Najdi forum

anksioznost in utrujenost

Spoštovani,

pred 12 leti sem prvič doživela panični napad in praktično takoj zaradi tega dobila še agorafobijo. Težavo sem sama reševala, saj razen splošnega nisem hodila k drugim zdravnkom, jo tudi začasno odpravila, a vmes se je spet ponavljala. Letos se mi je tako spet ponovila, s tem, da imam obenem občutek zelo močne utrujenosti z bolečinami v mišicah nog in rok. Naj povem, da sem letos poleti imela splav v 16. tednu ter zaradi tega močno anemijo in utrujenost praktično traja že od tedaj. Po enem mesecu bolniške sem šla na delo in od septembra delala en mesec (delo je bilo ta mesec izredno stresno), ko se je utrujenost le še povečevala, pričele so me boleti noge in glava, hkrati pa sta se spet pojavljala anksioznost in agorafobija.

Ker je bila fobija kot tudi utrujenost premočna, sem že teden dni na bolniški. Kri je sedaj v redu, dobila pa sem antibiotike za sinuse, pričela sem spet z jemanjem zolofta (najprej četrt, en dan pa sedaj na polovički). Zoloft sem jemala do letos spomladi, ko sem ugotovila, da sem noseča in ga tedaj nehala jemati. Sama pa sem sedaj prosila še za helex, saj mi je bilo zelo strah biti sami doma, občutek pa sem imela tudi, da se mi bo kar zmešalo. Morda je bil ta občutek še močnejši, ker sem bila ravno pred menstruacijo.

Z zdravnico sem se strinjala, da končno po teh letih pričnem s psihoterapijo, za katero pa se moram še naročiti, prihodnji teden pa sem naročena tudi k psihiatru.

Zanima me, ali so te bolečine v mišicah ter precejšnja utrujenost (od poletja tako skorajda ne zmorem dosti hoditi, včasih me izmuči že nekaj 100 metrov, zadnje dni pa sem komaj naredila kakšnih 100 metrov) res samo psihološke narave ali so tudi fizične, glede na to, da so se začele po anemiji po splavu? Je to morda izgorelost?

Ko sem lansko leto enkrat že hotela prekiniti z zoloftom (bila sem tri dni brez, ker mi je zmanjkal), sem prav tako občutila izjemno utrujenost in tiste tri dni skorajda nisem mogla vstati s kavča. Ko sem ga letos zares nehala jemati ob začetku nosečnosti, te utrujenosti ni bilo, pojavila pa se je šele po splavu. Zato ne vem, ali je vse skupaj v kakšni povezavi oz. ali je zoloft primerna rešitev zame oz. kako naj ukrepam, saj trenutno tako zaradi utrujenost kot agorafobije sama skorajda ne grem iz stanovanja. Stara pa sem 42 let.

Hvala in lep pozdrav.

Lepo pozdravljeni!

Bolečine v mišicah so najverjetneje psihološke narave, kar je večkrat prisotno pri anksioznih motnjah in depresiji. 70% depresije se začne preko telesnih bolečin. Pomislila sem, da se vam je morda razvila depresija (glede na bolečino in utrujenost), seveda pa tudi izgorelost ni izključena. Za vas je dejansko najboljša rešitev psihoterapija. Če želite vam dam lahko tudi svoj kontakt. Predlagam, da poskušate s Helexom čim prej zaključiti, saj lahko vodi v dodatno odvisnost. Z Zoloftom pa boste videli kako in kaj, ko boste pričeli tudi s psihoterapevtskim procesom.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

New Report

Close