Najdi forum

Pozdravljeni,

že cca. dve leti imam težave z anskioznostjo, notranjim nemirom, stalnim preverjanjem nečesa (OKM), in seveda z vsem kar paše zraven (nespečnost, občasno hitro bitje srca, ipd.). Nikoli nisem jemala nobenih zdravil. Se še kar sama bojujem s svojimi strahovi, ki so na trenutke res močni in me omejujejo pri vsakdanjih opravilih. Leto nazaj sem obiskovala psihiatra, vendar nisem videla nobenega napredka, poleg tega pa je bil za moj žep totalno predrag. Sedaj obiskujem psihologa (1krat na tri tedne), s katerim skušava pregnati moje negativne vzorce. Zaenkrat še vedno neuspešno. S partnerjem sva se dve leti trudila z zanositvijo. Bila sva na vseh preiskavah, pa pri nikomur od naju pa niso našli nobenih zdravstvenih težav. Tako, da sem za vse skupaj krivila sebe, oz. moje težave z anksioznostjo. Skratka, sedaj sem v 23. tednu nosečnosti. Zanima me, ali težave z anksioznostjo, notranjim nemirom, nespečnostjo, preverjanjem, ipd. vplivajo na plod? Ali lahko te težave morda puščajo posledice na otročku celo v kasnejši, odrasli dobi?

Najlepša hvala za odgovor že v naprej.

Pozdravljeni,

težave z anksioznostjo, notranjim nemirom, stalnim preverjanjem nečesa opažate približno dve leti. Se je pred začetkom težav kaj takega dogajalo v vašem življenju? Kaj presenetljivega, nenavadnega, težkega, kakšne izgube?

Ste bili pri psihiatru deležni obravnave z zdravili (psihiatrične obravnave) ali psihoterapevtske obravnave? Zdaj obiskujete psihologa 1x na tri tedne. Kolikor vas razumem gre za vedenjsko-kognitivno obravnavo oz. terapijo (VKT) (preusmeritev misli, soočanje z napadi, drugačno reagiranje ipd.)? Če to drži, vam priporočam, da poizkusite še s psihoanalitično obravnavo, kjer fokus ni na simptomih (zmanjšanje ali odprava), ampak vzrokih za takšno občutenje. V takšni obravnavi imate priložnost v sebi ozaveščati nezavedne vsebine, pozabljene dogodke, predelati konflikte ali travme in na ta način zmanjšati psihični pritisk, ki se kaže ravno z anksioznostjo, notranjim nemirom, OKM itd. VKT pristopi so učinkoviti in priporočljivi v akutnih situacijah, imajo pa tudi slabost – velikokrat se zgodi, da se simptomi ponovijo v isti ali drugi obliki, saj se simptomi lahko zmanjšajo, notranji pritisk pa še vedno ostaja in se tako preusmeri oz “veže” v obliki novega ali istega simptoma.

Vedno več pozornosti se dandanes posveča prenatalnem razvoju in negi. Nekako razumljivo je, da se otrok razvija še pred rojstvom in nanj vpliva tudi zunanje dogajanje (okolica in mater). V kakšni meri to dogajanje vpliva na plod vam ne znam povedati. Morda obstajajo kakšne raziskave, ki to razkrivajo. Omenil pa bi, da gre lahko le za vašo skrb, ki je popolnoma razumljiva v vaši situaciji, po drugi strani pa je vprašanje, ali ni to le še en strah (anksioznost), ki vam ne koristi pri vašem trenutnem počutju?

Če imate še kakšno vprašanje ali komentar ste dobrodošli, da ga zapišete.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

v mojem živjljenju se je v zadnjih dveh letih spremenilo to, da sem imela res grozno službo in tam se je vse skupaj začelo zato sem jo tudi pustila. Kasneje sem ugotovila, da so se mi podobne težave dogajale tudi že v prejšnji službi, vendar ne v tako hudi obliki, zato jih tudi nisem jemala resno, oz. sploh nisem vedela, da gre za kakršnekoli težave. Nekaj časa sem za svoje težave krivila samo službo, zdaj pa nisem več prepričana, če je bila kriva res samo služba, ker se mi pojavljajo sedaj tudi druge vrste težav (npr. ko se z nekom pogovarjam, mimoidočim potem še dva dni razmišljam kaj sem tej osebi povedala, kaj si lahko ta oseba misli o meni, mi lahko kaj škodi z informacijami, ki jih je dobil od mene, in ob tem se mi vedno pojavi anksioznost na 100%, ne vem zakaj)

Pri psihiatru nisem bila deležna nobene obravnave z zdravili. Psihiater je bil mnenja, da jih zaenkrat še ne potrebujem, pa tudi sama jih nisem želela. Čeprav se mi na trenutko zazdi, da potrebujem kakšna zdravila se vseeno trudim brez njih in upam na uspeh.

Pri psihologu gre za neke vrste VKT terapijo. Pravite, da bi morala probrati še z psihoanalitično obravnavo. Rade volje, če bi vedela h komu naj grem. Za svoje težave sem zapravila že celo premoženje in zaenkrat še ne vidim nobenega napredka. Zato več ne vem na koga naj se obrnem in pa vse skupaj je ratalao predrago za mojo denarnico. Imate kakšen predlog, oz. priporočate koga?

Najlepša hvala za odgovor že v naprej.

Pozdravljeni,

Odločitev ali boste odšli na psihoterapijo je vaša. Naj omenim, da je psihoanalitična psihoterapija proces, ki lahko traja dalj časa in potrebuje potrpežljivost. Samo trajanje je odvisno tudi od vaših ciljev. Sigurnega in popolnega uspeha ni, to pa še ne pomeni, da ne obstajajo možnosti.

Če boste začutili, da želite poizkusiti s takšno obliko psihoterapije, mi pošljite zasebno sporočilo in navedite v katerem kraju bi jo želeli obiskovati. Nato vam bom poslal kontakte najbljižjih psihoterapevtov.

Slišim, da vam je težko in upam ter verjamem, da se vam bo stanje izboljšalo.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close