anomalija stopala
Moj sinek se je rodil z rahlo anomalijo stopal (obrnjeno navzven in navzgor).
Problem pa je, ker lahko spi samo na trebuščku z nogicami obrnjenimi navzven. Probali smo že vse načine, da bi ga privadili na drug položaj spanja, vendar ne gre, ker je sedaj star že 4 mesece in se lahko takoj sam obrne nazaj na trebuh.
Povejte mi prosim, ali se lahko ta anomalija izboljša tudi z razgibavanjem in al je res povsem nujno, da spremeni položaj spanja, ker potem nam ostane samo še spanje v naročju.
Ali se naj k ortopedu odpravim že sedaj, ker pediatrinja mi je rekla, da naj počakamo do 6.meseca.
Hvala za vaš odgovor in lahko noč.
Blage deformacije stopal pri novorojenčkih običajno uspešno odpravimo z ustreznimi vajami pri katerih starši raztegujejo mišice in vezi stopala. Če je deformacija, ki jo opisujete relativno mobilna in jo je možno z roko korigirati lahko pričakujete, da jo boste z rtednim izvajanjem vaj postopno odpravili. Kljub temu je priporočljivo, da opravite pregled pri otroškem ortopedu, saj je pomembno, da dobite ustrezna navodila za izvajanje takšnih vaj in da se jih tudi pravilno naučite. Sam položaj pri spanju mislim, da ni tako bistven.