menstruacijo nazaj?????
Kako je bilo s tabo, lepo prosim napiši.

LP

Aja, še nekaj.

Ga. Marija Brecelj, ali mi veste povedati vi ali pa mogoče kdo drug….
prebolela sem anoreksijo in sem spet na svoji prejšnji teži 60 kg… shujšala sem mislim da na 49 kg približno…nato sem se trudila težo dvigovati in dolgo ni šlo na več kot pa na 53kg…zdaj pa sem se v prb. pol leta ali nekje 8 mesecev zredila za 7 kilogramov. Moj problem pa je sledeč: imam tako zelo napihnjen trebuh da sem videti kot nosečnica in me ljudje zaradi tega gledajo….bila sem na ultrazvoku in so rekli da imam menda noter zrak, dobila sem celo napotnico za gastroskopijo pa se bojim iti tja.
Toda moji starši, ki so zelo razumevajoči in me vzpodbujajo, pravijo da je bila moja prejšnja izguba teže velik šok za telo, in tako naj bi bila sedanja pridobitev teže v krajšem času (7 mesecev prb 7 kg) tudi šok za moje telo in da sem zato napihnjena, toda to se vleče že od 20. julija kar je zelo dolgo….tako menijo starši. Kaj pa vi?
Trebuh se mi še bolj napihne v poznejših popldanskih urah, bolj proti večeru. Lepo prosim svetujte mi, ker sem že čisto obupana.
Ali mi lahko svetujete kakšne tablete proti napihnjenosti ali pa sirup. Jemala sem že janeževo vodico proti vetrovom pa ni bilo nič boljše…

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Ojla xxxx!

Jah kaj vem.. Jaz sem bila brez menstruacije 10 mesecev, pa me je zacelo ze malo skrbeti, tako da je bil tudi to razlog da sem zacela spet jesti.

Nevem sicer, kako sem jo dobila nazaj, cisto nepricakovano.. ker sem mislila, da bom morala pridobiti se kake 3 kg,da bi prisla do teze, pri kateri sem imela menstruacijo.. pa je blo ocitno to dovolj..

Verjetno sem jo dobila,ker sem jedla vedno ko sem bila lacna in nisem vec stradala. Saj ti ni treba pojesti nevemkoliko – glavno, da nisi lacna..za zacetek bo kar dovolj. Potem bos pa itak sama vidla,koliko hrane tvoje telo zahteva.

Aja, pa se to.. nisem se vec branila sladkarij,tako da sem verjetno zato pridobila na tezi..

Samo pazi da ne pridobis prevec na hitro,ker taksne spremembe baje niso dobre za telo in vse to..

Veliko uspeha!

Draga XXX,
najprej se opravicujem, ker vam resnicno se vedno dolgujem odgovor.
Glede napihnjenosti trebuha je mogoce res to, kar so potrdili na UZ. Zelo pogosto pa opazujemo, da se po hitrem zvisanju teze na normalo, po epizodi anoreksije, mascoba v telesu neenakomerno porazdeli in se zacasno bolj nabere v obmocju trebuha. To naj vas nikar ne skrbi, gre le za zacasne spremembe, ki so najverjetneje posledica hormonskih nihanj in se ob ohranjanju stabilne teze scasoma popolnoma porazgubijo.
Svetujem vam vztrajati pri sedanjem nacinu hranjenja in hkrati poskrbeti tudi za zmerno redno telesno aktivnost.

Marija Anderluh

Najlepša hvala obema za obrazložitev,
Ga. Brecelj, jaz pa upam da so te maščobne spremembe na trebuhu res le začasne. Imam pa še eno vprašanje zaradi katerega sem v dilemi:
Odločila sem se, da bom začela jemati lecitin (z vitaminom E ali s selenom), ker je dober za spomin (sedaj bom v obdobju velikih inteligenčnih naporov in izpitov – matura). Vem pa tudi da ga jemljejo ljudje s povišano vsebnostjo maščob v krvi, se pravi ljudje s holesterolom. Na škatlici piše, da omogoča me drugim tudi pravilno porazdelitev maščob v telesu.
Ali menite, da bi bilo jemanje lecitina ustrezno ali bi mi utegnilo kakorkoli škodovati??? Prehrambena vrednost lecitina pa je malo čez 300 kcal.
Ali naj bi res odvajal maščobe iz telesa?

Hvala lepa za odgovore in pomoč,

LP

New Report

Close