Najdi forum

Spoštovani!

Pred dvetimi leti sem doživela napad panike, ki ga do takrat nisem poznala. To se mi je zgodilo po napornem obdobju – rojstvo drugega otroka, študij ob delu, strokovno izpopolnjevanje ob vikendih. Če dobro razmislim, sem bila včasih tesnobna že prej – imela sem tenzijski glavobol. Po drugem porodu sem imela poporodno depresijo, vendar nisem poiskala pomoči, ker sem menila, da sem le preobremenjena in se bo stanje samo uredilo. Po tem, ko se mi je zgodil panični napad, sem poiskala strokovno pomoč pri psihiatru. Začela sem jemati antidepresive, ki so dokaj hitro začeli delovati, opravila pa sem tudi tritedensko vedenjsko-kognitivno terapijo. Stanje se je uredilo. Devet let že jemljem zdravila Cipramil. Nekajkrat sem postopoma poskusila prenehati z jemanjem, a sem se po določenem času počutila tako slabo, da sem z jemanjem morala ponovno pričeti. To se mi je ponovilo tudi sedaj. Približno 3 mesece sem namesto 1 in pol tabletke Cipramila (30 mg) začela jemati 1 tabletko. Pred nekaj dnevi pa sem se ponovno sesula. Telesno sem popolnoma na dnu: bolečine v mišicah, tiščanje v prsih, vroča, pekoča koža, ves čas sem prepotena, suha usta, tiščanje v glavi, driska…
Ponovno sem začela jemati pol tabletke več, vendar se po nekaj dnevih stanje še ni zboljšalo. Ali je tako slabo počutje povezano z manjšim odmerkom zdravil? Kako naj si pomagam? Sicer imam urejeno življenej in ne morem ugotoviti, da bi bilo kaj narobe.

Prosim za nasvet.

Pozdravljeni,

Slišim, da ste imeli po drugem porodu veliko stresnih dejavnikov, ki so vam lahko pripomogli k paničnem napadu.

Če prav razumem, se vam po prenehanju stanje poslabša na fizičnem nivoju in ne psihičnem?

Poiskal sem navodila za Cipramil, kjer je navedeno:

Če ste prenehali jemati zdravilo Cipramil
Hitro prenehanje jemanja zdravila lahko povzroči blage in prehodne prekinitvene simptome,
kot so omotičnost, mravljinčenje, motnje spanja (žive sanje, nočne more, nezmožnost
spanja), tesnobnost, glavobol, slabost (siljenje na bruhanje), bruhanje, potenje, nemir
oziroma vznemirjenost, tremor, zmedenost oziroma dezorientiranost, čustvena občutljivost
oziroma razdražljivost, driska (redko blato), motnje vida, drgetanje ali razbijanje srca
(palpitacije). Ko zaključujete zdravljenje, je torej bolj priporočljivo postopno zniževanje
odmerka tekom dveh tednov, kot pa nenadna prekinitev.

Kolikor slišim vaše simptome, nekateri lahko izhajajo iz zgornjega odstavka, nekateri pa ne. Vprašanje ali so ostali le fiziološki odziv telesa ali gre za psihološki pritisk, ki se odraža na telesu – somatizacija. Morda bi bilo tudi smiselno, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom.

Cipramil in vedenjsko-kognitivna terapija vam lahko pomagata pri obvladovanju simptomov, ki lahko potihnejo in se nikoli ne pojavijo več ali pa zopet izbruhnejo ob kakšni za vas stresni situaciji. Pomembno je, da razrešite notranji konflikt, ki je botroval k izbruhu simptomov. To ne pomeni, da ga še niste, saj navsezadnje pravite, da imate urejeno življenje, vendar le toliko v vašo vednost.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close