Najdi forum

ANKSIOZNOST IN SILJENJE NA BRUHANJE

Pozdravljeni,

Star sem 25 let in že kakih 6 let se borim z anksiozno motnjo. 5 let pa že jemljem zdravila paroxat 20mg. Kmalu po jemanju zdravil mi je zelo zadisal tudi alkohol, velikokrat se napijem, neham pa tudi za več dni in tednov, potem pa spet veliko pijem in se vrtim v nekem krogu, lahko bi nehal ampak me, kot vsakega cloveka alkohol zelo sprosti, sploh v dobri družbi. Rad imam šport in naravo in vse, ampak zadnje čase oz. že kaj okroglih 2 leti me daje naslednje… socialna fobija, če sem v družbi ali karkoli me sili na bruhanje, ampak ne vedno, velikokrat se spravim v družbo in ni problemov, ampak vedno napreden grem v družbo je pa problem s siljenjem na bruhanje in težave z želodcem, zato tudi manj jem, oz. jem samo takrat, ko vem da bom doma in da ne bo nobenega stresnega dogodka. Velikokrat se je ze zgodilo, da sem bruhal kar v avtu ali pa sem moram med voznjo ustavit in bruhat ker me je napadla taka tesnoba, da nisem zdrzal, kot da dobim nekaksen CMOK v grlu in me sili na bruhanje. Tudi spremembe razpoloženja imam, včasih sem zelo razpoložen, drugič spet manj.

Težave imam tudi v zadnjem predelu vrata za glavo kjer se mi zdi, kot da me tisci, kot da je vsa napetost nakopičena v vratu, togost mišic vratu.

Sprva, napredno sem začel jemati zdravila paroxat 5 let nazaj sem imel problem s paničnimi napadi in pa strah pred boleznimi, smrtjo in srcnimi tezavami, ker sem jih tudi imel oz. Jih se imam (paroksimalna supraventikularna tahikardija in povisan srcni tlak). Zdaj imam zdravila tudi za to in se s tem vec ne obremenjujem.

Najbolj me sedaj moti to, ker se bojim v službo, v družbo, kamorkoli. Razen če vzamem pomirjevalo helex, potem je malo bolje ampak ne veliko.

Psihiatrinja mi je priporočila naj postopoma povečam odmerek Paroxata na 30-40mg, zato ga zdaj povečujem počasi že kakšen teden.

Sam pa se trudim, da ne spijem NIČ alkohola.

Mislite, da bo pomagalo, prosil bi za mnenje kaj bi bilo dobro ukrenit in ali je lahko to tudi serotininski sindrom, da imam že preveč serotinina, kot sem prebral na spletu?

Probal sem razložit nekako težavo, upam, da sem naštel dovolj informacij, za vsaj neko mnenje.

Lp in Hvala

 

Pozdravljeni,

vaša izkušnja z anksiozno motnjo in zdravljenjem s Paroxatom odraža zapletenost in izzive, s katerimi se soočate. Kot psihoanalitik bi poudaril, da medtem ko lahko zdravila, kot je Paroxat, v nekaterih primerih pomagajo ublažiti nekatere simptome, ne morejo v celoti razrešiti osnovnih vzrokov vaših težav. Lahko pa se tudi zgodi, da takšna zdravila situacijo tudi poslabšajo. Razumevanje in zdravljenje teh globljih vzrokov zahteva poglobljeno obliko psihoterapije.

V vašem primeru se zdi, da so anksioznost, socialna fobija, in težave, kot so siljenje na bruhanje in telesna togost, manifestacije notranjih čustvenih konfliktov. Psihoterapija bi vam lahko pomagala raziskati in razrešiti te težave, s čimer bi postopoma razkrivali in zdravili vaše čustvene rane.

Vzorec vaše uporabe alkohola kaže na možnost, da iščete kratkoročno olajšanje od svojih čustvenih stisk. Alkohol lahko začasno ublaži simptome, vendar dolgoročno lahko težave še poslabša in ustvari dodatne zaplete.

Kar zadeva vašo težavo z občutkom stresa in napetosti v vratu, je to lahko fizični odziv na psihično napetost. Telesne simptome je pomembno obravnavati celostno, skupaj s psihičnimi.

 

Glede povečanja odmerka Paroxata je to vprašanje, ki ga je treba podrobno obravnavati z vašim psihiatrom. Vendar je pomembno razumeti, da sama zdravila ne bodo odpravila osnovnega vzroka vaših težav.

Svetujem vam, da nadaljujete z iskanjem terapevtske pomoči in razmislite o poglobljeni obliki psihoterapije, ki bi vam lahko pomagala raziskovati in razreševati vaše notranje konflikte. To je ključno za dolgoročno izboljšanje vašega počutja.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close