Najdi forum

anoreksia nervoza

Ne vem več kaj naj storim, saj nisem več sposobna obvladovati svojih težav s hranjenjem, ki se kažejo tako, da na primer po cel teden zelo malo jem in sem fizično zelo aktivna (vsak dan po več kot uro teka in hitre hoje), potem me pa kakšen dan, ko sem zelo nesrečna prime in se prenajem do skrajnosti, potem pa zadnje čase seveda sledi še bruhanje.
Imam 53 kg, sekundarno amenorejo in stara 30 let.
Prosim za nasvet!

Spoštovana Nana,
svojo težavo ste povsem ustrezno poimenovali in se njenih komplikacij resno zavedate, zato je prav da tudi odločno ukrepate. Terapija sodi v roke psihiatra, poleg psihoterapevtskih ukrepov pa bo potrebno še jemanje zdravil.Ne bojte se da bi po njih postali zasvojeni, tovrstna medikacija namreč zasvojenosti ne povzroča.Učinek zdravljenja ne bo takojšen, na prve rezultate bp treba čakati vsaj nekaj tednov, a se splača.Za obisk pri psihiatru potrebujete le vljavno zdravstveno kartico.Obiščite Center za izvenbolnišnično psihjiatrijo na Polikliniki Njwgoševa 4

Moja družina je šla skozi velike muke, ko je ozdravljala mojo sestro, ki je zbolela za anoreksio nervozo. Dr Rejec ima prav, da potrebuješ strokovno zdravniško pomoč.

Ne obupaj, ker ta bolezen je ozdravljiva, le sodelovati moraš. Moja sestra je!

Tudi v naši družini se ubadamo s tem problemom. Hčerka stara 21 let obiskuje psihiatra do sedaj 3x. Pri prvem obisku ji je predlagal hospitalizacijo zaradi premajhne teže. (38kg.)
Pije ZOLOFT.
Ker dela se je izgovorila, da se bo potrudila in začela postopoma jesti 3 x dnevno. Po ponovnem obisku se ni zredila – je večina sadje, juhe. Psihiater s tem ni zadovoljen zato je rekel, da ne prevzame več odgovornosti zanjo. Kaj storiti?
Zanima me tudi kako naj bi potekalo ambulantno zdravljenje. Mogoče vkjučitev v kakšno skupino ali individualno.

Za odgovor hvala.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Niste napisali hčerkine telesne višine, vendar je že sam podatek v teži vznemirljiv in ga je treba jemati resno. Anoreksija sodi med tista stanja, ki lahko telesno zdravje pomembno ogrozijo in bi v skrajnem primeru zanjo veljala tudi klavzula 49. člena o Zdravstveni dejavnosti, ki govori o hospitalizaciji zoper voljo pacienta, kadar se sam s svojim ravnanjem vitalno ogroža. V principu ambulantno zdravljenje, če so za to pogoji in pripravljenost, poteka kombinirano individulano – skupinski obliki, vsekakor pa vključuje tudi redno jemanje zdravil. Lečeči psihiater v takem primeru, kot je pri vaši hčerki, obvezno sodeluje z internistom, ki oceni potrebo po neodložljivi hospitalizaciji glede na stopnjo telesne prizadetosti.

Lep pozdrav!

Stara sem 19let in imam en problem s katerim se zdaj ubadam že 1 leto.
Letos sem prvič čez celo leto pod močnimi stresi.Kljub vsemu bom šolo končala s pravdobrim uspehom, ampak jaz vse bolj hujšam.Oktobra sem imela 1. toksični napad ker nisem nič jedla in pila ampak sem se po cdele dneve in noči obremenjevala z učenjem, doma pa s problemi.Nato sem prišla z 75kg naenkrat 55kg.Takrat se nisem obremenjevala še stem, sedaj pa se sprašujem kako sem prišla na 48kg.K zdravniku hodim na preglede in je rekla da če se bom malo še igrala, me bo poslala na hospitalizacijo.Toda tu je problem da jaz vsak dan manj hrane zaužijem in se vse bolj obremenjujem.Jaz pa hujšam tako da tega nočem.Vsi izvidi so vredu.In ko se hočem zredit še več shujšam!Ko hočem malo več pojest mi gre na bruhanje in hrana mi je začela hudo smrdet.Slabokrvna nisem,noseča tudi.Z zdravjem je drugače ok.Edino moje psihično stanje je vse slabše,sem depresivna,moje telo je tudi vse bolj z dneva slabše!Ali mi lahko prosim opišete anoreksio nervoze in mi svetujete do jutri?Lepo prosim ker drugače nimam več računalnika!

Lep pozdrav! In hvala za odgovor v naprej
Vsem drugim želim da jim upanje ostane vedno v srcu, saj nas to edino še drži pri življenju!

žal mi je za pozen odgovor, vendar prej ni šlo.

Prilagam link, kjer si boste o tej motnji lahko prebrali, poleg so tudi informacije o tem kdo lahko pomaga. Ker pravite, da je vaše psihično stanje vse slabše upam, da se boste odločili za iskanje pomoči v vsakem primeru. Z nekom se morate pogovoriti!

vse dobro

New Report

Close