Najdi forum

anksioznost, depresija in vse po vrhu

hejla js mam ful težavo z anksiozo. ne morem sama na avtobus, trgovino, šolo ubistvu kamorkoli. zelo me je strah tudi sovrstnikov ker imam slabe izkušnje iz preteklosti. bla sm tut ful v depresiji ampak sm se jo pol nekako rešla po koroni kr sm začela hodit k psihologu. zdj pa se mi zdi da je spet vedn slabš. vlka sm 174cm in imam 62kg in js se vidim zelo debelo čeprau ljudje okoli mene povejo da sem suha in tudi s fanti nimam problemov ampak a se vam zdi da je to preveč? mam ful donbr odnos s starši in povem jim vse amapk zdj ko je moje stanje slabš jih kdaj komaj pogledam v oči ker ne želim da jih skrbi zame a vem da če mebojo videli da bodo veedeli da je neki narobe. počutim se kot težek kamen na dnu morja, ves čas sem v nekem svojem svetu in res mi je težko. a ma kdo kak nasvet? je šou kdo čez podobno in kako ste se rešili? prosim pomagajte kr včasih ne vidim več pomena

Pozdravljena,

zelo pogumno je, da ste se odločili deliti svoje občutke in iskati pomoč. Razumem, da se soočate z veliko izzivi, vključno s strahom pred sovrstniki in težavami z anksioznostjo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Glede vaše telesne teže, 174 cm in 62 kg je v zdravem razponu. Vaše skrbi glede telesne podobe so razumljive in pogoste med najstniki. Ta občutja so lahko povezana z željo po sprejetosti, vplivom vrstnikov ali medijskimi prikazovanji idealnih teles. Pomembno je kako se počutite v svojem telesu, ne samo na to, kako izgledate.

Občutek, kot da ste “težek kamen na dnu morja”, kaže na globoko čustveno breme, ki ga nosite. Vaše strahove in občutke je pomembno deliti s starši ali z osebami, ki jih lahko zaupate, saj vam lahko nudijo dodatno podporo in razumevanje. Ne želite, da bi skrbeli za vas, vendar je del skrbi za najbližje tudi deljenje težav z njimi.

Če ste bili zadovoljni s prejšnjo izkušnjo, bi bilo morda koristno ponovno vzpostaviti stik s psihologom. Če pa se vam zdi, da potrebujete drugačen pristop, je iskanje druge terapevtske pomoči popolnoma v redu. Včasih je potrebno poskusiti različne metode, da najdemo tisto, ki najbolje ustreza našim potrebam.

Ste na poti osebne rasti in soočanja s težkim obdobjem najstništva. Ne obupajte – občutek smisla in notranjega miru je mogoče najti in sčasoma je ponavadi lažje.

Lep pozdrav in vse dobro na vaši poti,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close