Anksioznost, tesnoba pred spanjem
Pozdravljeni sem 25 letna absolventka socialnega dela. Pred kratkim sem končala vse obveznosti za študij, tako imam še leto dni časa da napišem magisterij. Ko sem bila v Lj sem komaj čakala zdaj zadnje leto, da bo konec in si najdem ali pripravništvo ali delo preko študentskega servisa, da bi lahko bivala skupaj s fantom v mb. To se je tudi uresničilo in nekaj časa sva bila zadovoljna…vendar se je hitro izkazalo, da še moj fant ni bil pripravljen na to, dejal je, da rabi čas in odmor za razmislek, veliko tudi dela. Dejal da sem mu preveč vzela njegovega osebnega prostora in da se pozneje spet skupaj priseliva. Tako sem mu ugodila, čeprav je bilo to zame zelo boleče, saj bi rada skupno življenje po treh letih. Zaradi pomanjkanja financ pa sem spet doma pri starših. Tu je za nekaj časa še moja sestra z družino in nas je veliko, kar uničuje že naše odnose, saj je potrebno veliko prilagajanja in vsak ima svoj način življenja. To je sicer samo začasno, saj si prenavlja svojo hišo. Čeprav začasno se zaradi tega med nami pojavljajo napetosti, ter tudi veliko breme mojim staršem, saj sestra tu uživa, ne rabi nič delati, pomagati. Večinoma vse opravita moja dva, samo da ni kreganja. Ko jaz včasih kaj omenim glede osnovne čistoče itd. je pa ogenj v strehi. Naučila sem se da je bolje biti tiho, saj potem prepiri povzročajo še dodaten stres mojim staršem. Kljub temu, da sta tako dobra in vse opravita sama, sta zelo obremenjena, pomagam jima koliko se da, a se mi zdi noro, da ne moreš nič reči. Sta povsem izčrpana, moja mama je zelo shujšala od skrbi, toži se mi, a reče da bo za vnuke vse potrpela….Prihaja do prepirov med mojo sestro in mano ter tudi do prepirov med mojim starši in sestro ter tudi med mano in starši. Tako že vsi komaj čakamo, da prenova končana in se odseli. A medtem, se stanje psihično in fizično moje mama poslabšuje, napeta je toži se mi, poslušam jo in razumem. A tudi vedno reče da potrpimo zaradi otrok. Meni pa se tudi pojavlja vse večji cmok v grlu in napetost, tesnobo občutim pred spanjem in kar in kar ne morem zaspati. Če bi bolje spala, bi bila manj napeta in bi bila tudi boljša opora staršem, zdaj sem pa v nekem začaranem krogu, preveč premišljujem o tem in tudi o nespečnosti, zato sem zvečer vsa tesnobna. Zaradi vse napetosti v hiši se doma ne počutim dobro in ne počutim se doma….Vzamem kdaj tudi uspavalno, a se nočem tega navaditi. Želim samo, da bi vedela kako preprečiti tesnobnost zvečer, vem da pomaga da ne premišljujem o tem kako in kdaj bom zaspala, a ko je človek utrujen si ne more pomagati…Prosim za kak nasvet , tehnike obvladovanja tesnobe…
Pozdravljeni,
slišim, da vam je težko. Vseeno pa ste bolj osredotočeni na počutje staršev (predvsem mame), kot pa pa na svoje počutje. Kot nakazujete sami, mamino slabšanje stanje povezujete s slabšanjem svojega počutja (cmok v grlu, napetost, tesnobo pred spanjem). Ali je tesnoba, ki jo čutite povezana z maminim slabšim počutjem?
Pravite tudi, da če bi vi bolje spali, bi bili manj napeti in bi bili boljša opora staršem. Ali čutite, da je vaša naloga biti opora staršem? Starši imajo svoje življenje in svoj način soočanja s konflikti (tudi s sestro) na katerega verjetno ne morete vplivati?
V psihoanalizi se ne ukvarjamo z simptomi (v vašem primeru tesnobo), ampak z vzroki, načinom življenja, ki vas je privedel do tega simptoma. Ravno zaradi tega psihoterapevti ne dajemo nasvetov, ampak ponujamo možnost samoraziskovanja in iskanje novih načinov funkcioniranja, ki vam lahko pomagajo pri boljši kvaliteti življenja. Če imate željo po spremembi, vam predlagam, da poizkusite s psihoterapijo. V primeru, da vas bo zanimalo mi pišite zasebno sporočilo in vam bom poslal kontakt od kakšnega mariborskega kolega.
Lep pozdrav,
Sporočilo za studentka2336: Vaše sporočilo sem premaknil v svojo temo na: