Najdi forum

Anksioznost(dovolj je imam)

Pozdravljeni, že skoraj da 2 leti me muči anksioznost(strah pred smrtjo, konstantne bolečine v prsih, prebavne težave boleč trebuh pogosto odvajanje blata, konstantna omotica, konstantno visok pulz) in moj dan poteka takole služba in domov služba in domov včasih grem na kakšno pijačo s kolegi to je pa to več mi pa moja anksioznost in težave ki mi jih le ta povzroča ne dovoljujejo. Včasih sem veliko telovadil(fitnesiral, igral nogomet) zdaj pa tega enostavno ne zmorem ker se ob vsem tem omotica ki me tako ali tako ves čas spremlja še poslabša tako da zaradi omotice ne morem uživati v fitnesu ne morem uživati s prijatelji in nič podobnega. Tako da ves čas kar sem doma igram računalniške igrice kjer začuda omotice ne opazim. Opazim pa da ko vstanem od računalnika da računalnik omotico poslabša. Zdaj me pa zanima bodisi strokovno mnenje bodisi mnenje mojih sotrpinov ki so že šli čez kaj podobnega da mi nekdo svetuje kako si organizirati dan da bi se počasi splazil iz tega brezna. Nekaj kaj naj bi počel vsakodnevno da bi se razbila ta moja rutina in da bi se počasi spravil k sebi.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav Marko

pomagajo pri omotici. Preverjeno. Tudi jaz imam spet epizodo neznosne omotice/vrtoglavosti in grem spet na tablete. Če je zelo hudo, ostalo ne deluje. Je samo mučenje.

definitivno ti neke nerazrešene travme aktivirajo omotico in podobno. Pomoembno je, da nekako sprejmeš anksioznost in jo probaš opisati. Poskusi s pisanjem dnevnika, mogoče pomaga. Tudi psihoterapevt ne bo odveč.

lepo bodi

Pozdravljeni Marko,

razumljivo, da vas skrbi zaradi različnih simptomov, ki jih opisujete. Nedvomno je zelo moteče in ovirajoče. Iz psihoanalitične perspektive se te težave lahko razumejo kot odraz globljih nezavednih konfliktov ali čustvenih težav. Vaša nenehna anksioznost in strah pred smrtjo bi lahko bili povezani z neobdelanimi notranjimi strahovi ali preteklimi izkušnjami. Telesni simptomi, kot so bolečine in omotica, so morda način, kako vaše telo izraža ta nezavedna čustvena stanja in vas opozarja na vaše težave.

Da bi se spopadli s temi težavami, bi bilo koristno razmisliti o psihoterapiji, saj vam lahko pomaga raziskati, razumeti in predelati skrite vzroke vaših simptomov, kar lahko vodi do izboljšanja splošnega počutja. V procesu iskanja rešitve je pomembno, da se spomnite na moč socialne podpore in najdete dejavnosti, ki vam prinašajo sprostitev in veselje, hkrati pa se lotite poglobljenega raziskovanja svoje duše.

Vse dobro vam želim,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Zrak, narava, hoja, zelo  pomirja. Pojdite vsak dan na kratek sprehod. V začetku samo nekaj sto metrov, potem pa vedno več. Počasi naj bo sprehod vsaj eno uro na dan.

Mene osebno pomirja hoja, zrak, opazovanje narave, potokov, dreves, gozda, opazujem nebo, oblake, dosti vmes tudi fotografiram. Hoja je tudi odlično zdravilo za nespečnost.

Poskusiti ni greh. Začnite z majhnimi, drobnimi stvarmi. Tudi sreča je v majhnih stvareh. Vse dobro.

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam probleme z anksioznostjo.  Imam glavobole, slabost, izgubila sem apetit, tisči me v prsih. Bila sem pri zdravnici naredila mi je EKG in pregled krvi in je bilo vse ok. Rekla je da gre za tesnobo. Imela sem res kar nekaj stresnih dogotkov v zadnjem mesecu ampak se je sedaj vse uredilo. Ampak obutek tesnobe je se kar prisoten. Je mozno da je za vse probleme in slabo pocutje vzrok tesnoba (slabost, glavoboli, izguba apetita, utrujenost, cuden obcutek oziroma pritisk v glavi, omotica). Misilte da bi me morala zdravnica napotiti na se kaksne preiskave ? Naj se povem da sem v preteklosti ze imela panicne napade vendar, ko sem vedela da je z mojim zdravjem vse vredu so simptomi izginili. Sedaj pa se kar ne moram znebiti tega obcutka tesnobe. Mi je pa zdravnica predpisala antidepresive in dobila sem napotnico za psihiatra. Za tablete ( asenta) se še nisem odločila ali bi jih začela jemati. Kaj mi vi predlagate da bi najbolje resilo moje tezave ?

Pozdravljeni,

zveni, kot da ste v precej težkem obdobju, in prav je, da iščete načine, kako si pomagati.

Glede antidepresivov, ki so vam jih predlagali: res je, da lahko ti pomagajo zmanjšati simptome tesnobe. Vendar je pomembno vedeti, da antidepresivi ne morejo odpraviti vzrokov za vašo tesnobo. Pogosto jih napačno imenujemo “zdravila”, ker ne zdravijo korenin problema, ampak bolj delujejo kot obliž, ki začasno ublaži simptome.

Ko govorimo o psihoterapiji, bi v vašem primeru resnično priporočal psihoanalitično psihoterapijo. Psihoanalitična terapija se osredotoča na raziskovanje nezavednih vzorcev, potlačenih spominov in nepredelanih čustev, ki lahko ležijo v ozadju vaše tesnobe. Ta pristop vam lahko pomaga razumeti in predelati globlje vzroke vaših težav, kar je ključno za dolgoročno reševanje tesnobe in stresa, ki ga doživljate. Omogoča poglobljeno delo na osebnostnih strukturah in dinamikah, ki so prispevale k vašim trenutnim občutkom tesnobe. To pomeni, da ne samo da se ukvarjate s simptomi, ampak tudi s koreninami problema, kar lahko prinese bolj trajne spremembe in izboljšave v vašem počutju.

Če imate še kakšno vprašanje kar napišite.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close