Anoreksični top modeli
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem gledala Avstralski top model, kjer je zmagala obupno suha punca. Dekle resnično izgleda anoreksično in bledo. Celo serijo so predvajali tudi pri nas in zanima me kakšen vpliv ima to na dekleta. sedaj me skrbi za mojo mlajšo sestro, ki je spremljala vse sezone. Želi si biti takšna. Ne vem, kako naj jo odvrnem od tega. Zakaj to sploh predvajajo pri nas? kako naj ji pomagam? stara je šele 12 let in že se izogiba obrokom, ne je sladkarij…. in si predstavlja da bo nekoč ena izmed njih.
Prosim pomagajte!
Solza
Draga Solza,
kakšen vpliv imajo takšne odaje na ljudi, je odvisno od vsakega posameznika posebej – kakšna je njegova samopodoba, kako se vidi on, kaj se z osebo dogaja,…
Strinjam se, da modna industrija pretirava glede videza deklet oz. manekenk in je amrsikatera med njimi podhranjena. Imajo svoja pravila in na žalost ne vidijo, da to vpliva tudi na amrsikaterega odraščajočega otroka dokler ni prepozno.
Kaj lahko narediš ti – vprašaj sestro kako to, da ji manekenstvo toliko pomeni-kaj je razlog? Razložiš ji lahko, da še raste, se razvija in se bo njeno telo še spreminjalo. Lahko jo vpraša kako se vidi sama, kako se počuti v svojem telesu. v glavnem ji lahko ponudiš svojo podporo in razumevanje. Vendar ji povej, da odrašča in da je težko sprejeti spremembe telesa. Razmisli kako si se ti počutila v tem obdobju in ji lahko poveš svoje izkušnje kaj je pomagalo tebi. Povej, da potrebuje 5 obrokov dnevno in da pretirano hujšanje nikoli ni bilo dobro. Seznaniš jo lahko s posledicami, ki ga takšen odnos do telesa lahko privede – odsotnost menstruacije, slabše kosti, slabokrvnost – če bi res pretiravala. Lahko ji predlagaš, da se rajši ukvarja z neko telesno aktvinostjo prakrat na teden, pa mogoče malo omeji ne pa popolnoma črta sladkarije. Odvisno predvsem od tega kakšno težo ima sedaj, vendar tudi z zavedanjem da odrašča.
Lahko ji v branje predlagaš knjigo Prehrana od Anite Naik in pa Proč z namišljeno debelostjo. Še marsikatero literaturo boš našla na naši spletni strani -tudi o samopodobi za mladostnice.
Kako se razumete s starši? Če jima zaupata se lahko obrneš nanju in jima poveš kaj si opazila. Vedi, da ti nisi odgovorna zanjo. Starši so tisti, ki morajo stati otroku ob strani in skrbeti za njega v prvi vrsti. Čeprav na žalost pogosto ni tako. Tvoja sestra je in jo imaš rada. Največ kar lahko storiš zanjo je, da ji poveš, da če te bo potrebovala za karkoli si tu zanjo, da jo boš poslušala in ji stala ob strani.
V primeru, da bi še kaj potrebovala nam lahko tudi pišeš na naslov [email protected]
Če pa bi bilo potrebno pa jo lahko na en pogovor pripeljete tudi k nam na Žensko svetovalnico.
Lep pozdrav,
Tatjana
Ta top model je bila Alice.. Meni se je tudi zdela zeeelo suha!! Vendar je sama rekla d se ne more zrediti…
ZA TVOJO SESTRO:
Sicer ji lahkop rečeš to: Bodi taka kot si…Ne spreminjaj se…Drugače jo pa uprašaj zakaj hoče biti kot ona… Saj ljudje smo na svetu zato da smo si različni… Saj ne bomo bili vsi enaki… Koliko pa si TI stara? Poglej midve z mojo sestro se pa greve tko: Kadar eno prime – LAČNA SEEEM!!! Se greve igrat podjetnice na sestanku…Deluje – nobena ni lačna… Drugače moreš malo zavlačevati da greš potem še po dodatek…Potem ko si ti že pojedla počakaj še njo da poje sicer bo ona odšla za teboj in ne bo pojedla… Sicer se pa strinjam s Tatjano…Razloži ji da raste… Sicer pa gresta lahko k njenim osebnim zdravnikom ki ji lahko priporoči kaj takega..Če se zdravnik strinja naj bi shujšala samo za 1 kilo al pa 0,5 kile…
Drugače pa ima isto željo kot jaz biti suha… Zato ti nimam pravice govoriti…Če pa bi se hotela pogovoriti pa me lahko najdeš tukaj: [email protected]…
Sladki poljubček tebi in tvoji sestrici…