Najdi forum

Zdravo. Zadnje čase imam problem z povišanim krvnim tlakom in pred kratkim sem imel panične napade. Odpravil sem se na psihiatricno kliniko zaradi hudih napadov ( hiter utrip,dusenje,nerealno zaznavanje okolice itd.).

Vec kot 8 let sem jemal prepovedane substance in uzival veliko alkohola .

G. Psihiater mi je dal antidepresiv paroxat in apaurin 5mg medtem casom ko antidepresiv ne prime .

Naj omenim da po apaurinu se je stanje res izboljšalo,dobenih napadov več,nervoze,počutje okej. Me pa prime vsake tolk časa da začnem prebirat o težavah in me je spet strah.

Sem veliko telesno aktiven in večinoma dneva imam pritisk v mejah normale 130/85.Vsak dan se redno gibam (hoja,fitnes).

Problem je zjutraj saj imam spodnji krvni tlak visok. Ccc. 120/100 ali 130/100.. Čez dan se stanje umiri in je normalno.

Imam tablete za pritisk Prenewel 8mg/2.5mg.

Krvna slika je vredu,kardiolog tudi ne opazi sprememb.. . Res me tole skrbi ker se kasneje še bl napsihiram. 😞

 

Pozdravljeni!

Zanima me, ali ste v tem času prenehali z uporabo alkohola in prepovedanih substanc? Takšne snovi pogosto ljudje uporabljajo za lajšanje občutkov tesnobe, vendar, kot ste verjetno sami ugotovili, dolgoročno prinašajo več škode kot koristi. Uporaba teh substanc lahko začasno ublaži občutke, vendar na dolgi rok prinese še večje stiske.

To, kar opisujete, so tipični simptomi, ki lahko kažejo na nerazrešene psihične vsebine. To potrjuje tudi dejstvo, da niste našli fizičnih vzrokov za vaše težave. Zato bi vam resnično priporočal, da obiščete kvalificiranega psihoterapevta, kjer boste lahko s pomočjo strokovnjaka raziskali in predelali psihične vsebine, ki prispevajo k vašim simptomom in težavam. To lahko prinese veliko olajšanje in vam pomaga razumeti ter rešiti temeljne vzroke vaših težav.

Kar zadeva psihofarmakov, kot sta Paroxat in Apaurin, je pomembno, da se zavedate, da ta lahko ponudijo začasno olajšanje simptomov, vendar ne naslavljajo osnovnih vzrokov vaših stisk. Glede Apaurina je tudi ključno, da ste previdni pri njegovi uporabi, saj lahko ob redni uporabi povzroči zasvojenost. Verjetno vam je o tem več povedal tudi vaš zdravnik.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close